De Kunst van Palking/Plogging

Palking? Plogging? Wat is dat nu weer? Heel simpel gezegd; wandelen/joggen en ondertussen zwerfvuil opruimen! De twee woorden zijn een samenvoegsel van de woorden “walking” en “jogging”, en het Zweedse woord ‘plocka’ (wat ‘pakken’ betekent in het Zweeds). Afgelopen weekend hadden wij besloten om eens met een stel grijpers en vuilniszakken op pad te gaan om onze buurt van zwerfvuil te ontdoen.

Monday Musings 12 - 1

Daar gingen we dan vol goede moed aan de slag! Robin ging ook gezellig mee, want die wilde het ook wel eens proberen. We hadden de grijpers via internet besteld eerder die week. Ze waren wel wat aan de korte kant, maar ze deden hun werk prima!

Gelukkig was het goed weer en scheen de zon ook aan het begin van de middag nog. Helaas sloeg dat hoe later in de middag, hoe verder om naar regenachtig, maar voordat het echt losbarstte hadden wij al een hele ronde gedaan door ons geliefde Libellebos hier in Uithoorn en zijn we via de dijk weer terug richting huis gelopen. Toch hebben we zo dik vier uur gelopen en opgeruimd, niet alleen goed voor de natuur, maar ook zeker voor je eigen gezondheid dus 🙂

Monday Musings 12 - 2

De “buit”, zo’n zes kilo aan zwerfafval! Voornamelijk peuken, plastic flesjes, blikjes, flesdoppen, lege verpakkingen en plastic zakjes. Maar ook de meest vreemde dingen kwamen we tegen, van gebruikte scheermesjes tot maandverband. Je kan het zo gek niet bedenken of mensen gooien het blijkbaar op straat..Bizar toch?!

Helemaal voldaan hebben we daarna thuis lekker een warme choco en thee gedronken met koekjes. We hadden ook alle drie echt zoiets van “Dit gaan we écht vaker doen!” Het geeft zo’n fijn gevoel als je ziet hoeveel troep je uit de natuur vandaan hebt kunnen vissen. Ook kwamen we wandelaars tegen die het echt ontzettend goed van ons vonden en hun dankbaarheid er ook over uitspraken, erg lief. Al zou het natuurlijk nog mooier zijn als meer mensen dit gaan doen 🙂 Bren kwam met het idee om er een maandelijks uitje van te gaan maken. Het is natuurlijk in de eerste plaats jammer en absurd dat er zoveel vuil in onze omgeving en de natuur belandt, dus voorkomen is het beste.

Wij kunnen palking of plogging (de jogging variant) niet genoeg aanraden! Ga op een mooie dag, als je toch al gaat wandelen eens met een grijper en een vuilniszak op pad en draag ook een steentje bij aan een mooiere wereld!

Happy Palking/Plogging!

Bren, Jeffrey & Robin

2 Comments on “De Kunst van Palking/Plogging

  1. Bren, Jeffrey, & Robin too, You have expanded my vocabulary to include “Palking & Plogging” with derivation plus grabbers or grippers!!! I’ve never seen grabbers, a great trash cleanup tool! And it sounds so good cleaning up Libellebos in Uithoorn & walking back home on the dike! And besides all the items, some weird, that you cleaned up, those balloons!!! What a find to clean up! Are people crazy???!!! You all look so great in the photos. Jeffrey, you look like you are doing this dirty work in a nice dress coat or jacket! Hearing you speak of doing this more often & on future or daily walks, as well encouraging others to do so, gave me an idea!!! –Organizing “The Community Palkers & Ploggers Grab Group”!!! You all have great community spirit & just like living in a nice, clean environment! Bravo to you all! Phil

    Geliked door 1 persoon

    • Thank you so much Phil! Who knows, maybe we could start a little group to pick up litter! The funny thing was that last Saturday we ran into two groups of people who were doing the same thing. One was cleaning around our neighbourhood and we ran into a group of young scouts who were also cleaning up the forest. 🙂 It was so great to see young children being made aware of all the litter!

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: