Review: 21 Lessen voor de 21e eeuw — Yuval Noah Harari

Genre: Non-fictie / Filosofie
Uitgever: Vintage
ISBN: 978-1-784-70828-3
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 417
Uitgave: 2019

Nadat ik Sapiens had gelezen van Yuval Noah Harari heb ik direct zijn andere boeken gekocht. 21 Lessons for the 21st Century (ik heb de Engelse versie gelezen) is wel een heel ander boek dan Sapiens. Waar Sapiens vooral terugblikt naar onze geschiedenis en hoe we zo ver zijn gekomen kijkt “21 lessen” vooruit. Dat betekent dat dit een heel ander boek is dan Sapiens. Kan Yuval Noah Harari ook nu weer indruk maken?

21 Lessons for the 21st Century - Kaft

Yuval Noah Harari is een grootse denker, dat is duidelijk na het lezen van dit boek. Het is aan de ene kant een boek vol met waarschuwingen, maar ook met toekomstbeelden die aan de andere kant angstaanjagend, maar ook intrigerend en provocerend zijn. Soms werd ik intens verdrietig door dit boek, omdat het belangrijke onderwerpen aanhaalt waar wij als mensen nú nog iets aan kunnen doen, zoals de klimaatverandering, maar ook de ontwikkelingen van A.I. en algoritmes die beter zijn om beslissingen te maken voor ons dan dat wij zelf kunnen.

Het boek is opgedeeld in een aantal delen; technologische uitdagingen, politieke uitdagingen, hoop en wanhoop, waarheid en veerkracht. In elk van deze delen worden in een aantal hoofdstukken onderwerpen aangehaald die hiermee te maken hebben. Yuval Noah Harari stelt alles aan de kaak als geen ander. Ik was het niet altijd eens met al zijn stellingen en theorieën, maar dat betekent niet dat hij wel degelijk met hele goede punten komt waar we echt iets mee moeten doen als mensheid. Zelf hou ik er altijd van als dingen als geloof ook even worden aangehaald, vooral omdat geloof iets heel persoonlijks is en Yuval Noah Harari ook mooi weergeeft hoe de oorsprong van bepaalde geloven is en dat hier vaak veel te veel gewicht aan gegeven wordt. Hij vergelijkt geloof zelfs met fake news, dat vond ik erg mooi.

“I am aware that many people might be upset by my equating religion with fake news, but that’s exactly the point. When a thousand people believe some made-up story for one month, that’s fake news. When a billion people believe it for a thousand years – that’s a religion, and we are admonished not to call it ‘fake news’ in order not to hurt the feelings of the faithful (or incur their wrath).” — Blz. 272

Een van de belangrijkste dingen uit dit boek is dat Yuval Noah Harari aanhaalt dat wij mensen verhaalgedreven wezens zijn. We hebben overal verhalen voor nodig. We hebben een verhaal dat vertelt wie wij zijn en waar we voor staan, we hebben een verhaal in ons hoofd over hoe de wereld in elkaar zit en over alles en iedereen die we kennen. Zolang het verhaal klopt, is ons leven goed en is er niks aan de hand, maar Yuval Noah Harari zegt dat het ook anders kan, zonder dat we daarmee terugvallen naar een nihilistisch bestaan zonder betekenis. We kunnen “zonder verhaal” leven, gewoon door meer te zijn in het hier en nu. In het laatste deel van het boek legt de schrijver ook zijn eigen hoofd nog even op het blok en vertelt hij hoe hij leeft en waarom dit voor hem werkt. Vooral meditatie is een belangrijk onderdeel van zijn leven en hij mediteert dan ook zo’n twee uur per dag! Zelf doe ik dat zo’n twaalf minuten in de ochtend en dat doet voor mij al wonderen.

21 Lessons for the 21st Century - 1

“In front of the amazed eyes of the assembled peasants the priest held high a piece of bread and exclaimed ‘Hoc est corpus!’ — ‘This is the body!’ — and the bread supposedly became the flesh of Christ. In the minds of illiterate peasnts, who did not speak Latin, ‘Hoc est corpus!’ got garbled into ‘Hocus pocus!’ and thus was born a powerful spell that can transform a frog into a prince, and a pumpkin into a carriage.” — Blz. 329

Dit boek is echt een boek dat je aan het denken zet. Over zowel je eigen leven, als de mensheid en hoe we onszelf staande kunnen houden in een wereld waarin de veranderingen sneller gaan dan iemand dan ook maar bij zou kunnen houden. Ons wereldbeeld is enorm subjectief en vaak zitten we in allerlei bubbels zonder dat we het zelf door hebben. Juist omdat we door globalisering niet meer zonder elkaar kunnen is het juist nu nodig dat we diverse stappen maken in de goede richting. Dit boek vertelt ons wat er allemaal mogelijk is, waar we voor moeten waken en hoe we het zouden kunnen doen. Ik denk dat we meer moeten luisteren naar mensen als Yuval Noah Harari voor een betere toekomst. Dit boek kan je echt heel veel inzichten geven, maar het kan je ook zeker provoceren en misschien soms wel een beetje boos maken. Dat zijn volgens mij de beste boeken. Ik kan dan ook niet anders dan dit boek een dikke 5* geven. Dit was zeker een van de beste boeken die ik gelezen heb dit jaar!

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: