Review: Dizary – Het levende systeem — Patrick Berkhof

Genre: Fantasy
Uitgever: Uitgeverij Versa
Serie: Dizary #1
ISBN: 9789082566802
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 333
Uitgave: September 2016

Dizary is een fantasywereld verzonnen door Patrick Berkhof. Het eerste deel uit deze reeks heet “Het levende systeem” en stond al een tijdje bij ons in de kast. Elke keer als ik weer zat te kijken naar onze boeken was ik toch erg nieuwsgierig of dit nou ook echt een leuk boek was. Ik had er al veel over gehoord en Patrick stond ook op diverse beurzen met zijn boeken, maar het lezen kwam er steeds maar niet van. Tot nu!

Dizary - Kaft

Het levende systeem vertelt het verhaal van een zes vreemden die elkaar treffen bij het vredesgilde Moed en Daad. Allemaal zijn ze bij elkaar gekomen, omdat ze naar dit gilde zijn gestuurd met een Maark op hun rechterhand (een soort teken). Ze hebben allemaal een misdaad begaan en de Maark geeft ze slechts een week de tijd om een goede daad te doen, zodat ze ervan afkomen en dus in leven blijven. Lukt het ze niet voor die tijd, dan zal het levende systeem hen claimen en hun leven nemen.

Allereerst maken we kennis met de twee jongens Arak en Ileas. Vanuit hun perspectief krijgen we het eerste deel van het verhaal mee en al snel is duidelijk dat de Wold van Dizary een mega stad is waar je zo in kunt verdwalen. Kaarten zijn verboden en brengen ongeluk, dus het is best een wonder dat de jongens zich uiteindelijk de weg naar het gilde Moed en Daad weten te vinden. Daar aangekomen maken ze kennis met hun lotgenoten, de dwerg Rudarg, een mysterieus meisje genaamd Jinasum, een jongen die Ylly heet en de boekhouder Dideron. Samen moeten ze erachter zien te komen waarom het gildegebouw compleet verlaten is en vooral, hoe ze van hun Maark af komen.

Dizary - Het levende systeem 1

Dizary – Het levende systeem is niet een standaard fantasyverhaal. Het gaat eens niet om een epische strijd tussen goed en kwaad, of een uitverkorene die de wereld moet redden. Dit vond ik een enorme verademing, omdat veel fantasy series zich hier wel op richten en dat is nou niet bepaald origineel. Je volgt tijdens het verhaal het gezelschap en hun worstelingen om van hun Maark af te komen door goede daden te verrichten. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.

Het taalgebruik is ook heel erg eigen. Rudarg spreekt constant met woorden die wij helemaal niet kennen, maar waar je de strekking wel gewoon van kunt begrijpen, soms vond ik dit wel een beetje storend. Er zijn veel zelfverzonnen termen en woorden en deze worden niet altijd even goed uitgelegd. Een woordenlijst achterin zou fijn geweest zijn. Gelukkig is er ook ruimte voor de nodige humor in het verhaal en leef je ook echt mee met de personages. De wereld of Wold die neergezet wordt spreekt tot de verbeelding en ook de personages zijn stuk voor stuk interessant en niet perse de standaard clichés die we al van zoveel fantasy verhalen kennen. Sterker nog, de hoofdpersonen zou je best kunnen bestempelen als antihelden die eigenlijk helemaal niet samen zouden werken onder normale omstandigheden. Juist dat gegeven maakt dat je verder wilt blijven lezen, want er is natuurlijk ook de nodige spanning onderling. Vooral als duidelijk wordt dat van een Maark afkomen niet zomaar even gedaan is!

Kortom, heb je zin in een fris fantasy verhaal met een originele insteek? Dan is Dizary echt een aanrader!

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

2 Comments on “Review: Dizary – Het levende systeem — Patrick Berkhof

  1. Jeffrey, “Dizary – The living system” sounds like a neat fantasy world invented by author Patrick Berkhof!!! The book cover jacket is real intriguing! I like the premise; the company being sent to the guild in the Wold of Dizary, a mega city, with a Maark on their right hand as a sign that they each have committed a crime with only a week to do a good deed & rid themselves of the Maark or die!!! –The guild of Courage & Deed! Neat! And author Patrick Berkhof driving the reader crazy with his invented language you must figure out without a glossary! Sounds like a fun read! And personally knowing the author from book fairs must have made this a special read for you! Phil

    Like

  2. Pingback: Review: Demonen van Myradé — Patrick Berkhof – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: