Review: Brief Answers to the Big Questions — Stephen Hawking

Genre: Non-fictie / Wetenschap
Uitgever: Bantam Books
ISBN: 9781984819192
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 230
Uitgave: October 2018

Stephen Hawking, wat een held was hij toch. Niet alleen een van de grootste denkers van onze tijd, maar ook een enorme harde vechter. Door zijn gevecht tegen ALS op 21-jarige leeftijd heeft hij het nooit makkelijk gehad. Dat hij echter uiteindelijk 76 jaar is geworden is uitzonderlijk, want aanvankelijk kreeg hij na het vaststellen van zijn diagnose door experts hooguit vijf jaar. Wat een ontzettend grote nalatenschap heeft deze genius ons gegeven! Dit boek is eigenlijk een soort bundeling van veel gestelde vragen die hij in zijn lange carrière steeds maar weer kreeg. Het is aan de ene kant een heel persoonlijk boek, omdat Stephen Hawking antwoord geeft op deze belangrijke vragen, maar tegelijkertijd ook een heel wetenschappelijk boek, omdat de antwoorden grotendeels gebaseerd zijn op al zijn onderzoek.

Brief Answers to the Big Questions - kaft

In totaal behandelt Stephen Hawking tien vragen in dit boek. Vragen als “Is er een God?”, “Hoe ziet de binnenkant van een zwart gat eruit?” en “Overleeft de mensheid op Aarde?”. Stuk voor stuk vragen die je jezelf misschien wel eens hebt afgevraagd. Het allerbelangrijkste is dat we vooral ook van dit soort vragen blijven stellen, zegt Stephen Hawking aan het begin van dit boek. Want als we geen vragen meer stellen, dan moeten we ons zorgen gaan maken.

“If you fall towards a black hole feet first, gravity will pull harder on your feet than your head, because they are nearer the black hole. The result is that you will be stretched out lengthwise, and squashed in sideways. If the black hole has a mass of a few times our Sun, you would be torn apart and made into spaghetti before you reached the horizon”

Dit is niet het eerste boek dat ik van Stephen Hawking heb gelezen en ik moet eerlijk toegeven dat zijn eerdere boeken soms mijn pet iets te boven gingen, ondanks dat hij alles probeert uit te leggen voor de “leek”. Desondanks heb ik wel een klein beetje een idee hoe kwantum fysica werkt en door meer boeken over dat onderwerp te lezen steeds wat meer vat op de materie gekregen. Wat mij opviel aan dit boek is dat Stephen Hawking ook niet heel erg de diepte in gaat met zijn antwoorden, wat dan ook weer strookt met de titel van het boek. Alles gaat uiteraard gepaard met de typische humor die deze man had en daardoor blijft alles enigszins luchtig, wat perfect is om alle onderwerpen die worden aangehaald toegankelijk te maken voor de lezer.

Brief Answers to the Big Questions 1

“I would like to speculate a little on the development of life in the universe, and in particular on the development of intelligent life. I shall take this to include the human race, even though much of its behaviour throughout history, has been pretty stupid and not caculcated to aid the survival of the species.”

Een groot deel van dit boek gaat over de toekomst van de mensheid. Overleven we met zijn allen op Aarde? Moeten we de ruimte koloniseren? Hoe moeten we omgaan met artificiële intelligentie? Het boek staat vol met waarschuwingen, maar tegelijkertijd lees je ook hoeveel hoop Stephen Hawking heeft voor de toekomst. Ten tijde van het schrijven van dit boek wist hij al dat hij niet lang meer onder ons zou zijn en daarom is dit boek zo’n prachtig testament aan ons. Van begin tot einde is het een fijn boek om te lezen. Je verwondert jezelf over de inzichten die deze man ons heeft gegeven. Bij het lezen van het nawoord, dat geschreven is door Lucy Hawking, de dochter van Stephen, moest ik echt een traantje wegpinken. Een ding is zeker, dit boek moet je gewoon een keer gelezen hebben!

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Inhoud: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

2 Comments on “Review: Brief Answers to the Big Questions — Stephen Hawking

  1. Jeffrey, Quite a five star review of Stephen Hawking’s “Brief Answers To The Big Questions.” I knew this was an important book I should read & now i know why!!! Thanks you, Jeffrey, You make his book sound simple enough to understand & that was his purpose I know. –An excellent treatment here by you! Phil

    Like

  2. Pingback: Jeffrey’s boeken top 5 van 2020 – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: