Review: De jongen, de mol, de vos en het paard

Genre: Zelfhulp / Feelgood
Uitgever: KokBoekencentrum
ISBN: 9789026623844
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 128
Uitgave: maart 2020

De jongen de mol de vos en het paard - kaft

“Raar eigenlijk, wij zien alleen onze buitenkant, maar bijna alles gebeurd van binnen”

Dit boek zag ik echt zo ongelooflijk vaak voorbij komen op social media, bij de boekhandels en ga maar door en bijna iedereen is er vol lof over. Ik wist dus dat ik dit boek een keer wou lezen, maar door alle drukte en de stapel te lezen boeken heb ik het nooit aangeschaft. Tot Marsha, Jeff zijn zus en een lieve vriendin van mij, het boek meenam en aan me uitleende, ze was benieuwd naar wat ik ervan zou vinden. Grappige is dat ik het even opende toen ze naar huis was puur om het even in te kijken, maar dat ik het daarna gelijk niet meer weg heb gelegd. Ik ben er in no time doorheen gevlogen, wat niet lastig is want het boek bestaat uit tekeningen van de auteur met tekst erbij in de vorm van een kort verhaaltje en quotes.

De jongen de mol de vos en het paard - 3

“We wachten vaak tot iemand iets liefs doet…maar lief zijn voor jezelf kan nu beginnen,’ zei de mol.

De illustraties deden me heel erg denken aan de eerste boekjes van Winnie the Pooh, die waren ook op zo’n soort manier getekend namelijk. Als je het boek openslaat staat er eerst een stuk tekst van de schrijver aan jou als lezer gericht. Hierin vertelt hij in het kort hoe hij boeken ervaart, zelf is hij niet goed in het lezen van boeken, hij heeft er plaatjes bij nodig om het tot zijn verbeelding te laten spreken. Hij vertelt waarom hij dit boek heeft gemaakt en geeft je een korte inleiding over het verhaal. Daarna raakte ik toch stiekem wel benieuwd naar hoe hij dit zou hebben opgezet. Het is een kort, maar krachtig verhaal over een eenzaam jongetje die tijdens zijn weg vriendschap sluit met een mol, een vos en een paard. Tijdens hun tocht groeit de vriendschap steeds sterker en vertellen ze elkaar hoe ze tegen bepaalde dingen in het leven aankijken en hierover denken. Het is een ontzettend lief verhaaltje vooral en ik denk ook echt dat het veel mensen zal kunnen helpen, want de quotes die erin staan zijn echt heel erg mooi, ontroerend en opbeurend. Als je er even doorheen zit kunnen juist dit soort dingen je weer even laten zien dat niet alles zo donker hoeft te zijn. En trust me, ik met mijn leven vol depressies kan dat echt weten (zit er momenteel ook in, maar ben vechtende eruit te komen,Β  hoe moeilijk en zwaar dat ook is) Dit boek kan je kracht geven en troost bieden. Het laat je ook zien dat het niet uitmaakt wie je bent of waar je vandaan komt of wat dan ook, vriendschap is voor elk mens intens belangrijk en kan de diepste wonden helen. En wie je ook bent, ook jij kan dat en hebt er recht op om gelukkig te zijn en lief voor jezelf te zijn.

De jongen de mol de vos en het paard - 4

“Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen.
“Help’, antwoordde het paard.”

Deze quote is er een die bestaat uit zoveel waarheid, want om hulp vragen is niet alleen ontzettend moeilijk voor veel mensen, ik ben er zelf ook niet erg handig mee, maar het is wel een van de moedigste dingen die je kunt doen. Toegeven dat je het niet alleen aankan, hulp erbij vragen, hoe moeilijk ook, kan je ontzettend helpen, al is het maar om even je ei kwijt te kunnen. Het getuigt van zoveel kracht om dat te kunnen doen en het maakt je niet minder dan een ander of zwak. Het maakt jou jou en jij hebt ook recht op die helpende hand. Gun jezelf die dan ook alsjeblieft.

De jongen, de mol, de vos en het paard, zou normaal niet snel een boek zijn dat ik zou kopen, juist vanwege de vele tekeningen erin. Maar na het lezen en bekijken van dit boek moet ik wel zeggen dat het absoluut mooi en goed gedaan is. Een ieder kan er zijn eigen boodschap uithalen en het kan zeker troostend werken. Zo heb ik er een aantal quotes uit opgeschreven voor mezelf, om nog eens na te lezen in tijden als nu, tijdens een depressie. Maar het kan ook zeker werken voor andere dingen, daarvoor hoef je niet depressief te zijn (en ben je hopelijk ook niet). Dit boek kan net even dat duwtje geven wat je nodig hebt om weer lief voor jezelf te zijn, om je troost te bieden op een moment dat je dat echt even nodig hebt, je hart te vullen met warmte, omdat het koestert en lief is en het kan je absoluut een houvast geven op momenten dat je het even niet ziet zitten. Die glimlach op je gezicht geven die je zo nodig hebt en je weer kracht geeft om door te gaan. In een tijd als waar we nu al een jaar in leven is dit voor iedereen misschien wel heel fijn om op te kunnen pakken en je te helpen je weer wat beter te voelen. Een perfect cadeau is het ook zeker. Dus ja, dit boek heeft mij absoluut verrast, niet dat ik er helemaal van ondersteboven was. maar toch…het helpt, het troost en het biedt je net dat beetje hulp dat je nodig kan hebben op dat moment. En de tekeningen/ schetsen zijn misschien niet mijn stijl, maar passen wel perfect bij dit verhaaltje. Een lief en mooi eerbetoon aan vriendschap, dat is een ding wat zeker is!

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Bren

4 Comments on “Review: De jongen, de mol, de vos en het paard

 1. Bren, Your review hit me at just the right time!!!!!!!!!!! Tomorrow I am going to my doctor to ask for “Help”! Geri & I think I need an anti-depressant. And you are so right when you say it is the brave thing to do to ask for help! Charlie Mackesy’s Self-Help/Feel-Good short story here with the author’s unique sketches must be very good, as you said, about friendship between the boy, the mole, the fox and the horse. Sounds quite touching! THANK YOU, BREN!!! Phil

  Geliked door 1 persoon

  • Oh no 😦 I’m so sorry to hear that. I hope you will be okay soon. I’m here to talk if you want. And yes, asking for help when you need it is one of the most bravest things you can do. Take care and if there’s something we can do, just ask. Love, Bren

   Geliked door 1 persoon

   • Bren, Thanks, Bren, for the reply, kind words, & offer of help. I’ve been dealing with this for years & it gets worse, especially with all we have been through these past years with house selling & buying, packing & moving, Geri’s illness, & setting up & fixing up the new townhouse. Geri & I decided it makes no sense for me to suffer from day to day dealing with the details of life from maintenance of house & car to things social. Many thanks! Phil

    Geliked door 1 persoon

   • I hope you get the help you need. Depression is so heavy. And with all the things you both been through, it will be better. Maybe not right away, but with going to the doctor and asking for help you already take a really big step to getting better. We are here for you!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: