2021 goed beginnen, met dagboeken!

Mensen zijn maar rare wezens, als je er even bij stil staat. De Aarde draait een rondje om de zon en we vieren feest alsof het een hele prestatie is! Natuurlijk is dat het ook wel, maar toch. Voor veel van ons is 1 Januari ook vaak weer een nieuwe start, een schone lei en hebben we weer allerlei goede bedoelingen in de vorm van goede voornemens. Helaas komt er vaak niks van deze voornemens en zijn we halverwege Januari al weer teruggevallen in onze oude gewoonten. Erg jammer, want we willen wel veranderen, maar verandering is moeilijk. Als je echter een goed beeld heb van je bestemming, dan is de reis een stuk makkelijker. In het verleden heb ik op mijn eigen blog al eens uitgelegd hoe je haalbare doelen stelt voor jezelf. Elk jaar rond eind December neem ik de tijd voor mezelf om te reflecteren op mijn jaardoelen en waar ik het komende jaar heen wil. Dit jaar heb ik ook weer tien doelen voor mezelf gesteld. Heel veel voor schrijven aan mijn boeken, blogs en ook het bijhouden van persoonlijke dagboeken.

Waarom dagboeken bijhouden handig is

Als onderdeel van mijn ochtendroutine eet ik vaak eerst ontbijt en ga daarna aan de ontbijttafel direct even schrijven in mijn dagboek. In het 6-minuten dagboek schrijf ik elke ochtend drie dingen op waar ik dankbaar voor ben, hoe ik van deze dag een geweldige dag ga maken en een positieve affirmatie. Door dit elke dag weer te doen begin je je dag met een positieve noot en dat helpt je om de juiste mindset te krijgen voor de rest van de dag. Veel mensen die ik ken die worden wakker, stouwen hun ontbijt naar binnen en nemen niet eens de tijd om echt wakker te worden voor ze zich op hun werk storten. Als je mij vraagt wat mijn succesformule is, dan zeg ik dat het vooral de tijd voor jezelf in de ochtend nemen is. Het eerste uur van elke dag is gewoon lekker van mijzelf! En dat is niks waar je je voor hoeft te schamen, of hoeft te vinden dat het egoïstisch is. Als je niet de tijd voor jezelf neemt, kun je er ook niet goed voor anderen zijn.

Naast dagboeken bijhouden mediteer ik ook elke ochtend en lees ik ook nog zo’n twintig minuten non-fictie. Op die manier begin ik elke dag met een rustig hoofd, heb ik een positieve noot en als het goed is ook nog iets geleerd van mijn boek! Dit alles bij elkaar kost me een uur van mijn tijd. Dat betekent dat ik dus wel iets eerder op moet staan om dat te doen, maar het is de beste investering die ik ooit in mezelf heb gedaan. De meeste mensen vinden het waarschijnlijk niet te doen, een uur voor jezelf nemen, maar voor mij werkt het en ik kan het iedereen aanbevelen het eens te proberen.

Van jezelf op de hoogte blijven en inchecken bij jezelf, met dagboeken!

Dit jaar heb ik verschillende dagboeken en agenda’s die ik ga gebruiken:

Journals

Allereerst is er het “6 minuten dagboek – Puur”, deze editie is gelijk aan het normale 6 minuten dagboek, behalve dat alle theorie er zo’n beetje uit is gesneden, wat meer dan 70 pagina’s aan theorie scheelt. Dit was al een lange tijd een wens van mij en nu is dus deze Pure editie er! Bren heeft hem mij voor kerst kado gegeven en ik was superblij! Naast elke dag een pagina die je kunt invullen kun je ook wekelijkse trackers gebruiken, maandelijkse rapporten over hoe het met je gaat en het is gewoon heel fijn om hier mee bezig te zijn! Grappig feitje: De recensie van het 6 minuten dagboek is ons meest bekeken artikel van het blog! Blijkbaar zijn veel mensen hier dus in geïnteresseerd! 🙂

Als tweede, een blanco agenda van Brepols voor 2021 met voor elke dag 1 pagina. Deze agenda ga ik gebruiken als dagboek om dagelijks even kort te schrijven hoe het allemaal is gegaan, wat er is gebeurd en hoe ik me voel. De pagina’s hoeven niet vol, maar elke dag even aan het einde van de dag zitten en schrijven vind ik gewoon heerlijk!

De derde is de Piens Planner 2021, dit is een familie planner. Bren en ik gebruikten vorig jaar ook deze van Piens en schreven daar onze afspraken in en we gebruikten het als planner voor artikelen op dit blog en mijn eigen blog. Helaas hebben we de planner niet super veel kunnen gebruiken, omdat er weinig afspraken waren dat jaar, dus hopelijk gaat dat dit jaar veranderen, al verwacht ik dat zeker de eerste helft van dit jaar we nog wel last gaan hebben van Corona, mogelijk zelfs langer. Het is dus verstandig dat we ons daar bewust van zijn, om teleurstellingen te voorkomen! Maar goed, we zien wel wat de wereld voor ons in petto heeft 😉

Als vierde en laatste een fantastisch mooi kado van Bren voor de kerst. Ze had dit boek zien liggen en had echt zoiets van: “Dit is écht iets voor Jeff.” Ze kent me te goed, want ik ben gek op dit soort boeken. Elke dag een vraag. Maar liefst 5 jaar lang elke dag een vraag. Wat natuurlijk erg interessant gaat zijn van dit boek is of mijn antwoord op de vragen ook gaat veranderen na verloop van tijd. Ik denk ook dat ik er wel eens wat vragen tussenuit ga pikken en met jullie ga delen of de antwoorden ook zijn veranderd over de tijd. 🙂

Wie schrijft, die blijft

We kennen allemaal dit oude gezegde wel en het is ook gewoon echt zo, vind ik zelf dan. Door te schrijven en dagboeken bij te houden kunnen we onszelf uiten op een manier die anders niet kan. Niet elk ding wat je opschrijft zal briljant zijn, maar soms zal je ook heldere momenten hebben waarin je iets heel oprechts schrijft. Door de tijd te nemen en er echt even een paar minuten aan te besteden kun je reflecteren op je gedachten, dingen op een rijtje zetten voor jezelf, maar ook alles vanuit een ander perspectief bekijken. Het uitzoomen op je emoties en problemen kan je nieuwe inzichten geven en daardoor kun je veel makkelijker relativeren.

Mocht je eens willen proberen een dagboek bij te houden, dan kan ik echt iedereen het 6 minuten dagboek aanbevelen. Het is een hele simpele en niet zweverige manier om elke dag een beetje mindful bezig te zijn en dat is iets wat we in deze tijd echt goed kunnen gebruiken! Dagboeken bijhouden en mediteren zijn twee dingen die mij echt mentaal op de been houden en dat gun ik iedereen ook. 🙂

Hebben jullie nog goede voornemens voor 2021? Zijn er nog wensen waarvan je hoopt dat ze uitkomen? Ga je eindelijk eens beginnen aan dat ene project wat maar blijft liggen, of misschien zelfs iets afronden? Laat het ons weten in de commentaren!

Happy journaling!

~Jeffrey

One Comment on “2021 goed beginnen, met dagboeken!

  1. Jeffrey, “Kicking of 2021” ambitious as always!!! Having followed you, as I read this your morning routine is already so familiar to me! –All in 1 hour including breakfast!!! Shower? And reviewing your 4 journals & their respective contents, brought to my mind once again Thomas Jefferson’s “Day Book.” He went through many of them in his lifetime. I proudly own one published portion of his Day Books. I am ever so jealous that I never started this practice even when I learned of it in my 50’s. Basically, he combined his version of your journals all rolled into one. But the best part of his Day Books was, instead of writing in the margins of books or on scrap notes, his reactions/reflections/quotations from books he read!!!!!!!!!! –All there at his fingertips forevermore until he died! What a luxury! And I love your old Dutch saying, “He who writes, remains.” YOU WILL SURELY REMAIN, JEFFREY!!! Happy New Year & Happy Journaling! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: