Review: Monster Hunter Rise

Genre: RPG
Uitgever: Capcom
Serie: Monster Hunter
Platform: Nintendo Switch
Uitgave: Maart 2021

Monster Hunter, het is een heel fenomeen op zich en ik kende het wel, maar had de games nooit echt gespeeld. Dat veranderde toen ik mijn eerste Monster Hunter kocht op de Wii U; Monster Hunter Tri Ultimate. Die game wist me echter niet zo erg te grijpen als ik destijds had gehoopt. Toen kwam Monster Hunter World op de PlayStation 4 en ik wilde het wederom eens een kans geven, omdat ik het idee had dat het toch echt wel heel erg tof was. Sindsdien ben ik echt volledig verslingerd geraakt aan deze serie en toen ik zag dat Monster Hunter Rise op de Nintendo Switch zou komen, moest en zou ik de game hebben!

monster-hunter-rise

De titel van de game geeft exact weer wat de game is. Je jaagt op monsters. Van wat kleinere, tot enorme draken die het volledige scherm vullen. In dit deel is de speler een bewoner van Kamura Village. Een Oosters aandoend dorp die op het moment dat het spel begint bedreigd wordt door een fenomeen dat bekend staat als “The Rampage”. En zodra Magnamalo tevoorschijn komt (het monster van de voorkant van de hoes) dan is dat de voorbode dat een enorme horde monsters Kamura Village zal gaan aanvallen. Het is aan jou als speler om je voor te bereiden, door op monsters te jagen en steeds betere wapenuitrusting bij elkaar te sprokkelen.

Monster Hunter Rise - 1

Op het moment van schrijven heb ik al meer dan 100 uur in deze game zitten en dat gaat erg snel. Een hunt kost gemiddeld zo’n 15 tot 45 minuten en hoewel de game een lage instap heeft qua moeilijkheidsgraad, wordt de game al snel wat lastiger en voor je het weet moet je wegrollen, verdedigen, speciale moves en een heel arsenaal aan gadgets inzetten om het er succesvol vanaf te brengen. Ook kun je niet zomaar elke armor dragen, want er zijn monsters die bijvoorbeeld vuur schade doen en als je armor draagt die daar niet tegen bestand is, zul je het in korte tijd afleggen tegen deze gevaartes.

monster-hunter-rise-2

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je op een hunt gaat moet je er altijd voor zorgen dat je goed voorbereid bent. Je mag een beperkt aantal items meenemen, maar je moet ook genoeg ruimte overlaten voor alle loot die je mee terug wilt nemen, natuurlijk! Zo kun je allerlei items meenemen zoals potions die je kunnen helen, maar bijvoorbeeld ook vallen en allerlei soorten explosieven en bommen. Daarnaast kun je ook voordat je op je quest gaat, eten. In dit deel gaat dat in de vorm van een lekkernij die Bunny Dango heet, een soort marshmellowachtige substantie die je allerlei bonussen geeft. Afhankelijk van welke drie bolletjes je kiest, krijg je ook andere bonussen, zoals betere bescherming tegen elementen, of je kunt sneller je wapen slijpen. De combinaties die je kunt maken zijn vrijwel eindeloos!

Hunten en farmen

Monster Hunter is geen spel voor iedereen. Om het er succesvol vanaf te brengen moet je continu bezig zijn met betere armor maken en nieuwe wapens creΓ«ren. Er zijn veertien verschillende wapensoorten die je kunt gebruiken en deze bepalen grotendeels hoe de gameplay voor jou is. Je hebt bijvoorbeeld de Light Bowgun, een soort geweer die naast goede schade ook flinke mobiliteit geeft aan de speler, maar ook enorme zwaarden, speren, bogen en wat meer exotische wapens. Zelf zijn mijn wapenkeuzes de Light Bowgun, Hammer en Dual Blades. Ik heb de rest ook wel eens geprobeerd, maar op een of andere manier zijn dit de drie waar ik steeds maar weer naar blijf terugkeren.

monster-hunter-rise-3

Soms kan het zijn dat je bepaalde monsters meerdere keren moet verslaan om voldoende materials te krijgen voor je volgende upgrade. Je kunt armor en wapens op je wishlist zetten en zodra je dan alles hebt, geeft de game dit na de hunt aan, zodat je naar de weaponsmith kunt om te laten maken waar je naar op zoek was!

High Rank & Rampage Quests

Zoals vaker met RPG’s is het zo dat de games veel om de zogenaamde “end-game” draaien. Dat is bij Monster Hunter Rise ook zo, want je begint met Low Rank quests en als je ver genoeg bent gevorderd in het verhaal, dan unlock je de High Rank quests. Er is onderscheid tussen Village en Hub Quests, waarbij de Village Quests allemaal Low Rank quests zijn en de Hub Quests ook High Rank bevatten. Zodra je Hard Rank kunt doen zul je merken dat alle monsters die je al eens eerder was tegengekomen,Β  ineens nieuwe trucjes in hun arsenaal hebben en dat ze veel harder slaan dan ze op Low Rank deden.

Monster Hunter Rise 2

Tijdens je hunt word je vergezeld door twee maatjes als je niet online speelt; je Palico en je Palamute, een katachtige en een hondachtige metgezel. Ik heb de Palico die je als eerste kreeg vernoemd naar onze Mysty en haar ook zoveel mogelijk laten lijken op de echte Mysty. Zo is ze ook in deze game nog steeds bij ons. Palicoes helpen je tijdens het gevecht, door mee te vechten, maar ook door je te healen en ondertussen items te verzamelen. Je kunt namelijk zo’n beetje alle planten, insecten en andere dingen uit de omgeving oppakken en hier weer items van maken, zoals potions, ammo en traps.

De mooiste visuals van de Switch

Een ding waar ik erg bang voor was, was dat de game er veel minder mooi uit zou zien danΒ Monster Hunter World op de PS4, omdat de Switch niet zo’n enorme krachtpatser is op grafisch gebied. Maar wat heeft Capcom wonderen verricht met wat ze tot hun beschikking hadden! Deze game heeft de mooiste visuals die ik heb gezien op de Switch! Kamura Village en de omliggende omgeving zien er prachtig en vooral levendig uit. Overal waar je maar kijkt leeft de hele wereld, vol met de meest prachtige details.

Zoals gezegd is Monster Hunter wel een soort game dat je echt leuk moet vinden. Elke hunt is in feite een bossfight en ze worden steeds lastiger, maar je moet ze ook regelmatig opnieuw doen om de juiste materials bij elkaar te farmen. Dat moet je wel liggen, maar als je eenmaal verslingerd bent, dan is het super lastig om te stoppen en dat betekent dat Capcom de gameplay goed op orde heeft! Wat mij betreft is dit nu al de game van het jaar, want dit is bijzonder lastig te overtreffen.

Graphics: 🌟🌟🌟🌟🌟
Gameplay: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Gaming!

Liefs,

Jeffrey

2 Comments on “Review: Monster Hunter Rise

 1. Jeffrey, The world of gaming is totally new to me despite my three sons growing up with Nintendo, etc., which, obviously, I was oblivious to as their Dad!!! Two things impressed me the most in your review. First, from all you said about “Monster Hunter Rise,” by Capcom, on Nintendo Switch, how sophisticated a game it is in so many ways with the various aspects you describe. And second, the amount of time you are willing to devote to playing/gaming; “At the time of writing, I have been in this game for over 100 hours…”!!! And I can see the appeal to you with gaming interfacing with writing sci-fi novels & world building, I think you call it. Jeffrey, gaming is a special world unto itself & there is no doubt how much you love it. What greater compliment to “Monster Hunter Rise” could you give than, “As far as I am concerned, this is already the game of the year, because this is very difficult to top.” –Great review, Jeffrey! I learned a great deal from this! Phil

  Geliked door 1 persoon

  • Hi Phil! Gaming does help to spark my imagination a lot. It’s wonderful if you can spend some time away pretending to be in another world and gaming allows just that. What is really obvious from this game is how much dedication and attention to detail has gone into it by the development team! On top of that they are supporting the game with new content almost every week, adding new monsters to hunt. It’s amazing to see this kind of dedication to a game by a developer. Also the fact that they’re doing all of that for free, when you already paid for the full game as it was when it was released is something we don’t see often these days.

   I’ve been playing this game since I got it as a birthday present and sometimes I do a couple of hunts a day, but sometimes I lose track of time, which is how fast these hours you spend build up. I never see it as a waste of time, however, because this is one of my hobbies and you need to relax as well! πŸ™‚

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: