Review: How to Avoid a Climate Disaster — Bill Gates

Genre: Non-fictie / Wetenschap
Uitgever: Allen Lane
ISBN: 978-0-241-44830-4
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 257
Uitgave: Februari 2021

Klimaatverandering, het is een onderwerp waar veel over gepraat wordt, zeker de laatste tien jaar. Bren is er altijd al mee bezig geweest en samen zijn we er ook steeds meer mee bezig en doen wat we kunnen door zoveel mogelijk plasticvrij en zero waste te leven als maar kan. Toen ik eind vorig jaar hoorde dat Bill Gates een boek ging uitbrengen over dit onderwerp wist ik dat ik hem wilde lezen. Vooral omdat ik Bill Gates niet associeerde met klimaatverandering, was ik erg nieuwsgierig wat hij er dan over te vertellen had.

How to avoid a climate disaster - kaft

How to Avoid a Climate Disaster is een boek dat probeert een overzicht te geven van onze problemen en het gaat vooral over het feit dat we moeten komen tot 0 CO² uitstoot en wel het liefst zo snel mogelijk. Door onze liefde voor fossiele brandstoffen verpesten we namelijk onze eigen planeet en als we op deze voet door zouden gaan, worden delen van de planeet zelfs onleefbaar, misschien zelfs wel de hele planeet. Er staat dus nogal wat op het spel.

In de eerste hoofdstukken vertelt Bill Gates ons hoe de verdeling is van onze CO² uitstoot. Jaarlijks is de uitstoot nu 51 miljard ton aan CO²! Dit is onderverdeeld in vijf categorieën;

  1. Dingen maken (cement, staal en plastics), 31%
  2. Electriciteit, 27%
  3. Dingen laten groeien (planten en dieren), 19%
  4. Reizen (van trucks tot vliegtuigen), 16%
  5. Warmte regulatie (airconditioning, verwarming en koeling), 7%

Vervolgens vertelt hij hoe we bij elk van deze onderwerpen de uitstoot kunnen aanpakken, maar uiteindelijk is de bottom line van elk onderwerp hetzelfde: We hebben nog een heleboel werk te doen en het zal ook sterk afhankelijk zijn van nieuwe uitvindingen en innovaties op elk van deze gebieden.

Wat het boek erg goed doet is ons een overzicht geven van de problematiek en hoe deze op te lossen is. Waar het boek echter wat tekortschiet in mijn optiek, is wat je zelf kunt doen om te helpen. Bill Gates spoort vooral aan om je met de lokale politiek te gaan bemoeien om klimaatverandering op de agenda te krijgen. Daarnaast noemt hij wel heel summier ook op dat we onze kracht als consument hebben door bepaalde producten niet te kopen en andere juist wel, maar daar blijft het dan ook wel een beetje bij.

How to avoid a climate disaster - 1

Dat klimaatverandering geen makkelijk onderwerp is, dat is wel duidelijk. Bill Gates heeft met dit boek in ieder geval een poging gewaagd om ons een duidelijk totaalplaatje te geven van het aandeel van de enorme hoeveelheden CO² uitstoot in allerlei categorieën en wat hieraan te doen is. Dat het echter een enorm politiek gedoe is, dat is duidelijk. Zijn conclusie is dan ook dat het absoluut geen gemakkelijke opgave zal zijn, want uiteindelijk zijn we allemaal verantwoordelijk voor dit probleem én de oplossing. Het is dus belangrijk dat we net als bij de aanpak van COVID-19 laten zien waar we als mensheid toe in staat zijn door ons te verenigen om dit monsterlijke probleem aan te pakken.

Ik ben in ieder geval overtuigd dat we dit op moeten lossen en heb de laatste maanden mijn leefstijl al flink aangepakt, door fors minder vlees te gaan eten, plastics te weren waar ik kan en de auto alleen te pakken als het echt nodig is. Uiteraard hoop ik ook dat we met ons blog mensen kunnen overtuigen hun leefstijl eens goed te bekijken en veranderingen door te voeren waar mogelijk. Samen kunnen we dit oplossen, maar de tijd dringt en daar moet iedereen zich bewust van zijn.

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Inhoud: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟½Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

Review: Unsinkable

Genre: Young Adult
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 9789463967679
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 385
Uitgave: 14 april 2021

Hartelijk dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Unsinkable - Kaft

Toen ik zag dat dit boek zou uitkomen bij Hamley Books, wist ik gewoon dat ik ‘m moest lezen. Ik heb altijd al iets met de Titanic gehad. Waarom? No idea, maar ik hou van het schip en de verhalen die erover zijn, de films, alles erover heb ik wel zo’n beetje gelezen of gezien. Iets ervan trekt me heel erg aan, dus natuurlijk deed dit boek exact hetzelfde. En dan is het ook nog gebaseerd op een van de allergrootste complottheorieën ter wereld. Hiervan had ik al eerder gehoord, best wat jaren geleden heb ik eens een documentaire gezien hierover en dat heeft me nooit echt los gelaten. Of het waar is, werkelijk geen idee. Ben zelf niet zo van de complottheorieën en al, maar wie weet…

10 april in het jaar 1912 te Southampton is waar de Titanic met duizenden mensen aan boord begon aan zijn reis naar Amerika. Groot nieuws, want niet alleen was het een van de allergrootste passagiersschepen en daarbij ook zeker de mooiste, maar werd er ook gezegd dat de Titanic onzinkbaar was. Zoveel mensen stapten die dag vol goede moed aan boord van het schip, niet wetende wat ze in vredesnaam te wachten stond…want de Titanic zou Amerika nooit bereiken…het prachtige schip is gedoemd om te zinken…en nee, de verraderlijke ijsschots was daar niet eens de enige oorzaak van… Katharina is een van de mensen die mee aan boord gaat, niet als passagier, maar ze heeft er een baan weten te bemachtigen als kamermeisje. Haar verloofde, Benedict, zal een haven later aan boord van het schip gaan als derde klas passagier. De twee hebben een toekomst voor ogen in Amerika en willen dit doel bereiken met de Titanic.

Unsinkable - 1

Al vrij snel wordt Katharina door haar broer, die een functie op het schip bekleed, gewaarschuwd om absoluut niet mee te gaan met het schip. Hij vertelt haar het afgrijselijke verhaal wat zijn werkgever met de Titanic van plan is. Natuurlijk brengt dit haar ontzettend aan het schrikken, maar ze gaat wel degelijk aan boord. En hoe langer zij er is, hoe moeilijker het voor haar wordt om haar mond te houden. Ze sluit er vriendschappen en ziet al die mensen aan boord, ze vindt het zo ongelooflijk moeilijk om niets te zeggen erover. Maar ze moet haar mond houden, want als haar broer zijn baas erachter komt dat zij er weet van heeft, is ze haar leven al helemaal niet zeker meer. En daarbij… ze zullen vast wel op tijd gered worden…toch?

Unsinkable - 2

“Vecht voor het leven dat je bent kwijtgeraakt. Leef voor ons samen.”

Wat is dit een gaaf boek! Toen ik het had opgepakt om te gaan lezen was dat eigenlijk nog het enige dat ik ook deed; lezen. Wat een heerlijk fijne en vlotte schrijfstijl en zo ontzettend beeldend ook. Want ondanks dat je het verhaal natuurlijk allang kent met hoe het afloopt met de Titanic, weet Lotte van den Noort er echt een enorm spannend en mooi verhaal van te maken. Van begin tot eind was het boeiend. Tijdens het lezen zag ik de Titanic voor mijn ogen tot leven komen en liep ik in gedachten de gangen en kamers door, het lijkt alsof je er gewoon echt bij bent. En natuurlijk kent bijna iedereen de immens populaire film van jaren geleden wel die erover was uitgebracht met Leonardo di Caprio en Kate Winslet in de hoofdrol, maar dit verhaal is toch wel even wat anders. En dan het moment wanneer de Titanic niet meer te redden is…en het zinken daar is, het kippenvel loopt me gewoon weer over mijn lichaam heen. Tranen rolden over mijn wangen. Ik leefde weer zo ontzettend mee met de slachtoffers. Wat heeft Lotte dit goed en beeldend weten neer te zetten, echt wauw! Hamley Books heeft er met Lotte absoluut een topper bij gekregen en ik kijk dan ook enorm uit naar haar volgende verhalen, want als ze een ding kan is het zeker wel: schrijven! Ze heeft er met mij absoluut een fan bij 😀

Unsinkable - Banner

“Weet je, Kitty’, zegt Alice.  ‘Waarom krijg ik het idee dat telkens als je naar me lacht, je verdrietiger lijkt dan wanneer je dat niet doet?”

Dit is gewoon een boek dat je absoluut gelezen moet hebben en in je kast moet hebben staan. Want niet alleen het verhaal is gewoon waanzinnig goed geschreven, maar ook de cover is wederom een plaatje die niet in je boekenkast zou mogen ontbreken.

“De boeg van het schip staat nu volledig onder water. De achtersteven hangt meters boven de zee. De lichten gaan uit. Weg is de lichtgevende ster. Een oorverdovend gekraak weergalmt door de heldere  nacht…”

Cover: 🌟🌟🌟🌟1/2
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Bren

Review: Sporen van het vergetene – Garvin Pouw

Genre: High Fantasy
Uitgever: Godijn Publishing
Serie: Valtada #3 De kronieken van Azeria
ISBN: 9789493157477
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 671
Uitgave: April 2020

Hartelijk dank aan Uitgeverij Godijn Publishing voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Valtada 3 - kaft

Flaptekst:
Het lijkt zo’n simpele opdracht: verenig het Noordland Azeria en zorg dat het continent gevrijwaard blijft van de macht van de Duistere God. Nu Azeria is binnengevallen door Satar moet het een koud kunstje zijn de koningshuizen van de Nara te overtuigen van de dreiging, maar de Sherendi stuiten op weerstand. Aan ieder bewijs wordt getwijfeld, alles duidt erop dat iemand niet gebaat is bij een alliantie. Werkt iemand hen tegen of kiest de gevestigde orde er bewust voor te ontkennen en te vergeten?

Sporen van het vergetene is het derde deel in de “Kronieken van Azeria” reeks en ondanks dat ik er een behoorlijke tijd over heb gedaan om het uit te lezen is het wederom een erg goed verhaal. Ik durf zelfs te zeggen dat dit van de drie boeken die er tot nu toe verschenen zijn in de serie wel mijn favo is. Het verhaal lijkt nog vloeiender dan voorgaande boeken geschreven te zijn, waardoor je nog makkelijker een feeling met de omgeving en de personages krijgt. Ik vond het wel wat té dat als het over de elfjes ging er overal bijna het verklein woord “tje of je” achter kwam, maar dit was meer omdat je dat gewoon wel weet dat ze klein zijn en het dan niet perse nodig is dat continu te blijven benoemen. Maar toch blijft het elfje Nikara een van mijn favo’s en doet de schrijfstijl op die momenten ook niet af aan de rest van het verhaal. Het viel me alleen gewoon heel erg op 🙂

De hoofdstukken zijn korter dan in voorgaande boeken wat absoluut helpt om het lezen extra te versnellen en je die heerlijke leesflow geeft, kan een persoonlijk iets zijn natuurlijk, maar voor mij leest dat gewoon zoveel prettiger weg 🙂 Als ik dan een echt puntje van kritiek heb, dan is het toch nog steeds het lettertype, als dat iets groter zou zijn zou dat nog prettiger lezen. Ik merkte namelijk dat tijdens het lezen mijn ogen snel moe werden. Maar verder is het gewoon een heerlijk verhaal dat je echt gelezen moet hebben. Al snel nadat je begint met lezen begint de spanning zich op te bouwen en leef je al snel weer mee met de personages. Aan world building ook absoluut geen gebrek, want daarin heeft Garvin Pouw zich zeker wel een meester in gemaakt. Al lezende zie je alles voor je ogen tot leven komen en waan je je ook samen met de personages in de prachtige wereld Valtada. Love it! Hoe gaaf zou het zijn als een wereld als Valtada gewoon echt zou bestaan.

Valtada 3

“Ik kan je niet vertellen dat je de wereld niet moet haten’, zuchtte hij. ‘Dat is iets dat jij ooit aan jezelf vertellen moet.”

Ik heb het boek gelezen met een lach maar ook af en toe met een traan en een hart gevuld met hoop. Garvin weet je als lezer absoluut te raken met zijn verhalen en dat is zo goed en mooi. Ook vond ik de ontwikkelingen van de karakters ontzettend goed gedaan, in het echte leven word je ook getekend door de dingen die je meemaakt, of die nou goed of slecht zijn, ze laten altijd wel iets bij je achter wat je uiteindelijk kan maken tot de persoon die je bent en die dingen waren zo ontzettend goed verweven naar hoe de personages nu zijn in vergelijking tot voorgaande boeken. Het maakt ze gewoon zo echt menselijk. Je leeft, huilt en lacht met ze mee en voelt hun frustraties ook echt. Maar ook lijkt het boek een ontzettend mooie boodschap te willen meegeven aan zijn/haar lezer: Dat je nooit of te nimmer moet ophouden met geloof houden in jezelf, nooit op te geven als je iets echt graag wilt en de kracht van vriendschap en liefde. Als een rode draad loopt dat heel subtiel door het boek heen en dat vond ik echt iets heel moois en puurs.

“Hoe zou een wereld zonder enig geluk zijn? Geluk is misschien een leugen, maar zonder die leugen is de wereld een duisternis.’ De kat schudde haar hoofd. ‘Nee, geluk is een beste leugen. De mooiste van allemaal.”De poes glimlachte. ‘Iemand moet ze blijven liegen. Wie weet wordt het ooit waar? “

Ik kan deze boeken zeker aanraden voor de fantasy en high fantasy liefhebbers. Aan avontuur, fantasie en een prachtige world building is zeker geen gebrek. Wel zijn het zware, dikke boeken, dus mocht je last van je handen hebben is een bookseat echt een uitkomst! Heeft mij zeker geholpen tijdens het lezen ervan 🙂 Ik wens je in ieder geval heel veel plezier op jouw avontuur door de prachtige fantasy wereld Valtada!

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟1/2
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟
Happy Reading!Liefs,

Bren

Review: Hoeder van de vulkaan — Johan Klein Haneveld

Genre: Fantasy / Dystopisch
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-93157-80-4
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 286
Uitgave: November 2020

De laatste keer dat ik werk van Johan Klein Haneveld las gaf ik in mijn review aan dat verhalenbundels niet zo aan mij besteed zijn en dat ik graag eens een roman van deze schrijver zou willen lezen. Kort daarop werd gezegd door Godijn Publishing dat dat goed zou komen, omdat Johan Klein Haneveld bezig was met een roman, een dystopisch fantasy verhaal: Hoeder van de Vulkaan. Mijn interesse was toen ook direct gewekt.

Hoeder van de vulkaan - kaft

Flaptekst:
In een wereld die door overmatig gebruik van magie zo goed als onleefbaar is geworden, trekt de roofbeschaving van de K’ral van vulkaan naar vulkaan om warmte af te tappen en mensen tot slaaf te maken. D’rik was vroeger zelf een slaaf, maar is nu een van hun fanatiekste strijders. Als de lava van hun laatste vesting begint te doven, moeten de K’ral op zoek naar een nieuwe basis. Verkenners hebben aan de overkant van een grote ijsvlakte een geschikte plek gevonden. D’rik hoort bij de eerste groep die probeert de verre vulkaan in te nemen. Hij denkt dat het een makkelijke opdracht zal worden, maar de vurige berg heeft een verrassing voor hem in petto …

Dat Johan Klein Haneveld met Hoeder van de Vulkaan een boodschap heeft willen overbrengen is duidelijk. De mensheid in het verhaal heeft de aarde zo enorm verpest door het overmatig gebruik van magie, dat er weinig leefbare plekken meer zijn. De K’ral hebben nog steeds hun leefstijl niet aangepast, wat betekent dat ze op geleende tijd leven, want ooit zullen er geen vulkanen meer zijn waar ze warmte van kunnen aftappen. Kortom, de tijd tikt voor het volk en D’rik worstelt naarmate het verhaal vordert steeds meer met zijn gevoelens. Hoewel hij in het begin een van de fanatiekste soldaten is, wordt hij geconfronteerd met een andere levenswijze, eentje die veel meer in harmonie is met de natuur en die zelfs hoop kan geven voor de toekomst. Het verhaal heeft veel potentie en ik wilde dan ook graag weten hoe het af zou lopen.

Bij het openslaan van het boek viel mij al direct een ding op, waarvan ik eerst dacht dat het misschien alleen bij de introductie zo zou zijn. Het verhaal is grotendeels in de tweede persoonsvorm geschreven. Ik wist dat er boeken bestaan die in deze vorm geschreven zijn, maar er is ook een goede reden waarom het zo weinig gebruikt wordt (bij fictie, want bij non-fictie is het gebruikelijker), het is namelijk een nogal confronterende manier van vertellen, omdat er steeds “Jij dit” en “Jij dat” staat, waardoor je de hele tijd het idee hebt dat je persoonlijk aangesproken wordt. Een ander groot nadeel van deze vorm is dat het woord “Jij” dus ook enorm vaak op een pagina staat en dat zorgde er bij mij voor dat het enorm stroef las.

Hoeder van de vulkaan - 1

Naarmate het verhaal vordert komt ook de eerste persoonsvorm voor in het boek en wordt deze vermengd met de tweede persoon. Hierdoor wordt de vertelling er helaas niet beter op en wordt het nog lastiger om het verhaal goed te volgen. Ik vraag me af waarom Johan Klein Haneveld voor deze vorm heeft gekozen, want het komt helaas het verhaal niet ten goede. Een ander ding waardoor ik ook maar niet lekker in het verhaal kwam waren de onnodig lastige en soms zelfs onuitspreekbare namen. Allen begonnen ze zowat met een medeklinker, een apostrophe en daarna de rest van de naam. Namen als G’vazal, K’somil en T’giran.

Hoewel het verhaal dus best veel potentie had, speelde de manier van vertellen erg parten met me, waardoor ik mijzelf enorm door het verhaal heen moest worstelen. Erg jammer, want ik denk dat dit verhaal in de eerste- , of derde persoon veel beter uit de verf was gekomen. Waarom Johan Klein Haneveld voor deze vorm heeft gekozen is me dus een klein beetje een raadsel. Er is een reden waarom het weinig gebruikt wordt en die is mij nu, helaas, duidelijk geworden. Ik kom dan ook helaas uit op slechts 2,5 ster.

Cover: 🌟🌟½
Vertelling: 🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟½
Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

Review: Er was eens #2 – Het hart van een schurk

Genre: Sprookjes verhalenbundel
Uitgever: Dutch Venture Publishing
Serie: Er was eens #2
ISBN: 9789492585677
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 260
Uitgave: 15 april 2021

Flaptekst:
Er was eens… een grote groep helden.

Maar hoe zit het met de slechteriken?
Laat je meevoeren naar werelden waar de doden herrijzen, Doornroosje duisterder is dan je denkt, internettrollen de mensen het leven zuur maken, het peperkoekhuisje een andere betekenis krijgt en de zeeheks ook een hart heeft.

Er was eens is de tweede sprookjesverhalenbundel die bij Dutch Venture Publishing is uitgekomen, alleen dit keer gaan de verhalen niet over de helden en stoere prinsessen, maar juist over de slechteriken in deze werelden. En laat ik nou helemaal gek zijn op sprookjes met een twist en de villains, niet voor niets heb ik de boeken die daarin zijn uitgebracht dan ook bijna allemaal in mijn kast staan en ben ik echt mega fan van Maleficent, mijn absolute nummer één villain.

Het boek bestaat uit vijf verschillende verhalen geschreven door Miranda Peters, Cathinca van Sprundel, Sandra J. Paul, Marijke F. Jansen en Suzanne Peters. Vijf schrijfsters die ik ook nog eens allemaal stuk voor stuk goed vind 🙂 Ik had dus ook echt zo’n onwijze zin in het lezen van dit boek en nam me voor om elke dag een verhaaltje te gaan lezen…

Nou, daar faalde ik… want ik heb het boek in 1 dag uitgelezen. De verhalen zijn stuk voor stuk echt heel erg leuk en goed bedacht. Sommige zelfs ook echt duister. Ze lazen heerlijk weg en een echte favoriet heb ik niet eens perse, want ik vond ze echt alle vijf hartstikke leuk. Goed de ene heeft net wat meer dan de andere, maar niet zo dat ik zoiets had dat er eentje slecht was of zo. En dat vond ik zo fijn! Ik ben namelijk zoals de meesten wel weten, niet echt van de verhalenbundels, maar dit was echt zo’n fijne. Elk verhaal wist me mee te voeren en ik heb er dan ook echt van genoten met lezen. Ik zal dit boek dan ook zeker nog eens oppakken om te gaan lezen 🙂 Echt een aanrader voor de liefhebbers van twisted tales!

Cover: 🌟🌟🌟1/2
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟Happy Reading!

Liefs,

Bren

Review: Why I Write — George Orwell

Genre: Non-fictie
Uitgever: Penguin Books
ISBN: 978-0-14-101900-0
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 120
Uitgave: 2004

Why I write door George Orwell was een boek dat al een tijdje op mijn wishlist stond om te lezen. George Orwell, de meester achter het wereldberoemde boek ‘1984’, wat een dystopische toekomst voorschotelt waarin “Big Brother” alles ziet wat je doet en de geschiedenis continu herschreven wordt. Ik dacht dat dit boek dan ook interessant zou worden, hoewel het aan de dunne kant is, maar dat is juist ook wel eens fijn, toch?

Why I Write

Why I write is een compilatie van een aantal essays van George Orwell. Dit wist ik van tevoren niet toen ik begon te lezen. Na een stukje waarvan ik dacht dat het de introductie was waarom de beste man schrijft krijgen we een essay voorgeschoteld over hoe Engeland in elkaar steekt. Hoewel redelijk interessant snapte ik niet helemaal waarom dit in een boek stond met de titel Why I write. Daarna volgt een kortverhaal getiteld “A hanging”, waarin we de typische manier van vertellen van George Orwell weer zien, met een ironisch einde en alles. Het slotstuk heet “Politics and the English Language” en ook dit is weer een essay over de Engelse taal en hoe deze steeds verder in verval raakt door gebruik van onnodig moeilijke woorden die niet duidelijk een boodschap kunnen overbrengen, aldus George Orwell.

Why I Write 1

Helaas is dit boek totaal niet wat ik ervan verwacht had en hoewel ‘1984’ en ‘Animal Farm’ behoren tot mijn favoriete boeken slaat Penguin met dit boekje de plank totaal mis wat mij betreft. Ik had gehoopt op een semi-autobiografisch boek met de redenen waarom George Orwell schreef en misschien tips voor aspirerende schrijvers. Helaas kwam ik bedrogen uit en vraag ik me een beetje af waarom ik mijn tijd aan dit boek heb verdaan. Omdat het dun was heb ik hem uitgelezen, maar de essays waren ook erg gedateerd en hebben me bijzonder weinig inzichten gegeven. Erg jammer, want dit boek leek me juist zo interessant. Door de misleidende titel en de gedateerde inhoud kan ik dit boek dan ook geen hoog cijfer geven en eindig ik op een zeer magere twee sterren.

Cover: 🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟
Inhoud: 🌟
Lettertype: 🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟
Happy Reading!

Liefs,

Jefrey

Review: In het Duister – Tamara Arts

Genre: Young Adult/ Horror
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 9789463967686
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 302
Uitgave: 18 maart 2021

Hartelijk dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

In het duister- kaft

Toen ik de cover van “In het duister” voor het eerst zag, was ik al gelijk verkocht. Ik wist gewoon dat dit een boek is dat ik moest lezen. Dat huis alleen al en dat samen met de titel zorgden ervoor dat mijn interesse gewekt was. Maar bracht dit boek mij wat ik ervan verwacht had?

“Ik kende het. Paniek die je zo omvatte dat het je keel dichtkneep en je alle moeite in de wereld moest doen om überhaupt een geluid te produceren.”

Het boek vertelt je het verhaal van vijf vrienden die samen twee weken op vakantie gaan in een familiehuis van een van hun in de Ardennen. Ze hebben er ontzettend veel zin in, al begint het weer nogal streken te leveren in de vorm van een hevige storm. Eenmaal bij hun bestemming aangekomen maakt het ze niet veel vrolijker. Het huis ziet er nogal anders uit dan ze verwacht hadden en is eigenlijk gewoon niet echt waar ze op hadden gehoopt. Maar dat is niet hun enige probleem… In huis loopt het al snel uit op ruzie tussen een paar van de vrienden en alsof dat al niet erg genoeg is, beginnen zich steeds meer onverklaarbare geluiden en al voor te vallen. Eerst doen ze het af als dat Dennis, de grappenmaker van het stel, rotgeintjes met ze uithaalt, maar is dat wel zo? Hij blijft het ontkennen en uiteindelijk moet de rest toch ook wel toegeven dat dit zelfs voor hem wel erg ver zou gaan. De gebeurtenissen volgen zich steeds sneller op en worden heftiger van aard, de groep vrienden begint zo langzamerhand toch echt wel bang te worden. Het lijkt er steeds meer en meer op dat ze niet alleen zijn in het grote huis. Maar hoe dat kan?

In het duister - 1

“Het eerste wat ik zag was de spiegel. Het duurde maar een fractie van een seconde, maar het was genoeg om me bijna door mijn knieën te laten zakken. Er stond iemand achter me in de kamer.”

Wat is In het duister een ontzettend goed boek! Ik verwachtte een boek in de vorm van een YA thriller, maar al snel begon het steeds meer richting horror te gaan. Het was echt heerlijk griezelen, maar dan wel op zo’n goede manier beschreven dat het je misschien wel eens over je schouder kan laten kijken of er echt niets bij je in de buurt staat. Elk hoofdstuk is geschreven vanuit het perspectief van een van de vrienden. Dat kan ontzettend vervelend zijn, maar heel eerlijk heeft het me in dit boek totaal niet gestoord, het verhaal bleef goed te volgen en er werd ook bij elk hoofdstuk duidelijk aangegeven door wiens ogen je het verhaal dit keer meemaakte. Daarbij is Tamara haar schrijfstijl ontzettend vlot waardoor het als een trein weg las. Natuurlijk ook omdat ik absoluut wilde weten waar het verhaal verder naartoe ging. Het is echt een absolute pageturner, boordevol spanning en soms gewoon echt eng. Dat vond ik zo ontzettend gaaf, eindelijk weer eens een verhaal dat mij op het puntje van de bank kon krijgen door de spanning. Dat had ik al een tijdje niet meegemaakt, zo gaaf gewoon. Dit boek is het debuut van Tamara Arts en van mij mogen er nog vele boeken volgen, want als je hiermee je eerste stappen in de boekenwereld zet, dan ben ik onwijs benieuwd naar wat we nog meer van haar hand mogen verwachten. Uitgeverij Hamley Books heeft er met Tamara absoluut een juweeltje bij!

In het duister - blogtour banner

“Mijn bloed werd plotseling ijskoud, want ik wist precies op wie hij leek.”

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟1/2
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟Happy Reading!

Liefs,

Bren

Review: Super Mario 3D World & Bowser’s Fury

Genre: Platform / Actie
Uitgever: Nintendo
Serie: Super Mario
Uitgave: Februari 2021

Super Mario 3D World - Cover

De Nintendo Switch doet het ontzettend goed en Nintendo is een meester in het recyclen van hun oude games en deze uitbrengen op hun nieuwste platformen. Oorspronkelijk was Super Mario 3D World een Wii U titel, maar zoals velen weten is de Wii U helaas een dikke flop geworden voor Nintendo. Gelukkig hebben ze toch veel geleerd van deze ervaring en diende de Wii U uiteindelijk een beetje als prototype voor de Switch. Wij hebben allebei een Switch hier in huis en het is onze favoriete games console.

Niet zomaar een luie port

Gelukkig is deze nieuwe uitgave van Super Mario 3D World niet zomaar even een luie port van de Wii U versie. Er zit namelijk een compleet nieuw avontuur bij in de vorm van Bowser’s Fury. De aartsvijand van Mario is zo uit de band gesprongen dat zelfs zijn zoontje Bowser Jr. zich geen raad meer weet en Mario om hulp vraagt. Samen ga je naar Lake Lapcat waar werkelijk alle vijanden kattenoortjes hebben! Het is dus echt een groot paradijs voor kattenliefhebbers, zoals wij hier thuis! 😀

Super Mario 3D World

De hoofd game is erg leuk en op de Wii U had ik al urenlang plezier gehad van deze game. Hem nu opnieuw spelen is dan ook echt geen straf. Wat Super Mario 3D World een van de leukste 3D Mario games maakt is dat je echt dat gevoel krijgt van vroeger met de oude Mario games. De werelden zijn uitdagend, vol verborgen geheimen en als je alle stempels en groene sterren wilt halen, dan ben je echt wel even zoet! Daarnaast is de variatie in de levels ook erg leuk, zo zijn er levels waar je op de rug van Plessie (een soort Nessie 😉 ) springt en je over het water heen scheert, terwijl je probeert vijanden te ontwijken en munten te grijpen.

3dworld -1

Ook was deze game de introductie van Captain Toad, die later zelfs zijn eigen game kreeg! In deze levels bestuur je Captain Toad, die niet kan springen en alleen maar kan lopen. Dat maakt dat deze levels echt een uitdaging zijn, omdat je ze vaak echt maar op een manier door kunt. Al deze variatie in de levels, zorgt ervoor dat de gameplay vers blijft en toch ook uitdagend.

Daarnaast kun je met maar liefst vijf karakters door de levels heen, elk met een eigen speciale vaardigheid, al is Mario natuurlijk “gewoon” Mario en de meest all-round character waar je mee kunt spelen. Je kunt zelfs tot vier spelers tegelijk spelen! Het wordt daardoor wel een heel stuk chaotischer, maar het is zeker een leuke optie! 🙂

Bowser’s Fury

Deze nieuwe toevoeging aan de game is echt heel erg leuk en hoewel er geen losse levels zijn en het gebied één open wereld is, zijn er voldoende uitdagingen. Elke keer als je weer wat cat shines hebt verzameld wordt er meer van de omgeving geunlocked. Met in totaal 100 cat shines te verzamelen ben je wel even bezig. Ik heb de vijftig gehaald en wil ze absoluut allemaal gaan halen.

Bowser's Fury

Het enige wat me op een gegeven moment wel tegen ging staan bij Bowser’s Fury was dat Bowser steeds vaker tevoorschijn leek te komen en vooral ook op momenten dat ik al met een lastig platform stuk bezig was. Het werd daardoor bijna onmogelijk om deze stukken te halen, omdat je continu vuurstralen aan het ontwijken was en dit frustreerde me op een bepaald moment wel heel erg. Toch is dit denk ik wel een van de meest uitdagende Mario ervaringen die ik heb gespeeld en het is dan ook wel echt bedoeld voor de meer ervaren Mario spelers!

Mario blijft de koning van de platformers

Hoe je het ook wendt of keert, Super Mario blijft wat mij betreft de onverslagen kampioen voor dit soort games. De besturing is heel intuïtief en hoewel je soms nog wel eens mis springt is het nou ook weer niet alsof je je zorgen hoeft te maken om “continues” en “game over” schermen. Deze games maken je gewoon vrolijk, de muziek is steengoed en catchy, de geluiden herkenbaar en de kleuren spatten van je scherm af. Ook zijn de power-ups in deze game erg leuk. Cat Mario is een erg leuke nieuwe vorm en ook de terugkeer van het Tanooki suit heeft een heerlijk nostalgisch tintje. Als je een Nintendo Switch hebt, dan hoort deze game in je bibliotheek thuis!

Cover: 🌟🌟🌟🌟½
Gameplay: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟½
Graphics: 🌟🌟🌟🌟½
Overall: 🌟🌟🌟🌟½

Happy Gaming!

Liefs,

Jeffrey

Review: Chakra kracht voor vrouwen – Lisa Erickson

Genre: Persoonlijke ontwikkeling / Mindfulness / spiritualiteit
Uitgever: AnkhHermes
ISBN: 9789020217339
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 294
Uitgave: januari 2021

Hartelijk dank aan Uitgeverij AnkHermes voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Chakra kracht voor vrouwen - Kaft

Toen ik dit boek zag was mijn interesse gelijk gewekt en niet alleen omdat het een prachtige cover heeft, maar ook omdat ik altijd graag meer leer over de chakra’s en ik vond het stukje dat er extra aandacht wordt gegeven in het boek aan seksueel trauma ook erg belangrijk . Ik ben dan ook begonnen met lezen in het boek en het is echt onwijs interessant! Niets zweverigs aan mocht je daar bang voor zijn, hou ik namelijk ook niet van 🙂 Lisa Erickson geeft op een hele duidelijke en begrijpelijke manier weer hoe wij vrouwen onze energie en chakratools het beste kunnen gebruiken en leren door middel van oefeningen in het boek en de meditaties die op haar site staan er mee aan de slag te gaan. Ikzelf heb altijd gewerkt met de chakra’s via de Tree of Life methode, maar mijn interesse ging steeds meer richting reiki. Om reiki te kunnen leren moet je echter vaak een behoorlijke som geld neertellen en aangezien ik dat jammer genoeg niet heb, leek dit boek me dan ook echt perfect om nog meer te leren erover dan ik al weet. Nooit te oud om te leren, toch?! Natuurlijk was het de vraag of dat ook echt zo zou zijn, maar al heel snel werd me tijdens het lezen duidelijk dat Lisa absoluut weet waar ze over praat en daarbij heeft ze een ontzettend fijne, vlotte en toegankelijke schrijfstijl. Wat ik ook ontzettend goed vind is dat ze veel aandacht schenkt aan vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik en ze geeft ook echt ontzettend nuttige tips en oefeningen daarover. Wel waarschuwt ze ook dat je niet moet schromen om professionele hulp in te schakelen bij een deskundige als dat voor jou nodig is. En dat raad ze dan ook echt ten zeerste aan.
Chakra kracht voor vrouwen 2
“Waarheid: Mijn misbruiker of aanrander heeft misbruik gemaakt van zijn macht om mij pijn te doen en te kwetsen. Maar het is mogelijk voor mij om te helen. Hij heeft me niets afgenomen en heeft niets dat ik terug moet krijgen. Ik ben klaar met hem.”
De schrijfster leert je middels dit boek om je grenzen te stellen, jouw persoonlijke doelen te bereiken met behulp van de chakratools en om je stress te leren managen. Je leert met je chakra’s en je vrouwelijke energie te werken, onze energie als vrouw zijnde is namelijk anders dan hoe het bij mannen werkt. Dit doet ze door middel van een heel heldere en begrijpelijke uitleg te geven hoe dit werkt voor ons. In elk van de twaalf hoofdstukken geeft ze je oefeningen mee om met dat chakra aan de gang te gaan, ook kun je de meditaties op haar site als ondersteuning erbij aanzetten. Ze legt erin uit hoe jij je chakratools kunt gaan gebruiken en geeft vele tips.
Chakra kracht voor vrouwen 3
“Het werkt het beste om de tools een voor een te leren en er een bepaalde periode mee te werken en dan verder te gaan. De eerste zeven chakratools zijn gericht op een chakra en vormen een basis voor de latere tools. Mijn voorstel is om je één chakratool per week aan te leren en te gebruiken en dat twaalf weken lang.”
Ik heb nog niet die volledige twaalf weken de tijd ervoor genomen, ik heb het boek eerst gelezen, tussendoor wel wat oefeningen gedaan en merkte al vrij snel dat ik er baat bij had. Nu mediteer ik al wel heel wat jaartjes, dus dat is voor mij misschien dan al wat makkelijker, maar dat kun je jezelf goed aanleren en met de hulp van dit boek gaat dat je zeker lukken. Ik ga er dan ook echt mee verder om zo alle chakratools toe te passen en er beter mee te leren werken. Ikzelf heb seksueel misbruik meegemaakt, al op idioot jonge leeftijd en dat is iets wat je voor het leven kan tekenen, maar waar je wel zelf ook anders in kan gaan staan om ermee te leren leven. En ja, dit is verre van makkelijk, maar het is te doen. Heb ik soms nog nachtmerries? Ja die heb ik. Heb ik soms nog hevige PTSS aanvallen en al? Ja, die ook. Maar toch had ik al voor ik dit boek las, ver ervoor, besloten om niemand die mij pijn heeft gedaan nog enige vat op mijn leven te geven. En dat geeft je werkelijk een ongelooflijke bevrijding. In dit boek geeft Lisa nog veel meer tips om er nog beter mee om te gaan en sommigen daarvan wil ik dan ook zeker aan gaan leren nog. Het is absoluut een boek dat je kan ondersteunen bij dit proces, maar ook bij allerlei andere processen die je doormaakt in je leven. Van de simpele dingen tot veel verder.
Chakra kracht voor vrouwen 1
“We kunnen gemakkelijk het gevoel verliezen van wie we zijn en gevangen zitten in het eindeloze spel van ons aanpassen aan wat mensen van ons willen. Sociale media versterken deze neiging vaak, omdat we smachten naar likes voor onze posts, als een vorm van bevestiging.”
Dit boek kan ons vrouwen helpen om onze groei en heling in werking te zetten met de behulp van onze eigen vrouwelijke energie en chakratools. Voor de korte, maar ook zeker voor de lange termijn. Het kan je helpen om beter om te gaan met pijn uit het verleden, maar je ook beter weerbaar maken voor de tijd waar we nu in leven. Het is een fijn boek, dat je zeker ondersteuning kan bieden op de weg die nog voor je ligt. Ik vind het zeker een absolute aanrader.
Cover: 🌟🌟🌟🌟1/2
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟1/2
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟1/2

Happy Reading!

Liefs,

Bren

Review: Smeulend Venijn — Johanna Lime

Genre: Fantasy/Young Adult
Uitgever: Zilverbron
Serie: De vergeten vloek #2
ISBN: 9789463081399
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 468
Uitgave: Oktober 2018

Dankjewel Johanna Lime voorhet beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Smeulend Venijn -1

Flaptekst:
Sylviana Attholred, de kroonprinses van Berinyi, leeft door toedoen van de Avatars in de Rosettenevel. Haar moeder houdt haar status van koningin krampachtig vast. Als de tijd komt dat Sylviana zal regeren, erft ze een oorlog. Bovendien zit ze met een probleem: de zonen van priesteressen sterven te jong. Als er eindelijk weer iemand op de troon komt waarmee te praten valt, besluiten Sammerah, Jacky en Tatjana dat ze de nieuwe Eerwaarde Moeder moeten steunen. Alle bevolkingsgroepen zullen eensgezind de vijand het hoofd moeten bieden. Het is echter de vraag wie de werkelijke vijand is. Helena Attholred heeft zo haar eigen mening over wat het beste is voor haar gezin. Het venijn smeult al sinds ze de bloedband met Sana aanging. Als zij haar zin krijgt, werkt deze oorlog in haar voordeel. De magiërs op Laskoro zijn immers veel te zwak geworden, of vergist ze zich daarin?

De cover van het boek komt in bepaalde punten overeen met deel 1 en past er mooi bij. Wel heeft de draak andere kleuren, wat betekend dit voor het verhaal? Welke kant zal het opgaan en waar nemen de schrijvers ons nu mee naartoe? Weet dit verhaal mij mee te nemen naar een andere wereld?

Het antwoord is inderdaad! In het verhaal volg je de kroonprinses Sylviana, zij moet zodra ze 25 is haar moeder vervangen als Eerwaarde moeder; het hoofd van alle hoge priesteressen. De schrijfsters nemen je mee in het leven van de kroonprinses en de weg die zij bewandeld. Deze weg is voor een ieder wel een beetje herkenbaar. Niet zozeer als prinses maar wel als tiener. Het pad naar een volwassen leven. Naast Sylviana volg je een oude bekende vanuit het eerste boek. Nu krijgt de tante van Sylviana eindelijk een duidelijker beeld. Ook volg je een aantal priesteressen op weg naar hun grotere rol in Berinyi, elk met hun eigen strubbelingen en hun eigenaardigheden.

De schrijvers weten met dit vervolg een duidelijk beeld te geven aan de nieuwe planeet Berinyi. Een uitgebreide beschrijving van de landschappen wordt je zeker niet onthouden. Het wordt al snel duidelijk dat deze planeet parallel loopt aan Laskoro en dat begint al met de verhouding van man en vrouw. De vraag die je bezighoudt is: zal een oorlog met Laskoro dit ook echt oplossen?

Het verhaal heeft een zeer complexe en speciale wereldbouw. Er is duidelijk veel tijd besteed aan de wereldbouw van dit rijk. Ontzettend veel lof voor de schrijfsters om op deze manier een origineel verhaal te schrijven en toch te zorgen dat er voor ons een punt van herkenning in zit.

Het boek start heftig en dat trekt je er meteen in. Wel zou er een trigger warning bij kunnen staan omdat het niet zomaar iets is waar het verhaal mee start. De personages krijgen allemaal een duidelijke emotionele uitdieping, je voelt met ze mee. Een bepaalde onmacht maakt zich geregeld meester van je bij het lezen van de plannen van Helena. Hoe kan ze dat nou doen en hoe kun je leven met jezelf op deze manier? Vanuit het perspectief van Helena word je al snel weer meegenomen naar deel één en beleef je hetzelfde van een andere kant. Dit is heel interessant en zorgt voor het totaalbeeld van de situatie. De dingen die in deel één niet helemaal duidelijk waren vinden hier hun weg.

Het is ook mooi dat je tijdens het lezen langzaam verzeild raak in de tweestrijd waarin Sylviana zich bevindt en op welke manier zij hier mee omgaat. Naast dat zij hier zelf mee moet omgaan neemt ze ook haar vriendinnen hierin mee. Maar wat betekent dit voor hun en wat voor stappen maken zij. Allemaal duidelijk en meeslepend verwoord.

Smeulend Venijn -1

“Als ik koningin wordt is een nieuwe Raad van Twaalf samenstellen het eerste dat ik doe.”

Het enige wat er mist is de beeldschetsing van de personages. Als je in beelden denkt mist er een duidelijk beeld van hoe de karakters eruit zien. Dit hoort duidelijk bij de schrijfstijl en na een bepaald aantal bladzijdes raak je hier ook als beelddenker wel aan gewend.

Er is één ding wat terugkerend de aandacht afleidt van het verhaal en dat zijn alle ingewikkelde termen, plaats- en familienamen. Het zou prettiger zijn om een geheugensteun te hebben achterin het boek zodat je even snel kunt kijken wie/wat dat ook alweer was. Gaandeweg het boek gaat het makkelijker en is het makkelijker volgbaar.

Daar waar deel één een behoorlijk aantal dingen miste maakt deel twee zeer zeker een boel goed. Het is duidelijk een vervolgverhaal en zit niet bomvol actie maar wel super vol met achtergrond informatie. Dit is een zeer welkome verrassing, het boek zorgt vooral voor nieuwsgierigheid en dat betekend dat ik toch wel benieuwd ben naar wat deel drie gaat brengen.

Een verhaal dat naar mijn mening veel goed heeft gemaakt in de serie! Ik om dan ook uit op 3,5 sterren.

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟½

Happy Reading!

Lisa