World Mental Health Day 2020

Vandaag is het World Mental Health Day! Een dag waar wij graag even bij stil staan, want naast lichamelijke gezondheid is geestelijke gezondheid een van de allerbelangrijkste dingen die we als mens hebben. Een steeds groter deel van de mensen lijdt ook aan mentale ziekten, of kampt met ernstige depressies. Ondanks dat dit aantal stijgende is, merk je toch nog dat er veel onbegrip is, of dat mensen niet volledig snappen wat bepaalde dingen inhouden. Vaak denken ze dan dat depressies maar gewoon een periode zijn waarin je even een dipje hebt en dan krijg je dingen te horen als: “Ach ja, ik ben ook wel eens niet vrolijk.”

Verdiep jezelf eens in de ander

Voor mijzelf (Jeffrey) is mijn beeld dat ik had bij bijvoorbeeld een bipolaire stoornis compleet veranderd in de afgelopen jaren. Ik wist aanvankelijk niet anders dan dat iemand die bipolair was te kampen had met enorme moodswings tussen twee uitersten. Het ene moment vrolijk en het andere moment misschien ontzettend somber, of kwaad. Zo ver ging mijn kennis, omdat ik me er simpelweg niet in verdiept had. Toen Bren op mijn pad kwam leerde ik ineens hele andere dingen over haar ziekte en begon ik pas te begrijpen hoe een ingrijpende ziekte dit is voor iemands leven. Het is niet zomaar even iets simpels, maar het vergt een hoop tijd, liefde en geduld om te leren wat er in iemand anders zijn of haar hoofd omgaat. Veel van de dingen die Bren me heeft verteld snap ik misschien nog steeds niet, omdat ik niet kan voelen hoe het in haar hoofd gaat, maar het minste dat iedereen kan doen is begrip voor de ander op te brengen.

19-03-20_world-mental-health-day-logo

Tijdens onze relatie heb ik al best wat boeken verslonden over het onderwerp. Manisch depressief was de term die oorspronkelijk gebruikt werd, maar tegenwoordig wordt de term bipolair gebruikt. Zelf denk ik eigenlijk dat de eerste ernstiger klinkt, maar dat is misschien ook exact de reden dat er tegenwoordig een andere term aan gehangen wordt. De boeken die ik heb gelezen hebben me bijzonder veel inzicht gegeven en bij sommige boeken beperkte het zichzelf niet alleen tot de theorie, maar moesten Bren en ik ook veel samen doen. Veel dingen opschrijven, zodat we allebei kunnen herkennen als het misgaat. Tekenen die Bren dan vertoont waardoor we beter kunnen handelen en we er samen voor kunnen zorgen dat de ziekte in toom blijft en we kunnen genieten van onze relatie.

Wat jij kunt doen om te helpen

Of het nu je partner, een familielid, een vriend of collega is die je kent die met mentale problemen kampt, er is altijd wel iets dat je kunt doen om die persoon te helpen. Het allerbelangrijkste is begrip voor de ander. We kunnen (nog) niet in andermans hoofd kijken, dus wat voor de een gesneden koek is, hoeft dat voor de ander totaal niet te zijn. Weet je niet wat je kunt doen voor iemand die kampt met een depressie? Vraag dan vooral aan diegene zelf of je iets voor diegene kunt betekenen. Weten ze het niet? Biedt dan in ieder geval aan dat je er bent voor ze. Vraag regelmatig hoe het gaat en of je iets kunt doen. Laat diegene praten en vertellen wat er in hem of haar omgaat. Wat ook kan helpen is gewoon wat hulp in de huishouding aanbieden. Het is voor de geest bijzonder goed om in een schone, opgeruimde ruimte te zijn.

It's okay not to be okay

Naast hulp en compassie kun je natuurlijk nog een paar stappen verder gaan om iemand te helpen. Verdiep je in geestesziektes, door er boeken over te lezen. Hieronder hebben wij een aantal boekentips staan, wel specifiek voor bipolaire stoornissen, maar wel boeken die wij iedereen zou aanraden te lezen. Al was het maar om eens te snappen wat het allemaal inhoudt voor diegene.

De Onrustige Geest — Kay Redfield Jamison

Dit boek is autobiografisch, maar vertelt bijzonder veel over wat een bipolaire stoornis inhoudt. Kay Redfield Jamison is een van de grootste autoriteiten op het gebied van manische depressiviteit en lijdt zelf ook aan deze ziekte. Het boek vertelt over haar worstelingen met de ziekte en hoe ze ondanks haar depressies en manische periodes toch in staat is geweest om professor in de psychiatrie te worden. Dit boek was voor mij echt een eye-opener en is ook nog eens heel erg fijn geschreven. Dit boek heeft Bren heel erg geholpen en is haar destijds aanbevolen om te lezen door haar psychiater. Het boek heeft haar laten zien dat ze niet alleen is in haar strijd, maar dat er meer mensen zijn die kampen met de psychische problemen die zij ook ervaart. Het heeft haar geholpen om verder te gaan.

Loving someone with Bipolar Disorder — Julie A. Fast & John D. Preston

Een echt doe-boek! Vanaf het begin wordt er aangegeven dat je voor dit boek ook een journal moet bijhouden. Elk hoofdstuk behandelt een ander deel van de ziekte en het is dus van groot belang dat je tijdens het boek veel met je partner praat over alles wat er maar komt kijken bij een bipolaire stoornis, van triggers, tot symptomen. Wij hebben echt een hoop aan dit boek gehad en het heeft ons veel bijgebracht over hoe we een goede omgeving kunnen creëren waarin we vooral van onze relatie en elkaar kunnen genieten en zoveel mogelijk de stoornis in toom houden. Dat vergt wat tijd en energie en houdt nooit op, maar het is zo absoluut de moeite waard als je het doet!

Loving Someone with Bipolar Disorder - 2

The Bipolar Disorder Survival Guide

Dit boek is meer een naslagwerk en bevat zeer uitgebreide informatie over de ziekte. Het is geschreven voor zowel mensen die het hebben, als naasten, dus dat maakt het boek extra functioneel. Er moet nog een review van dit boek volgen, maar wat zeker is, is dat dit hét boek is over het onderwerp!

Wees lief voor elkaar

Ken je iemand, of ben je iemand met geestelijke problemen? Weet dan dat je nooit alleen bent. Met jou zijn er nog velen meer die kampen met dit soort problemen. Praten helpt altijd enorm en wij stellen ons ook altijd open aan anderen die zich door nare periodes worstelen. Wij hebben elkaar gevonden en zonder Bren was mijn burn-out waarschijnlijk heel anders verlopen dan het is gegaan. Omdat zij weet hoe erg het in je hoofd eraan toe kan gaan kon ze mij helpen op manieren die ik zelf nooit had kunnen verzinnen. En dat is uiteindelijk ook gewoon het belangrijkste, weten dat je er niet alleen voor staat. Dat er altijd iemand is die je kan helpen, hoe moeilijk het ook is om toe te geven dat je het niet alleen kunt. En ook als je iemand kent waar het echt niet goed mee gaat, mentaal. Wees lief voor elkaar en pas op elkaar. Probeer te begrijpen dat niet alles zo makkelijk is voor een ander als dat het voor jezelf is. Dan wordt de wereld steeds weer een stukje mooier. We hopen dat jullie iets hebben gehad aan deze column!

Happy reading!

~Bren & Jeffrey

 

One Comment on “World Mental Health Day 2020

  1. Jeffrey & Bren, Your words together are your love story promoting mental health for others on this day!!! You both have written before about the bipolar condition & working together to make your lives better. This is a great overview & starter for people who have not heard you both speak on the subject. Your guidance as a couple is excellent because you are so specific here. And your book recommendations are great resources for people because you elaborate on each book here. And I love your ending comment to be kind to each other & how you, Bren, helped Jeffrey at his time of need just as he had been helping you. –So loving for each other & for people in need. Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: