Review: De Cambridge happiness-profiler — Patrick van Hees

Genre:Zelfhulp / Non-Fictie
Uitgever:Boekerij
ISBN:978-90-225-8401-9
Uitvoering:Paperback
Aantal pagina’s:269
Uitgave:Maart 2020

Geluk is een heel persoonlijk ding voor iedereen en wat jou gelukkig maakt, is voor de ander misschien juist wel weer een hel. Kortom, geluk is heel erg subjectief. Om die reden heeft Patrick van Hees samen met een stel andere geluksexperts een test gecreëerd waar je je eigen geluk kunt meten. Deze zogeheten CHAP©-test kun je online invullen met behulp van de code in het boek.

De Cambridge Happiness-profiler

“Drie essentiële elementen voor een gelukkig leven zijn: iets te doen hebben, iemand om lief te hebben en iets om op te hopen.” — George Washington Burnap

Mijn persoonlijke CHAP©-test uitslag

Toen ik mijn geluk ging testen kwam ik uit op een 7.5 voor mijn geluk. Dat schijnt ook het gemiddelde te zijn voor Nederland, want wij zijn als het erop aankomt best een gelukkig volk, ook al hebben we soms de neiging om overal over te zeuren 😉 Wat uit de test naar boven komt zijn drie geluksbronnen waar ik enorm veel geluk uit put. Dit zijn voor mij; genieten, sociale verbinding en tevredenheid met mijn partner. Wat fijn is aan de test is dat het je echt een goed beeld geeft waar jij je geluk vandaan haalt. Ik herkende deze gebieden dan ook zeker als mijn geluksbronnen, want ik kan genieten van kleine dingen en momenten die ik deel met anderen enorm waarderen en met Bren heb ik een partner waar ik alleen maar van kon dromen. We hebben in de tijd dat we nu samen zijn al zoveel samen meegemaakt en zoveel steun aan elkaar gehad, daar put ik ontzettend veel kracht uit.

20200801_124456

“Mijn favoriete motto is: soms kun je beter ergens een punt achter zetten in plaats van er een punt van te maken.” — Dr. Pieter Stepaniak

Daarnaast zijn er natuurlijk gebieden waar ik ook zou kunnen groeien, want dat zijn dan ook exact de dingen waar je aan kunt werken om je geluksscore omhoog te krijgen. Toch vond ik de uitslag hier ietwat vreemd, maar misschien klopt het toch ook wel weer. Mijn groeigebieden zijn namelijk: Actieve levenshouding, beweging en emotionele stabiliteit. Vooral die laatste vond ik wat vreemd, omdat ik juist een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt de afgelopen jaren en steeds sterker in mijn schoenen ben gaan staan. Aan de andere kant ben ik ook weer niet voor niets in een burn-out terecht gekomen, dus wie weet zit er toch ergens een kern van waarheid in. Het kwam alleen wat raar over op me, omdat ik zelf vind dat ik emotioneel best stabiel ben. Het stuk over beweging, daar ben ik het absoluut over eens, maar we wandelen ook lekker veel nu, dus ook daar wordt aan gewerkt 😉

De rest van het boek

Nadat je de test doet, is het boek bedoeld om je verder op weg te helpen. Je zou bij wijze van spreke alleen de punten kunnen aanhalen die voor jou groeigebieden zijn, maar ik heb het hele boek gelezen, zelfs bij onderwerpen waar ik misschien niet zoveel uit zou halen. Het boek is opgedeeld in een aantal delen, want de Geluksboom heeft drie takken;
Doelen, oplaadpunten en mensen.
Elk van deze takken bevat dan weer een aantal geluksvoorspellers die ook allemaal naar boven komen in de test en waar er dan dus een aantal van zijn waar jij in excelleert en een aantal waar je aan zou kunnen werken om je geluk te vergroten.

“Als lezen voor jou blijkbaar een belangrijk oplaadpunt is, waarom maak je er dan gedurende het hele jaar niet meer tijd voor vrij? Al is het maar een kwartiertje iedere avond?” — Blz. 102

Elk hoofdstuk bevat talloze tips wat je zou kunnen doen om meer uit elk van deze geluksvoorspellers te halen. Wat erg fijn is, is dat hier ook gezegd wordt dat niet alles voor iedereen werkt, want er is geen universeel gelukstrucje wat je kunt uithalen om je geluk te vergroten, maar wat wel duidelijk is, is dat je er wel wat moeite voor moet doen als je gelukkiger wilt zijn. Niets komt vanzelf 😉 Ook worden er diverse voorbeelden bijgehaald van andere mensen die de test hebben afgenomen en wordt er dan gekeken naar of ze zich erin kunnen vinden en waar ze aan willen werken. Bovendien staat het boek ook vol met mooie, inspiratievolle quotes.

20200805_143454.jpg

“Het stomme is dat ik mezelf erop betrap dat ik ook de neiging krijg om mijn telefoon tevoorschijn te halen wanneer ik anderen op hun telefoon zie kijken. Ken je dat? Maar ik probeer die telefoon lekker in mijn zak te laten.” — Blz. 120-

Nadat je de test hebt gedaan en het boek hebt gelezen ben je uitgerust met een flink aantal handvatten en tips om je geluk te verhogen. Ook is hier mijn grootste kanttekening weer dat het boek zo breed onderwerpen behandelt, dat er weinig ruimte is om heel diep op al deze onderwerpen in te gaan, maar je wordt in ieder geval de juiste kant op gestuurd en ik weet zeker dat er over diverse onderwerpen ook boeken bestaan die wel de diepte in gaan.

“Als je anderen nodig hebt om compleet te zijn, dan gebruik je die mensen uiteindelijk als een reserveonderdeel van jezelf. Dat is niet de juiste weg. Andere mensen kunnen je geluk brengen, qua inzicht en verbinding. Maar uiteindelijk ontsluit iedereen het ware geluk in zichzelf.” — Blz. 189-

Conclusie

De Cambridge happiness-profiler is een mooi boek, omdat je dankzij de test inzicht krijgt in waar je gelukkig van wordt. Eigenlijk had ik wel verwacht dat je daarna wat meer aan de hand genomen zou worden om de uitslag van de test te analyseren en vervolgens ook in de praktijk te brengen waar je aan kunt werken. Dat is iets minder het geval, maar het is wel nadat je het boek uit hebt een goede om af en toe als naslagwerk te pakken, de test over een tijd weer opnieuw te doen en te zien of je daadwerkelijk gelukkiger bent. Waar het boek eerlijk over is en dat vind ik zelf fijn is dat geluk persoonlijk is, maar dat het ook wel degelijk maakbaar is, zolang je er een beetje moeite voor wilt doen. Natuurlijk gebeuren er altijd dingen in ons leven die ons zwaar ongelukkig kunnen maken, maar het is hoe we ermee omgaan met dit soort tegenslagen wat later weer ons geluk bepaalt. Ik ga in ieder geval werken aan mijn groeigebieden en de test over een half jaar, of jaar, opnieuw doen om te kijken of ik inderdaad gelukkiger ben. Ik ben benieuwd! 😉

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Informatie: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

~Jeffrey

One Comment on “Review: De Cambridge happiness-profiler — Patrick van Hees

  1. Jeffrey, Excellent, thorough review by you of “THE CAMBRIDGE HAPPINESS PROFILER,” by PATRICK VAN HEES, known to your readers from your TBR lists & synopsis. The book is an great self-help guide to what makes you happy. The test & all you explain while thorough, you say, fell short for you in terms of going in-depth. But you suggest seeking further exploration. –Certainly a neat book to improve one’s life. And you have been doing this is so many ways over this past year that gave you a jump start in knowing yourself! –Good review, Jeffrey! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: