Review: The 7 Habits of Highly Effective People

Genre: Non-Fictie / Zelfhulp
Uitgever: Free Press
ISBN: 9780743269513
Uitvoering: Paperback / Audioboek
Aantal pagina’s: 372
Uitgave: Januari 1988

Zelfontwikkeling, wij zijn er hier thuis continu mee bezig en dat is mooi om te zien bij de ander, vind ik zelf. Als ik zie hoe Bren zich heeft ontwikkeld sinds wij samen zijn, dan ben ik daar gewoon super trots op. Ze is continu bezig met nieuwe dingen leren, alles delen met mij wat ze geleerd heeft en andersom doe ik dat ook graag. We lezen wel allebei andere soorten non-fictie, maar daardoor kunnen we elkaar ook vaak van alles leren. Dit boek, The 7 Habits of Highly Effective People stond al een tijd bovenaan mijn non-fictie lijst en uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om hem te luisteren, nadat ik een pocket versie van Bren had gekregen voor Yule.

7 habits kaft

Iedereen kent wel mensen in hun omgeving die super succesvol zijn. Ze lijken altijd alles onder controle te hebben en daar moet een reden voor zijn, toch? In dit boek van Stephen Covey beschrijft hij zeven gewoonten van succesvolle mensen. Want daar komt het uiteindelijk op neer. Maar allereerst, wat is succes nu precies? Is het veel geld op de bank hebben, een enorm huis, getrouwd zijn en kinderen hebben? Dat is het belangrijkste waar eerst naar gekeken moet worden, want jij bepaalt immers je eigen succes. Dit moet je nooit laten afhangen van de maatschappij, want als je goed kijkt naar die succesvolle mensen zul je zien dat ze zich daar juist niet zoveel van aan hebben getrokken.

Kortom, het begint allemaal bij jezelf, maar toch ook weer niet. Want om succesvol te kunnen zijn, ben je immers altijd afhankelijk van anderen. Daarom beschrijft Stephen Covey ook dat er meerdere fases zijn waarin je je kunt bevinden; een afhankelijke, een onafhankelijke en een onderlinge afhankelijkheid. We beginnen allemaal als baby als een afhankelijk persoon, maar er komt als het goed is een fase waarin we onafhankelijk kunnen zijn, maar het grootste goed is onderlinge afhankelijkheid, want door samen te werken met anderen, kunnen we veel meer bereiken dan we in ons eentje ooit zouden kunnen.

De zeven gewoonten

De zeven gewoonten zijn opgedeeld in verschillende categorieΓ«n. Een aantal die over het persoonlijke gaan, de eerste drie zijn dan:

Gewoonte 1: Wees proactief (principes van persoonlijk inzicht)
Gewoonte 2: Begin met het einde in gedachten (principes van persoonlijk leiderschap)
Gewoonte 3: Belangrijke dingen eerst (principes van persoonlijk management)

Het belangrijkste hierbij is dat niemand succesvol is geworden door geen stappen te nemen. Maar als je dat dan doet, hoe begin je dan en hoe bepaal je de prioriteiten? Dat wordt allemaal behandeld in de eerste drie gewoonten.

Vervolgens zijn er drie gewoonten die niet over jou gaan, maar over je relatie tot anderen:
Gewoonte 4: Denk in termen van win/win (principes van interpersoonlijk leiderschap)
Gewoonte 5: Probeer eerst te begrijpen en dan pas begrepen te worden (principes van empathische communicatie)
Gewoonte 6: Werk synergetisch (principes van creatieve samenwerking)

Dat communicatie de sleutel tot succes is, dat is voor mij altijd al wel duidelijk geweest. Je moet duidelijk kunnen communiceren, maar het Γ‘llerbelangrijkste is dat je luistert! Want zodra andere mensen het idee hebben dat er naar ze geluisterd wordt en dat ze begrepen worden, dan gaan er echt deuren open (gewoonte 5, dus). Wat ook belangrijk is, dat als je met anderen samenwerkt er een situatie komt waarin beide partijen het idee hebben dat ze er iets mee winnen. Dat jij wat van een ander nodig hebt, kan andersom ook betekenen dat jij iets voor ze terug kan doen. Soms simpelweg met geld, maar wat nog beter is, is als jij ook een wederdienst kunt doen voor ze. Zolang het maar een win-win situatie oplevert!

Als laatste gewoonte gaat het over vernieuwing:
Gewoonte 7: Hou de zaag scherp (principes van evenwichtige zelfvernieuwing)

Hierin legt Stephen Covey onder andere uit dat je nooit moet stoppen met jezelf te ontwikkelen en dat een van de beste manieren: boeken lezen is! Nou, wie had dat ooit verwacht? πŸ˜‰ Ik heb in ieder geval veel uit dit boek gehaald. Ik wil dan ook zeker nog de papieren versie, want hoewel er veel is blijven hangen, is dit wel echt een boek dat je eens als naslagwerk wilt raadplegen. Ik heb ook gezien dat er werkboeken zijn, dus wie weet waag ik me daar eens aan! πŸ˜‰

Overall dus een super leerzaam boek, waar ook diverse varianten van verkrijgbaar zijn en zelfs een boek over de 8e gewoonte! Ik kan dit boek haast niet genoeg aanraden eigenlijk. Maar de kaft is echt foeilelijk en vind ik niet zo’n succes ;P

Cover: 🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Voorleesstem: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: