Review: The True Believer — Eric Hoffer

Genre: Non-Fictie / Psychologie
Uitgever: Harper Perennial Modern Classics
ISBN: 9780060505912
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 177
Uitgave: Januari 2010

“Freedom aggravates at least as much as it alleviates frustration. Freedom of choice places the whole blame of failure on the shoulders of the individual. And as freedom encourages a multiplicity of attempts, it unavoidably multiplies failure.”

Ik geloof (pun intended) dat dit boek een van de meest intrigerende is die ik ooit heb gelezen. Dit boek heb ik gevonden aan de hand van een lijst van Mark Manson (bekend van The Subtle Art of Not Giving a Fuck). Op deze lijst staan zeven boeken die je kijk op de wereld kunnen veranderen. Dit boek is in ieder geval erin geslaagd om mij uit te leggen hoe en waarom mensen zo gevoelig zijn om zich aan te sluiten bij massabewegingen (zoals geloven).

Hoffer’s schrijfstijl is simpel en doeltreffend, wat een hele opluchting is als je het vergelijkt met sommige andere hoogdravende non-fictie die ik ook gelezen heb. Toch is dit boek ook niet helemaal up-to-date, want het originele werk komt uit 1951 en dat is ook te zien aan de manier waarop Hoffer schrijft over bepaalde historische groeperingen in dit boek.

Ondanks dat punt van kritiek is dit boek best beangstigend. Hoffer legt uit hoe massabewegingen in staat zijn om bij mensen hun zelfbewustzijn te vervangen voor een bereidheid zichzelf op te offeren voor het “grotere goed” dat de massabeweging is voor diegene.

De inhoud van het boek heeft een duidelijk verloop en legt alle facetten die komen kijken bij massabewegingen uit. Allereerst legt Hoffer uit wat de aantrekkingskracht van massabewegingen is en hoe deze ontstaat, waarna hij vertelt wat voor soort mensen deze bewegingen vervolgens aantrekt. Dit varieert van de armen, tot de buitenbeentjes van de samenleving en minderheden. Daarna legt hij heel precies uit waarom mensen uit al deze verschillende categorieën zich aansluiten bij een massabeweging.

Het deel over mogelijke bekeerden gaat vooral over verenigde actie en zelfopoffering. Dit verklaart hoe massabewegingen werken en hoe ze in staat zijn om mensen te ontdoen van hun individualiteit, zodat ze onderdeel kunnen zijn van een collectief met een duidelijk doel. Ook wordt in dit deel getoond hoe zelfs mensen die zichzelf te intelligent vinden om ergens in te trappen toch in de val worden gelokt zich aan te sluiten bij een massabeweging.


Het laatste deel van het boek gaat over de levensloop van een massabeweging van begin tot einde. Er zijn bepaalde typen mensen nodig om een succesvolle massabeweging op gang te krijgen; mannen van woorden, fanatiekelingen en mannen van actie. De leider van een massabeweging kan onmogelijk alle drie deze rollen vertolken en het is dus van groot belang dat deze persoon zichzelf dat realiseert om de massabeweging zijn doel te laten bereiken.

Een ding wat mij echt verbaasde bij dit boek is dat als je alles wat Hoffer zegt in je opneemt en dan kijkt naar de geschiedenis van de mensheid, dat je tot de realisatie komt dat er altijd massabewegingen zijn geweest. Wat daarna opvalt is dat als een massabeweging zijn doel heeft bereikt en er sprake is van een “nieuwe orde” dat er kort daarop altijd weer een nieuwe massabeweging opstaat omdat er wederom onvrede komt van deze nieuwe orde. Net als met keizerrijken en koninkrijken, rijzen en vallen ze uiteindelijk allemaal zonder uitzondering.

“J.B.S. Haldane counts fanaticism among the only four important inventions made between 3000 B.C. and 1400 A.D. It was a Judaic-Christian invention. And it is strange to think that in receiving this malady of the soul the world also received a miraculous instrument for raising societies and nations from the dead— an instrument of resurrection.”

Als je dan ook maar enigszins geïnteresseerd bent in waarom mensen zich aansluiten bij een massabeweging, of bereid zijn hun eigen leven op te offeren voor hun geloof (waarbij ze meestal veel slachtoffers maken), zoek dan niet verder. Dit boek legt alles duidelijk en zo simpel mogelijk uit. Met deze kennis in je achterhoofd is het duidelijker dan ooit dat wij mensen mentaal helemaal niet zo sterk in onze schoenen staan als we vaak denken. We zijn kinderlijk makkelijk over te halen en in de maling te nemen. Vaak met onze ogen open.


Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Jeffrey

2 Comments on “Review: The True Believer — Eric Hoffer

  1. Jeffrey, Once again you feature an intriguing book that challenges the mind & our common beliefs!!! Eric Hoffer’s book with its roots back in his 1951 writing, “The True Believer,” He shakes our confidence in mass movements for “the greater good” …..I think of Raz Numera here….. to replace the existing order, only to be challenged by the next mass movement. I hear Christianity being thrown out here as the greatest mass movement! If I were not totally consumed as a caregiver to Geri right now, there is so much here to discuss. Interesting that this book is categorized as Psychology when it lends itself to Philosophy & Political Theory as well!!! –Another Bravo Jeffrey on your review!!! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: