Review: De meeste mensen deugen — Rutger Bregman

Genre: Non-fictie / Psychologie / Geschiedenis
Uitgever: De Correspondent
ISBN: 9789082942187
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 521
Uitgave: September 2019

Zo vaak had ik dit boek in de winkels zien liggen en iedere keer was ik nieuwsgieriger, want je hoorde er ook steeds veel over. De meeste mensen deugen. Een titel die mij echt uitnodigde om het boek dan eens te gaan lezen. De subtitel is Een nieuwe geschiedenis van de mens. Wat mij deels deed denken aan het boek dat ik eerder las Sapiens, dat ook over onze geschiedenis ging als mens.

De meeste mensen deugen - kaft

Een tijd geleden, toen ik op vakantie was in Ierland las ik het boek Factfulness van Hans Rosling en ik was zo onder de indruk. Het was allemaal op feiten gebaseerd en heeft destijds mijn wereldbeeld enorm veranderd. Want het gaat allemaal niet zo slecht als we denken. Een van de grootste boosdoeners daarvoor is het nieuws. Zelf kijk ik dat al jaren niet meer, want de belangrijkste dingen krijg je toch wel via via binnen en voor de rest schetst het altijd een negatief beeld van de wereld, omdat het zich vooral focust op ellende. Diezelfde boodschap wordt ook in De meeste mensen deugen aangehaald. Sterker nog, van heel veel dingen in de wereld hebben wij een totaal verkeerd beeld en Rutger Bregman legt ons in geur en kleur uit waarom dit zo is.

De meeste mensen deugen 1

Veel van de psychologische onderzoeken die Rutger Bregman de revue laat passeren ben ik ondertussen bekend mee. Een van de bekendste was het Stanford Prison experiment, wat aan zou tonen dat mensen verdorven zijn. Een deel van de studenten die meedeed werd opgedeeld in gevangenen en het andere deel in de bewakers. Al snel brak de hel los en werden de gevangenen behandeld als vuil. Maar wat blijkt nu, door de manier waarop het experiment was opgezet en de studenten die als bewakers werden geïnstrueerd, gingen ze zich ook anders gedragen. Later is het experiment op diverse andere manieren herhaald en daar waren de resultaten anders als niemand zich bemoeide met hoe beide partijen zich moesten gedragen. Er was dus wel degelijk meer aan de hand. Rutger Bregman gaat zo op diverse andere onderzoeken en stukken uit onze geschiedenis door om erachter te komen of mensen nu wel echt zo slecht zijn, of is het misschien zo dat de meeste mensen in de basis gewoon deugen?

De meeste mensen deugen

Van het stuk geschiedenis tot en met alle psychologische experimenten die onder de loep genomen worden leest dit boek echt heerlijk weg. De taal is simpel en doeltreffend en het onderzoek van Rutger Bregman is, getuige de enorme bronvermelding, uitgebreid geweest. Het laatste deel van het boek wordt gewijd aan de vraag; hoe kunnen we van een negatief beeld van de mens naar een positief beeld gaan? In een samenleving die uitgaat van het slechte van de mens blijkt dat lastig, maar zeker niet onmogelijk. Rutger Bregman haalt diverse voorbeelden aan van hoe het anders, maar vooral ook beter kan.

Non-fictie boeken zijn natuurlijk geen feelgoods, maar na Factfulness voelde ik me echt een heel stuk beter over het lot van de mensheid en onze wereld. Datzelfde gevoel wist De meeste mensen deugen ook in me los te krijgen en dat terwijl het dus ook nog eens allemaal onderbouwd is met degelijk onderzoek! Hoe goed wil je het hebben? Het is een mega cliché om te zeggen, maar ik doe het toch. Juist in deze tijd kan iedereen denk ik wel een lichtpuntje of twee gebruiken. Lees dan vooral dit boek eens, want het geeft echt hoop en ik weet ook dat het beter en mooier kan dan hoe we het nu doen. Het begint bij onszelf en hoe wij de wereld en onszelf benaderen. Zie je liever het goede? Of focus je je liever op al het kwaad? Ik weet in ieder geval waar ik voor kies.

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

~Jeffrey

5 Comments on “Review: De meeste mensen deugen — Rutger Bregman

  1. Jeffrey, Your review of “Most People Are Good: A New History of Man,” by Rutger Bregman, holds a positive spin on things in these difficult times compared to the drudgery of the TV news!!! The book is lengthy enough to offer the history & psychological experiments & examination all based on extensive research that you refer to. And most significant is the last part of the book, going from a negative image of the human being to a positive image; showing how In a society based on the evil of people & how things can be done differently & better. Your review wins over the reader when you said the book offers a ray of light in these times by offering hope of a world that is better & more beautiful. And the clincher here is when you said it starts with ourselves & how we approach the world & ourselves, seeing the good over the evil!!! You were certainly convinced by the author!!! It’s a book that must be read since there is so much to convey here. Phil

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Jeffrey’s boeken top 5 van 2020 – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: