Review: Et Ille

Genre: Verhalenbundel
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 9789493157095
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 272
Uitgave: Oktober 2019
Hartelijk dank aan Uitgeverij Godijn Publishing voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.
 
Flaptekst: 
Hij en Zij. Mannen en vrouwen in de middeleeuwen. Stoere vrouwen en stoerdere mannen leven samen in kastelen, steden, kloosters en op het platteland. Tussen de koeien en windmolens, strenge goden en barmhartige mensen. Er is dood en verderf, een sprankje hoop en soms, heel soms een vleugje liefde.
Laat je meenemen in een tijd ver in ons verleden. Waar het leven rauw was en de dood om iedere hoek stond te wachten. Waar mannen en vrouwen niet met en niet zonder elkaar konden leven. Soms lijkt er maar weinig veranderd. 

Toen mij gevraagd werd om dit boek te willen recenseren twijfelde ik heel even, want ja, verhalenbundel. Maar de tijd van de middeleeuwen sprak me weer wel heel erg aan, dus heb ik natuurlijk “ja” gezegd om het boek te gaan lezen. Al snel moest ik zeggen dat de verhalen me behoorlijk aanspraken, al walg ik natuurlijk, zoals velen met mij, hoe de mannen en het geloof met vrouwen omgingen, hoe ze hun behandelden alsof een vrouw niets is en niets kan en ga zo maar door. Dat soort gedrag zie je heel veel terugkomen in de fictieve verhalen in deze bundel. Toch heb ik de meeste verhalen met plezier gelezen en vond het vaak dan ook jammer dat het maar zo kort was, omdat ik bij sommigen toch echt wel meer erover had willen lezen.

et-ille-1

Ook verschillen de verhalen in het boek van elkaar, er is geschreven vanuit fictie, een rijmkroniek en verhalen die weliswaar fictief geschreven zijn, maar wel op ooit bestaande mensen gebaseerd zijn, zoals bijvoorbeeld Jean d’Arc. Bij die laatste verhalen staat er dan vaak aan het einde ook nog een stukje over de persoon of personen in kwestie en wat extra informatie. Dat vond ik, als geschiedenis liefhebster, echt heel erg gaaf. Ook lees je verhalen over vrouwen die willen ontsnappen uit de door mannen en de kerk beheerste maatschappij en die zich als man kleden om zo proberen te ontsnappen uit een benard bestaan. Het maakte best indruk op me. Nu weet ik dat het vandaag de dag ook nog wel zo gaat, gelukkig lang niet overal meer en hebben vrouwen gelukkig ook heel wat meer in te brengen dan in die wat dat betreft verschrikkelijke tijd. Maar toch sommige verhalen hielden mijn gedachten toch wel eventjes bezig en dat is goed, want dat betekent dat het indruk op me heeft gemaakt. En om andere heb ik juist weer hardop moeten lachen om de humor die erin verweven zat.

Et Ille 2

“Vrouwen vallen voor mijn intellect en zijn vervolgens blij verrast omwille van de seks, maar mijn grootste troef is mijn bescheidenheid.” – Bruno Lowagie, blz. 81- 
 
Een van de verhalen die het meeste bijbleef was “Meid in de mijnen” geschreven door Jolien Harders. Deze vond ik zo goed geschreven en ook zelfs nog passend bij wat er tegenwoordig natuurlijk ook is, opgesloten zitten in het verkeerde lichaam. Een onderwerp dat je vandaag de dag steeds vaker hoort, maar waar nog altijd een behoorlijk taboe over hangt. Ik vond dit zo knap geschreven omdat het zich toch in de tijd van de middeleeuwen afspeelt en zulke dingen toen helemaal uit den boze waren. Tenminste dat is wat ik uit het verhaal haalde, misschien haalt een andere lezer wel iets heel anders eruit.
Et Ille 3
 
” Een man is enkel zo krachtig als de vrouw die van hem houdt” – Ralph Bunschoten, blz. 211-
 
Er was een verhaal wat me echt absoluut niet kon vasthouden tijdens het lezen, ook waren er tussen die met kop en schouders boven de rest uitsteken wat natuurlijk heel normaal is bij een verhalenbundel. Wederom heeft Godijn en haar auteurs het voor elkaar gekregen dat ik absoluut plezier in het lezen had en ik toch weer een verhalenbundel echt leuk/ interessant vond. En dat vind ik ook heel wat waard, als schrijvers en boeken je weten te verrassen. Vooral als je er wat sceptisch tegenover staat omdat verhalenbundels niet bepaald mijn ding zijn, deze kan ik dan ook absoluut aanraden om te gaan lezen als je van geschiedenis houdt of gewoon even geen zin hebt om ineens een heel boek te lezen, maar liever even een verhaaltje voor zo tussendoor, want daarvoor zijn verhalenbundels natuurlijke uitermate geschikt voor 🙂 


Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟½
Originaliteit: 🌟🌟🌟½
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟½
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟½

Happy Reading!

Liefs,

One Comment on “Review: Et Ille

  1. Bren, This must be a review by you of “Et Ille”! It took me until near the end to read that these short stories about the Middle Ages are, indeed, by different authors. And you write approving about the experience, though you do not favor collections as opposed to whole books. You say they were well written in that they kept your attention with some surprises & some humor. The collection left you wanting more stories!!! Interesting that the stories are fiction based on real historic people like Jean d’Arc, & the latter stories ending with the history of the person. You were rightly so appalled at the bad treatment of women back then by men & even the Church!!! And you conclude that this book is for readers who love history or want to read short stories instead of a whole book! –Neat review again, Bren!!! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: