De Kunst Van Het Laten Gaan

Een tijdje geleden hadden Bren en ik het erover dat we met The Book Dragon’s Nook veel meer willen doen dan alleen maar boekreviews. We willen dingen delen uit ons leven, zoals hoe we steeds duurzamer proberen te leven en wat ons verder naast lezen allemaal bezighoudt. Dit doe ik op mijn eigen blog al, waar ik veel schrijf over schrijven, videogames, maar ook mindfulness en zelfhulp tips deel. Vandaag deel ik dan ook graag een vertaald blog met jullie!

Een aantal jaar geleden schreef ik op mijn blog een artikel met de titel “The Art Of Letting Go”. Nadat ik deze nog eens had nagelezen kwam ik tot het besef dat ik enorm gegroeid ben in de tussentijd. Wat me vooral opviel was dat ik een enorme zenuwpees was die enorm overdacht. Mede door mijn burn-out van vorig jaar sta ik nu heel anders in het leven en is het veel gemakkelijker geworden voor mij om dingen los te laten. Makkelijker, maar soms blijkt dat ook nog steeds best lastig te zijn, ik ben immers ook maar een mens. Toch wilde ik heel graag dit artikel schrijven, omdat het zo’n universeel ding is, veel mensen willen graag dat ze iets los kunnen laten wat ze in de weg zit. Of het nou het idee is dat je vast zit in je leven, je relatie naar de knoppen is gegaan, iemand die je verloren hebt, of het niet behalen van een bepaald doel dat je voor ogen had. Kortom, alles waar wij in het leven zo mee kunnen worstelen.

De Kunst Van Het Laten Gaan

Hoe mindfulness kan helpen met laten gaan

Vijf jaar geleden begon ik met mediteren, elke dag zo’n 10 á 15 minuten, hoewel ik in het weekend de noodzaak vaak wat minder zie, omdat ik dan vaak al veel meer ontspannen de dag begin. Door meditatie meet je je brein een belangrijke vaardigheid aan, namelijk het laten gaan van gedachten die afleiden en jezelf focussen op het hier en nu, waardoor je echt “in het moment” bent. Dit betekent dat je door training merkt dat je aan het denken bent, dit kunt identificeren en jezelf weer kunt focussen op je ademhaling. Je zegt dus continu tegen jezelf: “Hee, ik denk.” Door deze bewustwording kun je deze afleiding laten gaan en jezelf weer focussen op je meditatie. Soms gaat dit heel erg goed en andere dagen kan je hoofd vol zitten met afleidende gedachten. Maar met genoeg training door meditatie merk je dat je brein dit ook gaat toepassen op momenten dat je niet mediteert, waardoor je je dus beter kunt focussen op de activiteit waar je mee bezig bent. Betekent dit dan dat ik niet meer snel afgeleid ben? Helaas niet, want als je mij bijvoorbeeld achter een computer zet, heb ik vaak tientallen programma’s openstaan, om maar niet te spreken van de hoeveelheid tabbladen in mijn browser. Maar toch, ik krijg wel veel sneller het besef dat ik ben afgeleid en kan daar dan actief iets mee doen!

Denken is niet slecht, maar…

Door al mijn focus te leggen op het laten gaan van gedachten kwam ik erachter dat ik hierdoor ook buiten meditatie om minder snel geneigd ben om gedachten te volgen, helemaal als ze nergens toe leiden. Denken is natuurlijk geen slecht ding, het is een van de dingen die ons mens maakt, maar als je net als ik vroeger geneigd bent om te blijven malen als je ergens mee zit, dan kan dat ontzettend veel energie vreten. Het hebben van non-constructieve gedachten is zonde van je tijd. In het verleden kon ik als ik met iemand ruzie had soms urenlang “het gesprek” dat ik dan later met ze zou hebben oefenen in mijn hoofd, bijna altijd liepen de gesprekken uiteindelijk anders dan ik ze voor ogen had. Het is dus ontzettend zonde om zo te malen met je gedachten. Het beste dat je kunt doen is het “laten gaan”.

Yoda Meditating

Ik weet dat dat veel makkelijker klinkt dan het is, maar toen ik mijn eerdere artikel van 2019 terug las zag ik pas hoe anders ik toen in het leven stond en vooral wat voor pad ik ondertussen heb bewandeld. Hierdoor kwam ik tot de conclusie dat meditatie een enorme impact heeft gemaakt op mijn leven, wie ik ben en hoe ik in het leven sta en daarom kan ik het iedereen aanbevelen om het eens te proberen. Al moet ik dan meteen aan Yoda denken met zijn uitspraak: “Do or do not, there is no try.” Meditatie is écht niet zweverig, zoals sommige mensen denken en ik kan het beamen, want ik laat me altijd door de wetenschap leiden. 😉 Uiteraard zijn er ook andere methoden om te stoppen met malen en overdenken.

Je gedachten opschrijven en een dagboek bijhouden

Een geweldige manier om die razende gedachten en dingen los te laten is door simpelweg te schrijven. Ik houd ook al jaren actief een dagboek bij en het geeft zo’n heerlijk gevoel als je je diepste gedachten toevertrouwd aan het papier, voor jezelf. Als je denkt dat je je er beter door gaat voelen, kun je zelfs overwegen om iemand het te laten lezen. Soms kan ik mijzelf beter uiten op papier dan met het gesproken woord en het kan mij enorm helpen om dan mijn gedachten op papier te zetten en het Bren dan eens te laten lezen, in de hoop dat ze me dan beter begrijpt dan toen ik het onder woorden probeerde te brengen. Hierdoor waren we beiden in staat elkaars kant van het verhaal te begrijpen. In relaties, of het nou je partner, vrienden of familie zijn, blijft communicatie een vaardigheid die je moet blijven oefenen. Soms werkt praten alleen niet, het is ook niet altijd de meest efficiënte methode om je gedachten te delen.

20200103_163305

Waar een dagboek bijhouden vooral bij helpt is je eigen gedachten op een rijtje zetten. Door te lezen wat je geschreven hebt kun je soms identificeren waar je problemen liggen, of bij wie. Soms pak ik wel eens oude dagboeken uit de lade van mijn bureau en herlees ik een aantal fragmenten om te zien wat me destijds bezig hield en waar ik mee worstelde. Precies zoals ik eerder al zei kan dat je echt goede inzichten geven, waarbij je kunt zien dat je gegroeid bent, of misschien nog steeds met dezelfde dingen worstelt als nu. Soms zul je versteld staan van de dingen die destijds een van je grootste zorgen waren en nu ontzettend triviaal lijken.

Loslaten door middel van een ritueel

Bren heeft me met zoveel mooie dingen kennis laten maken en een van die dingen is een ritueel om dingen los te laten. Het idee is eigenlijk heel simpel, maar ook heel effectief. Zoek allereerst iets waar je de dingen die je los wilt laten op kunt schrijven. Het meest logische is gewoon een stuk papier, maar je kunt bijvoorbeeld ook een mooi groot herfstblad nemen, wat ik zelf symbolisch vind, omdat herfstbladeren immers terugkeren naar de aarde. Als je dan klaar bent met schrijven kun je kiezen of je het stuk papier of het blad verbrandt, of in kleine stukjes scheurt en het mee laat voeren door de wind. Voor je echter een van die twee opties kiest moet je bewust nadenken over hetgeen je los wilt laten. Als je ze dan verbrandt of door de wind mee laat voeren, beeld je dan in dat ze verdwijnen.

The Art of Letting Go #2 2

Ik ben absoluut geen mega spiritueel persoon en zoals ik eerder zei laat ik me door de wetenschap leiden in het leven, maar de symboliek en de mindfulness die komen kijken bij dit ritueel zijn sterk en ik moet toegeven dat het mij echt hielp om een schakelaar om te zetten in mijn hoofd toen ik bezig was met dit ritueel. Afgelopen keer dat we dit ritueel deden wilde ik mijn angst loslaten dat ik geen uitgever zou vinden voor mijn nieuwe boek ‘Stempels’ en ik wilde loslaten dat ik zo enorm lijdt aan uitstelgedrag. Door er op zo’n manier bij stil te staan zet je dingen in perspectief en het bevestigen naar jezelf toe, dat maakt dat je dan los kunt laten. Het is een mooie eerste stap om er in ieder geval mee bezig te zijn!

Laat het gewoon gaan!

Dat waren ze! Al mijn tips om los te laten. Ik weet dat jarenlang ervaring met mediteren mij enorm geholpen heeft en dat dit ook mijn grootste troef is om dingen los te laten. Dit gaat me dan ook echt veel beter af dan jaren geleden. Het feit dat ik mijzelf een moderne stoïcijnse leefstijl heb aangemeten helpt ook. Daar ga ik ook zeker meer over schrijven. Ik weet hoe erg het kan zijn om maar te malen en met je gedachten in de knoop te zitten, omdat ik het zelf ook jarenlang heb ervaren. Het kunnen identificeren van nuttige en niet nuttige gedachten is wat mij nu helpt om sneller los te laten.

Heb jij nog tips voor het loslaten van nare gewoonten of gedachten? Of heb je nog een vraag aan mij over dit onderwerp? Laat het weten in de commentaren!

Happy reading!

~Jeffrey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: