Review: Het oog van de bok — Roselynd Randolph

Genre: Urban Fantasy / Fantasy
Uitgever: Zilverspoor
ISBN: 978-94-6308-204-4
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 435
Uitgave: Mei 2020

Hartelijk dank aan Uitgeverij Zilverspoor voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Het oog van de bok - kaft

Het oog van de bok van Roselynd Randolph is een mix van urban fantasy en reguliere fantasy. Dirk de Vilder is leider van een motorbende uit de hel en hij is uit op wraak. In het recente verleden is het grootste deel van zijn bende omgekomen en in het Purgatorium terechtgekomen. Dirk wil niets liever dan dat alles in ere hersteld wordt en hij wederom met zijn maten over de wegen kan rijden. Maar om dat te bereiken zal hij zowel hemel als hel moeten bewegen om dit voor elkaar te krijgen.

De eerste drie hoofdstukken van het boek wordt je meegenomen in de recente gebeurtenissen en hoe het er voor staat in het leven van Dirk, die verdoemd is en in de hel zit. Er wordt veel uitleg gegeven over hoe de hel precies werkt en hoewel het zeker mijn interesse wekte aanvankelijk, waren sommige stukken toch best flinke infodumps waarin alles uit de doeken gedaan werd over de werking van de hel in dit verhaal.

Vervolgens zitten we vanaf hoofdstuk vier ineens in het verleden, in 1769, in Staats-Brabant. Wat volgt is het complete achtergrondverhaal van Dirk. Het is een verhaal over de val van een man die aanvankelijk onvermurwbaar leek te zijn, maar kan hij de verleiding weerstaan? Of gaat hij uiteindelijk toch overstag? Als hij uiteindelijk toch betrokken raakt bij de bende wordt hij ook gevraagd op zoek te gaan naar het Oog van God, een amulet met enorme krachten. Maar wat het precies kan, dat is hem onduidelijk.

Na zo’n tien hoofdstukken zijn we weer terug in het heden, waar Dirk druk bezig is met zijn plan. Hij werkt zichzelf een netwerk in waar ze Nederwiet verhandelen. Ondertussen is er ook nog het Oog van God, waar Dirk naarstig naar op zoek is, want hij is ervan overtuigd dat dit amulet hem zal helpen zijn bende, de Procuratores Inferni weer in ere te herstellen. Maar of het hem allemaal gaat lukken tegen zowel de zeven Helse prinsen als de zeven serafijnen? Dat is nog maar de vraag.

Wat een verhaal was dit zeg en dan voor mij dit keer helaas eentje die echt niet lekker uit de verf kwam. Ik verwachtte aanvankelijk een urban fantasy te gaan lezen en was dan ook verbaasd dat er een sprong naar het verleden van tien hoofdstukken lang in het boek zat. En heel eerlijk gezegd was dat stuk nu juist het interessantste deel om te lezen. Alles wat zich in het heden afspeelt werkte voor mij gewoon net niet. Dirk deed zich tijdens het verhaal mij niet voor als een hyperintelligente man die een meesterplan zou kunnen verzinnen tegen de Helse en Hemelse figuren. We hebben het over Satan, Lucifer en Serafijnen hier die bekend staan om hun slinksheid en bedrog. Ook het hele stuk over de Nederwiet was erg mat en kwam niet goed van de grond. Misschien komt het omdat ik ook totaal geen band kreeg met Dirk tijdens het lezen. Hij is duidelijk als antiheld neergezet, maar nergens kreeg ik sympathie voor hem, waardoor het me gewoon niet zo boeide wat er gebeurde.

Roselynd Randolph heeft een heel eigen schrijfstijl, wat veel lezers zeker zullen waarderen. Het verhaal op zich is aan de ene kant origineel, maar tegelijkertijd ook weer vaak gedaan en komt voor mij niet lekker uit de verf. De manier waarop de werelden neer waren gezet klopten gewoon niet helemaal. Er waren Engelen met mobieltjes en tablets en van alles was vermengd met Aardse invloeden, maar ook het taalgebruik was totaal niet wat ik verwacht van geloofwaardige Hemelse en Helse entiteiten. Ontzettend jammer, want het verhaal klonk veelbelovend. Overigens heb ik de achterflap tekst op internet op moeten zoeken, want die is vrijwel totaal onleesbaar gedrukt op de achterkant, waardoor ik de cover ook nog eens een laag cijfer moet geven. Misschien dat andere lezers dit verhaal beter kunnen waarderen dan ik, maar er was teveel ongeloofwaardig. De pacing van het verhaal liep niet lekker (sommige hoofdstukken waren rond de 10 pagina’s, andere weer rond de 30) en de sprong tussen verleden en heden een te grote uitstap. Hierdoor was het boek voor mij geen plezierige leeservaring, helaas.

Cover: 🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

2 Comments on “Review: Het oog van de bok — Roselynd Randolph

  1. Jeffrey, Quite a story in this 400+ page book, “The Eye of the Goat (Buck),” by Roselynd Randolph, as an Urban Fantasy! I took 2+ notes on all you said in your review. I will not reiterate the story-line & all you reveal, but to say that for you the 10 chapter flashback in Dirk de Vider life was the most interesting part of the book. The story itself of the leader of a biker gang trying to restore his gang from hell does not turn me on. And while you credit the author with her own writing style with an original story, it did not work for you yourself with the way the worlds were set up so unbelievably. The language was not what you expected. And the book’s pacing was not to your liking with 10 & 30 page chapters. And that jump between the past & present was too big & not enjoyable reading for you. –An honest appraisal of the book for your review!!! You were kind. Phil

    Geliked door 1 persoon

    • Hi Phil, I don’t often struggle to finish a book, but sadly this was the case here. There are a lot of good ideas, but they didn’t really work out the way they were used in the story. I really wanted to like the book, but our reviews should always be honest and this is what my thoughts were on it. 🙂 Thank you again for your nicely given comments, as always! ~Jeffrey

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: