Review: Yougian – Het vergeten rijk — Latoya Moirae

Genre: Young Adult Fantasy
Uitgever: Zilverspoor
Serie: Yougian #3
ISBN: 978-94-907-6726-6
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 219
Uitgave: 2013

Yougian – Het vergeten rijk is het derde deel uit de Yougian reeks. Daar kwam ik zelf helaas pas achter toen ik al vijftig pagina’s ver was en ineens besefte dat ik al met deel drie bezig was. Heel stom van mezelf natuurlijk, maar wat wil nu het geval zijn, de drie boeken zijn op zichzelf te lezen en daarom ben ik toch stug doorgegaan met lezen. 🙂

Yougian #3 - Kaft

Het vergeten rijk vertelt het verhaal van Lynn en Cain, een twee-eiige tweeling die samen met hun klasgenoten op excursie gaan naar de mergelgrotten van Aborino. Lynn is geobsedeerd met de verhalen over de half-harpijen en wordt daardoor door de rest van haar klas vaak als erg dromerig gezien. Ze zit liever met haar snufferd in deze boeken weg te dromen en wil dan ook niets liever dan dat deze legenden waar zijn.

Tijdens hun bezoek aan de mergelgrotten gebeurt er echter iets vreselijks. Lynn en Cain komen vast te zitten door een instorting en moeten zich een weg zien te banen door de grotten naar de buitenwereld. Als ze eindelijk de grotten uit komen blijken ze zich te bevinden in het eeuwenoude gebied waar de half-harpijen leven. Al snel worden ze ontdekt door deze magische wezens, maar hun leider, Torin, wil ze niet weer terug laten keren naar de mensenwereld, in de angst dat Lynn en Cain vertellen over de half-harpijen en hun leven in de bergen in gevaar komt.

Yougian – Het vergeten rijk is een vermakelijk boek, waar we na eeuwen weer kennismaken met de half-harpijen. Ze leven afgezonderd van de mensheid in de kristalbergen en willen dit het liefst ook zo laten, omdat in de oorlog in het verleden grote verliezen zijn geleden. Vooral Torin, de leider van de half-harpijen is tegen mensen en wantrouwt Lynn en Cain vanaf het begin. De goedgezinde  broers Vharn en Vholian zijn echter vanaf het begin vriendelijk naar de twee jonge mensen die ineens in hun midden zijn.

Yougian 3

Het verhaal laat ons vooral zien hoe de samenleving van de half-harpijen nu na al die eeuwen is. Door de komst van de mensen wordt echter hun hechte gemeenschap op de proef gesteld. Daar komt ook bij dat Torin als mannelijke half-harpij geen magische krachten bezit en deze maar dolgraag zou hebben. Daarvoor wil hij erg ver gaan, misschien zelfs wel te ver? We krijgen als lezer van verschillende perspectieven het verhaal mee en daardoor krijg je een goed beeld van wat er allemaal gaande is in de kristalbergen.

Maar eigenlijk gebeurt er in het hele boek niet mega veel, tot tegen het einde aan alles explodeert en het ene na het andere chaotische gevecht zich ontpopt. Het was heel leuk om weer even in de wereld van Yougian te zijn, maar toch vond ik dit verhaal minder sterk dan het eerste deel. Hoewel het einde me niet los wilde laten en alles in rap tempo elkaar opvolgde was de start wat stroef en merkte ik dat er vooral veel werd verteld over de samenleving van de half-harpijen en hoe geweldig Lynn het vond ze nu eindelijk eens in het echt te zien. Ik had na afloop het gevoel dat er toch wel iets meer in had gezeten in deze afsluiting van de serie, hoewel de laatste akte van het verhaal zeker de moeite waard is.

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟½
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟½

Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

2 Comments on “Review: Yougian – Het vergeten rijk — Latoya Moirae

 1. Jeffrey, I thought “The Forgotten Realm” had a neat storyline in this third book of the series, “Yougian,” by Latoya Moirrae. Not everyone can go on a field trip to the marl caves of Aborino like Lynn and Cain, fraternal twins, did & wind up having to work there way out of a collapsed cave & come out into the world of the half-harpies ruled by Torin in this crystal mountain area!!! –Does this count as worldbuilding though a fantasy & not sci-fi? While you said not much happens in this book three, you did say the end of the book picks up with “one chaotic fight after another” & makes the end of this series “well worth it. Sounds like you read book 1 & here book 3 & need to read book 2? –Not sure. Nice simple review, Jeffrey, for a simple book! Phil

  Geliked door 1 persoon

  • Hi Phil,

   You’re right, I still need to read book 2 of the series. While I was reading this book I suddenly noticed it was the third in the series. Luckily, the books can be read interdependently of one another, since they are separate stories, set within the same universe!

   ~Jeffrey

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: