In gesprek met: Sebastiaan Koen

Vandaag hebben we voor jullie een interview met Sebastiaan Koen. Hij is bekend van de “Verhalen van Auruco” reeks en is momenteel druk bezig met nieuw werk! Wij hebben hier thuis de serie verslonden, op het laatste deel “Een vlam in de duisternis” na, voor Jeffrey dan, Bren d’r review kun je hier lezen! Geen interview begint natuurlijk zonder een goede introductie, dus Sebastiaan, wil je jezelf even voorstellen aan de lezers?

Sebastiaan: Gegroet allemaal! Jeffrey heeft mijn naam al prima uitgesproken, dus dat laat ik achterwege. Ik ben 28 jaartjes jong en woon in het pittoreske Assen. Samen met mijn vrouw en twee poezelbeesten. In de avonduurtjes werk ik voor een koeriersbedrijf en overdag schrijf ik regelmatig. (Vast ritme)

Jeffrey: Dat klinkt spannend en een beetje als zo’n omgekeerd Jambers (voor de mensen die dat nog kennen) verhaal. “overdags is hij schrijver, maar ’s avonds ontpopt hij zich tot koerier…” Hoe is het schrijven bij jou eigenlijk begonnen?

Sebastiaan: Het schrijven is eigenlijk niet met schrijven begonnen. Eerder met het creëren van een wereld met daarin steden, dorpen, mensen en de achtergronden die erbij horen. Zo ontstond Auruco. Toen ben ik voor de lol een keer een verhaal aan het uitwerken geweest. Plotlijnen verzinnen en die met elkaar verweven. Daarna had ik als leek in de schrijfwereld pas de moed om de pen echt op te pakken. Dat is me toen razend goed bevallen en ben ik doorgegaan!

Jeffrey: Hoe ben je dan zo op een hele wereld gekomen? Dat was er toch ook niet zomaar ineens?

Sebastiaan: Toch ergens ook weer wel. Natuurlijk spendeerde ik uren (ook tijdens les op school) met dagdromen over een eigen fantasy wereld. Toentertijd las en keek ik veel Lord of the Rings, dus dat had een hevige invloed op mij. Alleen wilde ik het anders. Iets wat ik zelf had bedacht en uiteindelijk heb gemaakt.

Jeffrey: Wat heeft je er uiteindelijk toe geïnspireerd dan ook daadwerkelijk te gaan schrijven over je wereld? Raakte je geïnspireerd door boeken die je las? Hoe is het gekomen?

Sebastiaan: Toen mijn hoofd vol was met ideeën en het papier met aantekeningen, stroomde het geheel wat over. Als uitlaatklep probeerde ik het verhaal op papier te zetten. Toen ik daarin eenmaal de smaak te pakken kreeg, schreef ik door. Mijn vrouw Lisa spoorde me wel aan om door te gaan omdat ze potentie zag. Zij was uiteindelijk een grote drijfveer.

Bren: En nu heb je dus al vier boeken op je naam staan. Hoe voelt het om het verhaal nu echt af te hebben?

Sebastiaan: Het voelt heerlijk! Het hele verhaal spookt al jaren in mijn hoofd rond. Dat geeft natuurlijk nu rust. Daardoor heb ik een frisse kijk op verhalen die komen gaan. Daarnaast zijn de reacties van lezers natuurlijk geweldig. Ik hoor alleen maar positieve geluiden over hoe het verhaal is geëindigd en dat doet me enorm veel deugd!

De Verhalen van Auruco

Jeffrey: Dat laatste moet ik nog bevestigen, dus daar kom ik nog op terug 😉 Bren d’r review is wel al op ons blog te lezen via de eerder genoemde link (of klik hier).
Ja, dus nu is het verhaal af… Zelf ervoer ik toen ik klaar was met mijn trilogie, of eigenlijk na elk deel, wel even een korte periode van leegte, dat je even niet zo goed weet wat je met jezelf aan moet. Is dat voor jou ook herkenbaar?

Sebastiaan: Heel herkenbaar. Niet zozeer na ieder boek, maar wel toen de serie af was. Na de redactie heb ik bijna twee maanden niet echt geschreven. Toen heb ik tijd voor mezelf genomen om alles te laten bedaren. Gelukkig pikte ik daarna het schrijfritme al snel weer op en verweef ik het schrijven in mijn dagelijkse ritme.

Jeffrey: Ja, zo’n ritme aanhouden werkt echt fantastisch. Je hebt dan na verloop van tijd toch redelijk snel een boek af. Zelf doe ik dat met 500 woorden per dag. Dat is zo’n twee boekpagina’s en dat betekent dat je dus (minus sommige vrije dagen) dan toch zo’n 600 pagina’s per jaar schrijft, wat dus zo’n twee boeken is (of een fantasy boek 😛 ).

Bren: En nu hard aan het werk met nieuwe verhalen, dus? 😁

Sebastiaan: Heel hard zelfs! Een paar weken geleden heb ik een nieuw boek afgeschreven, dat ik komende maanden zelf nogmaals onderhanden ga nemen. Daarnaast ben ik in een nieuw verhaal begonnen. (En misschien zelfs een derde project) Helaas kan ik over alle drie nog niet veel zeggen. Alleen dat het weer heel tof gaat worden!
Sebastiaan boekenkast
Bren: Wil je wel een klein beetje een tipje van de sluiter lichten over het boek dat je af hebt geschreven? Wat kunnen de lezers verwachten?

Sebastiaan: Het is ditmaal geen fantasy. Eerder een dystopisch verhaal met een licht hintje van Steampunk. Het speelt zich na de Tweede Wereldoorlog af. Het wordt in ieder geval heel spannend met veel mysterie en geheimen!

Jeffrey: Klinkt goed, gaat dit ook weer een serie worden? Of wordt het gewoon een op zichzelf staand verhaal?

Sebastiaan: Voor de verandering een keer een stand-alone. Na een lange serie geschreven te hebben, werd het tijd voor een losstaand boek. Misschien dat ik op die manier afwissel in mijn schrijven. Het beviel namelijk wel een los boek te schrijven. Zo hoefde ik me slechts op een deel te focussen in plaats van een hele serie.

Jeffrey: Ja, dat vind ik zelf ook wel fijner. Het is ook leuk om gewoon alles in een verhaal te doen, zonder dat je je committeert er direct een hele serie van te moeten maken.

Bren: Naast schrijven lees je natuurlijk ook. Wie zijn voor jou je grote voorbeelden, of schrijvers/boeken die je echt aan anderen zou aanraden?

Sebastiaan: Iedereen kent natuurlijk de grote Tolkien en Terry Goodkind. Het fantasierijke van Lord of the Rings en de diepgaande personages van De wetten van de magie maken samen een grandioos verhaal. Daarnaast vond ik A song of Fire and Ice van George R. R. Martin erg goed, alleen beviel zijn langdradige schrijfstijl mij niet. De diepgaande opzet was echt ook een inspiratiepunt.

Boeken die ik zou aanraden:

Sowieso de boeken van de schrijvers die hierboven noemde. Daarnaast zijn er van Nederlandse bodem genoeg schrijvers van wie ik met plezier boeken heb gelezen. Kijk ook bij die uitgevers, want er zitten pareltjes tussen! Ik heb bijvoorbeeld genoten van Vergane glorie van Johan Lubbers. Ook Aquil deel 1, Een lange reis was erg prettig om te lezen. Beide overigens met een sterke vrouw in de hoofdrol!

Bren: Er zijn zeker heel veel Nederlandstalige talenten in de fantasy. Je noemt Tolkien en Terry Goodkind. Hebben die ook directe invloed gehad op jouw verhalen?

Sebastiaan: Absoluut. Zoals ik twee vragen terug al zei: de fantasy rijkheid van Tolkien en de diepgang van Goodkinds personages en plottwists. Daar heb ik veel inspiratie uit gehaald.

Jeffrey: Dat zijn zeker goede dingen waar je inspiratie uit kunt putten ja. Auruco heeft natuurlijk ook echt een landkaart en folklore. Hoe heb je de kaart eigenlijk opgesteld?

Sebastiaan: Eerst door de grove lijnen van het land te tekenen. Alles daarbuiten was water. Daarna de natuurlijke plekken. Denk daarbij aan bergen, bossen, rivieren, moerassen etc. Toen kwamen de steden en dorpen erin. Die moesten natuurlijk op logische plaatsen staan en dat heeft dan weer invloed op hoe de inwoners in die plek leven.

Bren: Wat is je favoriete plek in Auruco?

Sebastiaan: Lastige vraag! Ik houd van iedere plek. Toch zou ik persoonlijk ergens in het noorden willen wonen. Diamant stad is een goede optie om te wonen, maar qua mystiek zou ik voor het Blauwblad Woud gaan. Dat is de meest magische plek van Auruco, op natuurlijk de Toren van Onvergeeflijke magie na.

Jeffrey: Mooie keuzes! En wat is je favoriete schrijfplekje?

Sebastiaan: Mijn knusse schrijfkamer annex knutselkamer. Daar heb ik een eigen bureau waar rondom al mijn notitieboekjes liggen en mijn laptop op staat. Soms schrijf ik aan de eettafel, maar over het algemeen is mijn concentratie beter in een afgesloten ruimte.

Sebastiaan schrijfhoek

Jeffrey: Kan ik me iets bij voorstellen ja! Nog even een persoonlijke vraag, want je hebt het laatste boek in de serie opgedragen aan je (overleden) broer. Heeft het schrijven van deze boeken jou ook geholpen met dit grote verlies en waarom heb je het boek aan hem opgedragen?

Sebastiaan: In eerste instantie wist ik niet dat deze serie als een soort zalf voor mezelf zou zijn. Dat is me in de loop der jaren pas duidelijk geworden. Daarom vond ik het wel toepasselijk om het slotstuk aan hem op te dragen.

Bren: Echt heel lief en mooi dat je het aan hem hebt opgedragen. Het slot is ook echt zo gaaf geworden!

Jeffrey: Ik moet hem nog gaan lezen, maar dat zal ik ook snel gaan doen! En dan wordt het denk ik tijd om nog even een andere leuke verrassing aan te kondigen! Denk je niet?

Sebastiaan: Ik ben altijd in voor een goede verrassing! Zeker als de buitenwereld het totaal niet ziet aankomen.

Jeffrey: Sebas, wij kennen elkaar ondertussen ook al weer een aardig tijdje. Wat begon als gezellig kletsen op de beurzen met zijn viertjes, groeide uit tot een goede vriendschap en natuurlijk heb je dan als schrijvers onder elkaar nogal wat ideeën. En na wat sparren waren Sebastiaan en ik eruit: We gaan samen een verhaal schrijven!

Sebastiaan: Wat een shock! Jeffrey heeft inderdaad gelijk. Onze gemeenschappelijke liefde voor sci-fi heeft de vriendschappelijke band versterkt. Vandaar dat we de handen ineen slaan. Natuurlijk kunnen we er nog niet te veel over vertellen, maar het zal in Jeffrey zijn wereld afspelen.

Jeffrey: Ja, dat klopt. Onze liefde voor sci-fi maakte het wel duidelijk dat we daar iets mee wilden doen en het idee dat we hebben past gewoon perfect in het Ley Lines universum dat ik neer heb gezet in mijn trilogie. Het haakt dan ook in op allerlei gebeurtenissen uit de trilogie, maar het wordt een op zichzelf staand verhaal. Het zal zich vooral focussen op twee hoofdpersonages die elk van ons voor zijn rekening gaat nemen!

Sebas & Jeff

Sebastiaan: En om deze samenwerking te vieren zal er een winactie plaatsvinden. Daarbij kunnen de lezers onze debuten winnen! Hoe tof is dat? Zo kunnen de lezers een voorproefje lezen over wat hen te wachten staat.

Bren: Dat wordt vast een erg gezellig verhaal met jullie twee aan het roer…

Jeffrey: Zeker, zo’n echte feel good van heb ik jou daar! 😉 Maar inderdaad, we gaan dus om onze samenwerking te vieren jullie trakteren op een leuk pakket, dus houd vooral onze Facebook pagina even goed in de gaten daarvoor!

Bren: Nog een laatste vraag voor Sebastiaan. Als je de lezers van dit interview nog iets wilt meegeven, wat zou dat dan zijn?

Sebastiaan: Lees lekker wat je leuk vindt en schaam je er niet voor. Er zijn boeken voor iedereen. Geniet van ieder verhaal waarin je duikt. Het leven is al te kort om je druk te maken waarvan jij plezier beleeft!

Bren: Mooie woorden en of course helemaal mee eens! Ontzettend dank voor het interview Sebastiaan en we kijken uit naar al je nieuwe werk!

Iedereen ontzettend dank voor het lezen van het interview! Check vooral onze Facebook pagina later, want daar komt dus de beloofde winactie nog online!

Happy reading!

Bren, Jeffrey & Sebastiaan 

2 Comments on “In gesprek met: Sebastiaan Koen

  1. Jeffrey, Bren, & Sebastiaan, What a great group interview with the three of you! I always love to hear the writing & working life routine of an author, in your case, Sebastiaan, writing by day & working by night. And to hear about the way you fell into writing the Auruco series by your worldbuilding, creating the place first, is fascinating. Only then came your story line & plot before you actually wrote the books! It all makes sense now that I think about your process!!! And then there is the influence of books you’ve read upon your writing. I loved reading about how the map of Auruco came to be & location determining how inhabitants live. And what a surprise that the two of you, Jeffrey & Seabatiaan, plan to collaborate with a sci-fi book set in the Ley Lines universe of Jeffrey’s trilogy!!! Two characters that each of you can concentrate on is a neat approach! Good comments on how you both enjoy writing single books in-between series! And finally, Sebastiaan, your response to Bren’s question on anything you want to impart to readers, “Read what you like and don’t be ashamed of it. There are books for everyone. Enjoy every story you dive into.” Good advice. A GREAT INTERVIEW, GANG! I enjoyed it all! Phil

    Geliked door 1 persoon

    • Hi Phil! Thank you so much for reading the interview. We’re glad you enjoyed it! Sebastiaan and I are really excited to get started on our novel, but as with all good things it will need some preparation time. Sebastiaan needs to finish his research of my universe by reading the books and we are both developing our characters and the storyline that comes with it. It’s going to be a big adventure, that’s for sure! ~Jeffrey

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: