Waarom ik van gedachten ben veranderd over vlees eten

Een tijdje geleden had ik het al op social media gezegd, dat ik van gedachten veranderd ben over het eten van vlees, veganisme en vegetarisme. Ik zal altijd wel een vleesliefhebber blijven en het denk ik niet volledig opgeven, maar Bren heeft me wel enorm geholpen om mijn leefstijl aan te passen, waardoor ik nu misschien nog maar twee of drie keer per week vlees eet en zelfs dan met mate. Er zijn best wat redenen voor om te minderen met vlees en die wil ik graag met jullie delen. Ik kan het ook echt van harte aanbevelen, helemaal als je een beetje op de wip zit over vleesconsumptie.

Echt volledig vegan zijn is moeilijk

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen en dit zeggen. 100% vegan gaan is super moeilijk (maar ook weer niet onmogelijk!). Je mag geen kaas meer, geen zuivel en geen vlees. Helemaal geen producten meer die dierlijke producten bevatten zelfs. Dit klinkt wel alsof het te doen is als het op voedsel aan komt, er zijn immers genoeg plantaardige opties en er zijn tegenwoordig ontzettend veel plantaardige alternatieven op de markt. Kijk maar eens in de supermarkt naar hoe groot het vleesvervangersschap nu is ten opzichte van een aantal jaar geleden. Ze zijn ook nog eens een heel stuk beter geworden. Vroeger had je alleen keuze uit een ranzige groenteburger, terwijl je tegenwoordig een heerlijke hamburger kunt halen die nauwelijks meer is te onderscheiden van “the real deal”. Maar echt veganisme stopt daar niet, je moet ook andere producten uit je leven bannen, zoals leer, wol en tal van andere producten die we van dieren maken. Opeens kom je er dan achter dat super veel dingen in je huis dierlijke producten bevatten! Het probleem is echter dat veel alternatieven momenteel nog niet perse beter zijn voor het milieu, zoals vegan leer en allerlei andere producten die van plastic en andere synthetische stoffen zijn gemaakt die grote schade kunnen aanbrengen als ze in de natuur terecht komen. Met andere woorden, als je het pad wilt bewandelen om een echte vegan te worden, dan ga je het lastig krijgen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het stigma wat er heerst over het hele vegan gebeuren en al het commentaar wat je van vrienden en familie zou kunnen verwachten. Maar dat alles maakt het zeker niet onmogelijk!

Waarom ik flexitariër ben geworden

Mensen hebben geen vlees nodig om te overleven. Iemand die je wat anders vertelt heeft werkelijk geen idee waar ze het over hebben. We zijn misschien wel omnivoren, maar dat we vlees kunnen eten, betekent nog niet dat we het ook moeten. Zolang we voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen die we normaal uit vlees zouden halen, is er niks aan de hand. Ik begon er destijds zelf over dat ik minder vlees wilde gaan eten en Bren heeft me toen uitgenodigd om mee op reis te gaan met haar, onze reis om duurzamer te leven, milieubewuster te zijn en onze voetafdruk op onze planeet te verkleinen. Sindsdien eten we elke week zeker vier keer volledig vegan voor het avondeten (Bren eet echt geen vlees e.d) en heeft ze me met haar fantastische kookkunsten ervan overtuigd dat vegan eten minstens net zo lekker kan zijn als de maaltijden die ik gewend was met vlees. Ik mis het vlees dan ook echt niet als ze weer eens wat heerlijks op tafel zet!

Flexitariër

Maar niet alleen Bren d’r kookkunst was voldoende om mij te overtuigen minder vlees te gaan eten. Ik ben van huis uit sceptisch en wil graag bewijzen hebben voor ik iets zomaar klakkeloos aanneem. Bren en ik hebben heel veel documentaires en ook boeken gelezen de laatste tijd over onze planeet die gaan over klimaatverandering, CO² uitstoot, plastic, koraalriffen, noem maar op. Wat duidelijk is, is dat er echt iets gedaan moet worden aan onze wereld zoals die nu is en dan we er met zijn alleen zorg voor moeten dragen dat klimaatdoelen gehaald worden. Als consument kan dat als een onmogelijke taak voelen, want hoeveel kun je alleen nu doen? Allereerst is misantropie als hobby nemen misschien een goed idee, want als je mensen nog niet haatte, dan doe je het wel na het zien van al die docu’s en het lezen van al die boeken :p. De gedachte die ik er ook continu bij had was: Er zijn écht te veel mensen op deze planeet.

Maar goed, wat ga ik nu dan doen?

Allereerst is het een goed idee om niet te veel documentaires achter elkaar te kijken die gaan over de eerder genoemde onderwerpen. Nadat we Chasing Coral hadden gekeken op Netflix was ik een paar dagen zo intens verdrietig. Datzelfde geldt ook voor A Life on our Planet door de legendarische David Attenborough. Deze documentaires tonen ons hoe erg het gesteld is met onze planeet. Ze proberen ons nog wel hoop te geven, maar allemaal zeggen ze hetzelfde; “We moeten nu veranderen, als we onze planeet en onszelf willen redden.” We kunnen niet langer wachten en maar net doen of er niks aan de hand is. Mede door het zien van deze documentaires en het lezen van boeken erover, is mijn wereldbeeld enorm veranderd, voor altijd.

Vegan Hamburger

Deze vegan hambuger van Mr. Vegan was echt super lekker, aanrader! Door mijn gewoontes geleidelijk te veranderen hoop ik dat ik mijn voetafdruk steeds verder kan verkleinen, maar daarnaast ook mijn eigen welzijn te verbeteren. Als je ooit hebt nagedacht om onze planeet een handje te helpen, doe het dan met kleine stapjes, dan is het veel makkelijker om aan te passen dan dat je in een keer het roer omgooit. Alles wat je doet kan al helpen om een grote impact te hebben uiteindelijk, vooral als mensen om je heen jouw goede voorbeeld gaan volgen. En mocht je je ooit alleen voelen in je gevecht om deze planeet te redden, weet dan dat je niet alleen bent. Er zijn zoveel mensen die iets doen om te helpen en dat is wat we nu echt nodig hebben in deze tijd.

Happy reading!

~Jeffrey

2 Comments on “Waarom ik van gedachten ben veranderd over vlees eten

 1. Wat ik jammer vind, is dat veel plantaardige producten zo duur zijn in vergelijking met dierlijke producten. Mijn oplossing is daarom om een paar dagen in de week vegetarisch te eten en daarnaast andere keuzes voor het milieu te maken. Zo ga ik niet op vliegvakantie, gebruik ik al mijn apparaten helemaal op en reis ik zo veel mogelijk te voet, op de fiets of met het ov. Ik heb geen auto en eet zo veel mogelijk met de seizoenen mee. Op die manier draag ik toch mijn steentje bij.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is vooral als je inderdaad echt de vleesvervangers en vegan zuivelproducten neemt. Er zijn gelukkig ook een heleboel goedkopere alternatieven, waardoor je zelfs flink goedkoper uit kunt zijn. In bulk kopen helpt daar ook bij, zo kopen wij dingen als kikkererwten en rijst altijd in grote bulkverpakkingen. Ik eet zelf ook niet volledig vegetarisch/veganistisch, maar als ik vlees eet is het eigenlijk alleen bij het avondeten, verder niet. Op brood mis ik het ook niet tijdens de lunch. Het is natuurlijk wel zo dat als de vraag naar dit soort producten groeit de prijzen ook verder omlaag kunnen. Het zou fijn zijn als onze overheid er ook meer aan zou doen om dit te bevorderen.

   Alle kleine beetjes helpen inderdaad! Daarom doe ik ook steeds kleine stapjes in de veranderingen die ik aanbreng in mijn leefstijl en zo stapelt het behoorlijk op en het werkt ook best aanstekelijk! 🙂 Zo zijn veel vrienden van mij ook steeds meer van veel vlees eten afgestapt en ook meer flexitariër geworden!

   ~Jeffrey

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: