Review: Zen & de kunst van eenvoudig leven — Shunmyo Masuno

Genre: Filosifie / Zelfhulp
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-225-8562-7
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 221
Uitgave: Augustus 2019

Zen & de kunst van eenvoudig leven is een boek dat geschreven is door de Japanse zenmonnik Shunmyo Masuno, die naast zenmonnik ook tuinarchitect is. Op de achterflap staat veelbelovend “Masuno doet voor je geest wat Marie Kondo doet voor je huis”. Opruimen in de geest en ruimte maken is iets wat we allemaal in de westerse maatschappij goed kunnen gebruiken.

Zen en de kusnt van eenvoudig leven - kaft

Het boek is opgedeeld in vier verschillende delen, met elk zo’n 20 á 30 manieren om bij dat specifieke deel te helpen. De hoofdonderwerpen zijn: aanwezigheid stimuleren, zelfvertrouwen en moed, verwarring en zorgen verlichten en als laatste het beste van de dag te maken.

Zen en de kusnt van eenvoudig leven 2

Eigenlijk is dit boek een grote verzameling van tips en is de opbouw door het hele boek hetzelfde. Aan de linkerzijde staat een onderwerp, onderschrift en een tekeningetje en aan de rechterkant een stuk tekst over het onderwerp. In totaal staan er honderd van deze teksten in het boek en dat betekent dus dat als je even doorleest je dit boek(je) binnen no time uit hebt.

Zen en de kusnt van eenvoudig leven 3

De wijsheid van Shunmyo Masuno is erg groot en de teksten zijn mooi en helder beschreven. Echter, omdat elk van deze hoofdstukjes zo summier is, wordt er ook niet echt in de diepte gedoken en dat maakt dat dit boek erg oppervlakkig blijft. Ook worden er regelmatig dingen herhaald. Betekent dat dat je er niets uit gaat halen? Dat zeker niet, maar verwacht niet een boek dat je alle inzichten gaat geven die je nodig hebt om een zen en eenvoudig leven te gaan leiden.

Zen en de kusnt van eenvoudig leven 1

Dit boek is denk ik perfect om iemand als geschenk te geven. Ik las dit boek uitsluitend bij het ontwaken, als onderdeel van mijn ochtendroutine en de teksten lenen zich er goed voor om als een soort dagopening te dienen. Stel dat je er elke dag eentje zou lezen, dan ben je na honderd dagen door dit boek heen en heb je hopelijk wat nieuwe inzichten gekregen. Als fervent lezer van non-fictie, zelfhulp en filosofie heb ik er niet echt veel uitgehaald, maar ik heb dit boek wel met veel plezier gelezen. De Westerse cultuur kan wel een beetje zen gebruiken en als je een goede instap wilt hebben, dan is dit boek een mooi startpunt!

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Inhoud: 🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

One Comment on “Review: Zen & de kunst van eenvoudig leven — Shunmyo Masuno

  1. Jeffrey, Japanese Zen monk Shunmyo Masuno & his book “Zen & the Art of Simple Living,” despite all your reading of self-help and philosophy books, would be a great starter book for many of us to live a Zen & simple life. I like the structure of the book as you describe it! And I think the main topics are alluring to the reader of this review! Also I like the way you describe the author’s layout of tips from left to right! While the book lacks depth & is superficial, you do say the book provides all you need to start the Zen life. You did not say much about “the lyrics,” but your saying they serve as a “daytime opening” made me understand that they are like a mantra. –A fun review! Good job! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: