Review: Epictetus – Vrij en onkwetsbaar

Genre: Filosofie
Uitgever: Athaneum
ISBN: 978 90 253 1200 8
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 461
Uitgave: Januari 2020

Mijn eerste kennismaking met Epictetus was zijn wereldberoemde Enchyridion (super duf vertaald naar “handboekje” in het Nederlands). Toen ik deze omnibus met verzameld werk zag liggen in de boekwinkel was ik direct verkocht. Ik was zo benieuwd naar de rest van zijn werk, dat ik besloot dit boek aan te schaffen en mezelf eens te wagen aan een dikke pil.

Epictetus kaft

Epictetus – Vrij en onkwetsbaar bestaat uit alle colleges, fragmenten en het “handboekje”. In totaal zijn er vier boeken van de colleges en hierin is de vorm elke keer redelijk gelijk. Het is alsof we in de klas zitten bij de beroemde stoïcijnse filosoof en mensen in de klas hem vragen over diverse zaken stellen. De manier waarop dit ging was heel anders dan ik had verwacht. Heel confronterend, waarbij Epictetus regelmatig mensen de huid vol schold door ze bijvoorbeeld slaaf te noemen.

Ik moet zeggen dat de colleges soms erg moeizaam waren om door te komen. Ook werd na verloop van tijd steeds duidelijker dat de colleges qua onderwerpen wel overlap hadden en las je dus soms meer van hetzelfde, maar de kracht zit zeker in de herhaling dat je daardoor het gedachtegoed van deze stoa je eigen te maken.

Epictetuts - 1

Voor mij blijft de Enchyridion toch het absolute hoogtepunt van dit boek. Hierin staat zoveel wijsheid uit het stoïcisme in en vooral uit dat stuk put ik zelf veel kracht voor mijn eigen leefstijl. Bovenal probeer ik invloeden die buiten mijn macht liggen zoveel mogelijk te negeren en van me af te laten glijden. Dat is niet makkelijk, maar absoluut wel mogelijk en maakt het leven een heel stuk aangenamer.

Dit boek zou ik aanraden als je een keer het handboekje hebt gelezen en meer wilt lezen van Epictetus. Misschien dan wel met mate, want in een ruk door dit boek heen gaan is niet echt een optie. Je moet jezelf de tijd gunnen om alles even op je in te laten werken. Veel van de teksten zijn in de huidige tijden ook niet meer even relevant als ze destijds misschien waren. Maar toch kun je veel omzetten naar het hier en nu, want als er een ding onveranderd is gebleven in al die eeuwen, is het de menselijke conditie. Dat wat ons allemaal verbindt met elkaar en daar kan Epictetus iedereen een hoop leren.

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟½
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Inhoud: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟½

Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

One Comment on “Review: Epictetus – Vrij en onkwetsbaar

  1. Jeffrey, “Epictetus – Free and Invicible” sounds as heavy as they come in the world of Philosophy! And you no doubt loved it all; the four books of lectures, excerpts, & the handbook. What intrigued me the most was when you said, “It is as if we are in the class of the famous Stoic philosopher and people in the class ask him questions about various things.” The Enchyridion is the highlight for you on Stoicism in your own life, especially ignore influences that are beyond your control. The reading of Epictetus’ lectures, as you said, were difficult to get through. You immediately brought to my mind a book my grandfather gave me many years ago, “Orations of Cicero: With a Selection from His Letters,” copyright 1925. –Heavy! Cicero was born in 106 BC outside Rome. No, I have not conquered this book in Latin with grammar lessons in English. But it makes me envious of the classical education that used to include Greek & Latin. WE can never measure up, Jeffrey. –A fine review! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: