Review: Stille Duisternis – Fenneke Zwaaneveld

Genre: Young Adult
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 978 94 6396 755 6
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 263
Uitgave: 27 November 2020

Hartelijk dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Stille Dusiternis -kaf

Flaptekst:

Een mysterieus wolkendek verschijnt aan de hemel en hult de wereld in duisternis. De mensen in Vera’s omgeving beginnen zich anders te gedragen. Nog even kan Vera genieten van dat wat ze het liefste doet: schilderen, het liefst bloemen. Maar die verwelken en de kleuren verdwijnen. En buiten dreigt gevaar.
De veranderingen in Vera’s familie en vriendengroep eisen al haar aandacht op. Thuis lopen de dingen uit de hand, de wanhoop komt steeds dichterbij. En dan verschijnt de schim. Is er nog een weg terug naar het licht?

Als eerste moet ik gewoon even kwijt dat ik deze cover echt gaaf vind, het kleurenspel met blauw, de prachtige mysterieuze en creepy takken met scherpe doornen eraan en het lettertype. Alles past zo perfect bij elkaar, het spreekt zo aan en je wil dan ook gewoon niet anders dan onmiddellijk beginnen met lezen in het boek zodra je hem in handen hebt. Wat ik dan ook gedaan heb, kreeg het boek eergisteren binnen en morgen komt deze recensie online in de blogtour, daar zat ik dus ook totaal niet mee. Foto gemaakt voor op social media en lezen maar πŸ˜€

Stille Duisternis 2

“Als de kleur uit de wereld verdwijnt”

Ja, wat zou jij dan doen? Ik persoonlijk zou echt gek worden, ik ben een nachtmens hoor, maar net als elk levend wezen en elke plant heb ik zon nodig en de prachtige kleuren die de natuur ons schenkt. Dus stel je voor dat er ineens van de ene op de andere dag een gigantisch duister wolkendek boven de aarde verschijnt, dat geen enkel licht meer doorlaat, zelf niet dat van de maan en de sterren, je zult dus volledig in het duister leven. Met alleen het licht van elektriciteit. Zou jij dat aankunnen? Dit overkomt Vera in haar wereld, van het ene op het andere moment is er nergens meer een sprankje natuurlijk licht meer. Wat begon met een gigantische onverklaarbare storm, eindigde met de Duisternis. Al snel spreken ze op het nieuws over dat het iets paranormaals zou moeten zijn, maar wat precies, daar heeft niemand een antwoord op. Langzamerhand beginnen de mensen om Vera heen ook steeds meer te veranderen in hun gedrag, ze worden argwanend, angstig, kwaad en ga zo maar door. Vera probeert iedereen zo goed mogelijk te helpen en alles in de juiste banen te leiden, maar daardoor vergeet ze wel erg vaak om zelf eens “nee” te zeggen…En of dit nou wel echt zo verstandig is?

Stille Duisternis 3

“Er staat iets te gebeuren, Vera. Ik voel het. Het is niet veilig.”

Stille Duisternis is een boek dat me vanaf de allereerste bladzijde al voor zich wist te winnen en waarom wist ik eigenlijk nog niet eens gelijk. Sowieso is de schrijfstijl van Fenneke er een die zo ontzettend vlot en beeldend is waardoor je gewoon verder wilt lezen, je ziet alles voor je ogen tot leven komen en de personages zijn goed neergezet. Maar ook die hele Duisternis en alles wat eromheen gebeurd wist me zo te intrigeren. Ik had het boek dan ook echt in no time uitgelezen. Buiten dat het een verhaal is over de kracht van vriendschap geeft het boek ook goede inzichten in hoe mensen gebukt kunnen gaan onder allerlei dingen en dat een luisterend oor, een knuffel of gewoon even er zijn voor een ander, zo ontzettend belangrijk is. Het verhaal laat je zien hoe ontzettend belangrijk kleuren en licht zijn in ons leven. Hoe hard we dat allemaal nodig hebben.

Stille Duisternis 1

“Voor het eerst zag ze haar lachen, met lichtjes in haar ogen en ze wist dat ze iets goeds had gedaan. Misschien was er niet alleen nog maar ellende op deze wereld.”

Ik ben door het lezen van dit debuut ontzettend nieuwsgierig naar het werk van Fenneke in de toekomst, want dat ik meer van haar wil lezen, dat is zeker πŸ™‚

Stille Duisternis - Banner

“Er bestaat geen schaduw zonder licht.”

Cover: 🌟🌟🌟🌟1/2
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟1/2
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Bren

One Comment on “Review: Stille Duisternis – Fenneke Zwaaneveld

  1. Bren, The storyline of total darkness & the absence of colors, obviously, intrigued you from the outset here! “SILENT DARKNESS,” appealed to you right from the book cover! And FENNEKE ZWAANEVELD writing style appealed to you as well in her debut novel to make this a fast read for you. From what you reveal about the story of Vera’s experiences with family & friends, it brought to mind for me what we are all experiencing with COVID as a crisis!!! –Another excellent review, Bren! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: