Review: How to Avoid a Climate Disaster — Bill Gates

Genre: Non-fictie / Wetenschap
Uitgever: Allen Lane
ISBN: 978-0-241-44830-4
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 257
Uitgave: Februari 2021

Klimaatverandering, het is een onderwerp waar veel over gepraat wordt, zeker de laatste tien jaar. Bren is er altijd al mee bezig geweest en samen zijn we er ook steeds meer mee bezig en doen wat we kunnen door zoveel mogelijk plasticvrij en zero waste te leven als maar kan. Toen ik eind vorig jaar hoorde dat Bill Gates een boek ging uitbrengen over dit onderwerp wist ik dat ik hem wilde lezen. Vooral omdat ik Bill Gates niet associeerde met klimaatverandering, was ik erg nieuwsgierig wat hij er dan over te vertellen had.

How to avoid a climate disaster - kaft

How to Avoid a Climate Disaster is een boek dat probeert een overzicht te geven van onze problemen en het gaat vooral over het feit dat we moeten komen tot 0 CO² uitstoot en wel het liefst zo snel mogelijk. Door onze liefde voor fossiele brandstoffen verpesten we namelijk onze eigen planeet en als we op deze voet door zouden gaan, worden delen van de planeet zelfs onleefbaar, misschien zelfs wel de hele planeet. Er staat dus nogal wat op het spel.

In de eerste hoofdstukken vertelt Bill Gates ons hoe de verdeling is van onze CO² uitstoot. Jaarlijks is de uitstoot nu 51 miljard ton aan CO²! Dit is onderverdeeld in vijf categorieën;

  1. Dingen maken (cement, staal en plastics), 31%
  2. Electriciteit, 27%
  3. Dingen laten groeien (planten en dieren), 19%
  4. Reizen (van trucks tot vliegtuigen), 16%
  5. Warmte regulatie (airconditioning, verwarming en koeling), 7%

Vervolgens vertelt hij hoe we bij elk van deze onderwerpen de uitstoot kunnen aanpakken, maar uiteindelijk is de bottom line van elk onderwerp hetzelfde: We hebben nog een heleboel werk te doen en het zal ook sterk afhankelijk zijn van nieuwe uitvindingen en innovaties op elk van deze gebieden.

Wat het boek erg goed doet is ons een overzicht geven van de problematiek en hoe deze op te lossen is. Waar het boek echter wat tekortschiet in mijn optiek, is wat je zelf kunt doen om te helpen. Bill Gates spoort vooral aan om je met de lokale politiek te gaan bemoeien om klimaatverandering op de agenda te krijgen. Daarnaast noemt hij wel heel summier ook op dat we onze kracht als consument hebben door bepaalde producten niet te kopen en andere juist wel, maar daar blijft het dan ook wel een beetje bij.

How to avoid a climate disaster - 1

Dat klimaatverandering geen makkelijk onderwerp is, dat is wel duidelijk. Bill Gates heeft met dit boek in ieder geval een poging gewaagd om ons een duidelijk totaalplaatje te geven van het aandeel van de enorme hoeveelheden CO² uitstoot in allerlei categorieën en wat hieraan te doen is. Dat het echter een enorm politiek gedoe is, dat is duidelijk. Zijn conclusie is dan ook dat het absoluut geen gemakkelijke opgave zal zijn, want uiteindelijk zijn we allemaal verantwoordelijk voor dit probleem én de oplossing. Het is dus belangrijk dat we net als bij de aanpak van COVID-19 laten zien waar we als mensheid toe in staat zijn door ons te verenigen om dit monsterlijke probleem aan te pakken.

Ik ben in ieder geval overtuigd dat we dit op moeten lossen en heb de laatste maanden mijn leefstijl al flink aangepakt, door fors minder vlees te gaan eten, plastics te weren waar ik kan en de auto alleen te pakken als het echt nodig is. Uiteraard hoop ik ook dat we met ons blog mensen kunnen overtuigen hun leefstijl eens goed te bekijken en veranderingen door te voeren waar mogelijk. Samen kunnen we dit oplossen, maar de tijd dringt en daar moet iedereen zich bewust van zijn.

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Inhoud: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟½Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

One Comment on “Review: How to Avoid a Climate Disaster — Bill Gates

  1. Jeffrey, Actually in the USA media, Bill Gates has been a voice combating Climate Change for quite a while now before & after his book, “How to Avoid a Climate Disaster.” I was very interested in Bill Gates’ five categories of annual CO² emissions of 51 tons worth!!! And while you said Bill Gates gives us a good overview of the problem & how to solve it, he does not tell us what we can do ourselves beyond “not buying certain products and others.” Your efforts with Bren in your household to reduce CO² emissions are good examples! And so Gates concludes, “…we are all responsible for this problem and the solution.” I like your comment that as with COVID-19 we must unite together to tackle the problem of Climate Change. –Good review, Jeffrey! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: