Review: Verloren zielen — Kelly van der Laan

Genre: Verhalenbundel
Uitgever: Zilverspoor
ISBN: 9789463081993
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 259
Uitgave: Februari 2020
Toen dit boek uitkwam heb ik staan springen van enthousiasme. Wat een prachtige cover! Een cover die gelijk al vragen oproept en die kleur!!😱 Ik was opslag verliefd. Al een aantal weken stond dit boek op mijn wenslijstje. Toen kwam Kelly met een verjaardagsactie en daar gebeurde het! Mijn naam verscheen op de gewonnen balk. Zo blij!! Een dansje door de kamer en een glimlach van oor tot oor. Maar nu kwam het spannendste, zou dit boek mijn enthousiasme waard zijn geweest?
Verloren Zielen - Kaft
Flaptekst 
In de afgelopen jaren heeft Kelly, naast haar warm onthaalde Lentagon-serie, ook meerdere korte verhalen geschreven en ingestuurd naar verhalenwedstrijden. De twaalf beste van deze verhalen zijn opgenomen in deze bundel, inclusief “Roze water”, het verhaal waarmee ze in 2013 Fantastels won, en drie korte verhalen die zich in de Lentagon-wereld afspelen.
De overige verhalen spelen zich af op aarde, in een magische setting of in de toekomst. Ze gaan onder andere over een jonge poortwachter die een gruwelijke keuze moet maken om haar stad te beschermen, een jongen die na een experiment met drugs ontdekt dat hij buiten de tijd kan stappen, een meisje dat tijdens haar nachtdienst belaagd wordt door een demonische entiteit, een priester die oog in oog komt te staan met zijn stervende god, en een dief die het keizerlijk paleis probeert te beroven. Allemaal alledaagse mensen die in niet-alledaagse situaties terecht komen en keuzes moeten maken die hun bevatting te boven gaan.
Deze bundel is een ode aan de verloren zielen: de helden waar niemand over zingt, omdat ze niet altijd triomfantelijk thuiskomen, maar wier verhalen wel het interessantst zijn.
Het antwoord: Volmondig JA. Deze bundel bevat twaalf verhalen. Stuk voor stuk zijn de verhalen uniek en vallen ze allemaal in andere genres. Hier laat de schrijfster haar veelzijdigheid zien en over het algemeen pakt dat goed uit.
Er staan verhalen uit de Lentagon serie in, helaas voor mij een ongelezen serie. Gek genoeg deed dit totaal geen afbreuk aan de verhalen. Integendeel zelfs, het zorgde er juist voor dat er interesse werd gewekt.
Het boek begint met een knaller en eindigt met een nog grotere knaller. Verhalen over helden, helden op hun eigen manier. Helden die niet worden bestempeld als held maar dat wel zijn op hun eigen manier.
Er zijn verhalen over nare keuzes, een heel spannend verhaal over een demonische verschijning, stervende goden en keizerlijke paleizen vind je allemaal terug in dit veelzijdige boek.Niet elk verhaal was even sterk en dat zorgde er voor dat het boek dan even aan de kant verdween. Soms is het wisselen van genre iets waar wat tijd voor nodig was. Het verhaal moet dan even weggelegd worden en op een ander moment hervat. Storend als je graag doorleest, maar perfect als je moeite met je concentratie hebt.
IMG_20200813_164009
De genrewissels geven de lezers het gevoel dat ze elke keer een ander boek lezen. Dat is knap, het betekent dat de schrijfster een heel breed perspectief heeft. Daar waar sommige verhalen wat tegenvielen waren ander juist heel sterk. Er is duidelijk gekozen voor een opbouw in de verhalen en daarbij valt het op dat er twee sterke verhalen de bundel openen en sluiten.
De schrijfster weet in jou hoofd te kruipen, je gedachtes overhoop te gooien en ze laat je nadenken.
Waarom maakt deze priester deze keuze en vooral wat zou je doen als jij hem was? Waarom zou je van een koninkrijk stelen? Wat zou er gebeuren als je buiten de tijd stapt? Allemaal vragen die je verbeelding en geest laten versmelten en aan je knagen in de tijden dat je even nergens aan denkt. Al met al is het een fantastisch boek met onderwerpen die je aan het denken zetten. Onderwerpen die je als mens bezighouden, onderwerpen waarbij je bij jezelf te rade gaat. Wat zou ik hier hebben gedaan? Ik kan dan ook niet anders dan dit boek een dikke vijf sterren geven!

Cover: 🌟🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Lisa

One Comment on “Review: Verloren zielen — Kelly van der Laan

  1. Lisa, You rate this collection of short stories, “Lost Souls,” by Kelly Van Der Lane, very highly , despite the changing genre that force the reader to put the book down after each story. And though you describe these characters as ordinary people in a dream world or futuristic world on earth, they seem quite exceptional in their respective stories. Your review excites the reader to want to read this book you rated 5 star!!! –Nice review! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: