Review: A Life on Our Planet — DAvid Attenborough

Genre: Non-Fictie
Uitgever: Penguin Books
Serie:
ISBN: 9781538719985
Uitvoering: Audioboek / Documentaire
Speelduur: 6 uur, 20 minuten / 1 uur 28 minuten
Uitgave: Oktober 2020

A life on our planet - kaft

David Attenborough, wie kent hem niet? Als je zijn stem hoort weet je vrijwel direct wie het is. Die mooie, warme stem die je vaak over allerlei natuurdocumentaires heen hoorde. Dat was voor mij ook de reden om het audioboek van A Life on Our Planet te luisteren, in plaats van het boek te lezen, want David Attenborough heeft dit boek zelf ingesproken, net als dat hij dat ook voor de documentaire heeft gedaan. Voor deze review heb ik zowel het audioboek als de documentaire gekeken, want het is een groot project geweest en ik wilde het dus ook als zodanig beoordelen.

A Life on Our Planet is deels een autobiografisch werk over David Attenborough, waarin hij ons vertelt hoe zijn carrière van de grond kwam. Hij is de hele wereld over geweest en heeft in al zijn jaren als documentairemaker veel meegemaakt. Naarmate hij ouder werd, begonnen hem steeds meer dingen op te vallen, zoals de sterke vermindering van wildernis en de explosieve groei van de bevolking op aarde. Dit werk is zijn getuigenis en het eerste deel beslaat dan ook al zijn bevindingen in de loop der jaren.

a life on our planet

Hoe nu verder?

Dat we niet verder kunnen gaan op dezelfde voet als we nu gaan, dat wordt al snel duidelijk. Met ingrijpende en shoquerende beelden wordt ons voorgeschoteld hoe de wereld er over 100 jaar uitziet als we op dezelfde voet door zouden gaan. Een groot deel van de wereld zal onleefbaar zijn geworden en als gevolg van de opwarming van de aarde de planeet steeds instabieler. Kortom, dit is niet het pad dat we moeten willen bewandelen met zijn allen.

Verandering begint bij onszelf

Alleen door met zijn allen onze leefstijl te veranderen kunnen we ervoor zorgen dat in de komende 50 jaar de koers van onze planeet wordt veranderd. We krijgen geen tweede kans om dit te doen. Het allerbelangrijkste is dat we hierbij de wildernis hun land teruggeven. Er wordt veel te veel land gebruikt voor landbouw en dit betekent dat we ingrijpende veranderingen moeten maken in ons dieet. We zouden allemaal een voornamelijk op planten gebaseerd dieet moeten hebben, zodat er minder grond nodig is voor vee. Verder moeten we af van fossiele brandstoffen en volledig overgaan op alles wat we al van moeder natuur krijgen voor niks; zonne-energie, windmolens, stuwdammen enzovoorts.

Een waarschuwing

Zowel het boek als de film brengen dezelfde boodschap over; we hebben maar een kans om het nog goed te doen, de komende vijftig jaar zal beslissend zijn voor de toekomst van onze planeet. Daarom is het belangrijk dat we ook het klimaat en milieu op de politieke agenda zetten, want alle landen moeten zich bezighouden met deze kwesties. Er zijn gelukkig al een hoop goede initiatieven en Bren en ik zijn ook bezig om zoveel mogelijk zero waste te leven. En zelfs ik als rasechte carnivoor kan best een aantal dagen per week vlees links laten liggen, om ook daar een steentje bij te dragen. 😉

If we take care of nature

Film of boek?

Hoewel de documentaire enorm prachtige beelden heeft van de natuur, gaat het boek uiteraard veel dieper op de materie in. De film zou iedereen gezien moeten hebben, maar ik zou iedereen aan willen bevelen ook het boek te lezen, of doe als ik, luister het audioboek! Ze zijn allebei echt noodzakelijk om tot je te nemen. Al was het alleen maar om te weten in wat voor staat onze wereld zich nu bevindt, maar ook om weer hoop te krijgen dat we nog de koers kunnen veranderen. Een van de grootste winsten die je kunt pakken is je plasticverbruik verminderen, of zelfs helemaal uit je leven te bannen. De tijd is nu, dus verminder je waste en maak een positieve impact op de natuur!

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Inhoud: 🌟🌟🌟🌟🌟
Stemgeluid: 🌟🌟🌟🌟🌟+
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

One Comment on “Review: A Life on Our Planet — DAvid Attenborough

  1. Jeffrey, The book & the documentary, “A Life on Our Planet” are David Attenborough’s gift to the world …if we heed his warning!!! To ignore what he says is a really scary prospect!!!!!!!!! As a British broadcaster & natural historian, he is better know to you than to me. His brother, Richard, was a famous actor/director who died in 2014. And brother John was a executive in the motor industry and a financial advisor, who died in 2012. Your efforts & Bren’s to implement a lifestyle with a better environmental footprint is most admirable. Many years ago, decades ahead of his time, a former science teacher colleague of mine stopped all garbage/trash pickup. He buried leftover food, burned paper, & brought cans & bottles to the recycling center. –Such a worthwhile review, Jeffrey!!!!!!!!!!!! Compliments! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: