Review: De Kelk van Yrith — Mark Tamminga

Genre:Fantasy
Uitgever:Boekscout
ISBN:9789463890410
Uitvoering:Paperback
Aantal pagina’s:302
Uitgave:Februari 2019
Met dank aan Mark Tamminga voor het beschikbaar stellen voor het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.
 
De Kelk van Yrith - Kaft.jpg
 
Normaal als ik een boek uitzoek word ik getrokken door de kaft, dat was hier niet het geval. Het was de flaptekst die het hem deed! De tekst achterop gaf een mysterieus gevoel en dat gaf de absolute doorslag. Dit wil ik lezen! Was het boek net zo mysterieus als de flaptekst? 
 
 
Flaptekst: 
 
Een kwaadaardige entiteit is opgesloten in een artefact. De magiërs van de Orde van Yrith hebben zo geprobeerd de levenscyclus van dit kwaad te doorbreken. Helaas komen zij er te laat achter dat de drager leeft en dat deze probeert zijn krachten terug te krijgen. Een aantal zomers later, besluit de jonge vrouw, Bibi, naar de Orde van Yrith te vertrekken. Haar doel is om haar magie beter te begrijpen en te beheersen. Gedwongen door de omstandigheden, is zij degene die moet voorkomen dat de zwarte magie uit het artefact terug kan vloeien in het bloed van de necromancer. Het bloed, dat uit meer bestaat dan alleen de zwarte magie van het kwaad.
 
 
Mysterieus was het in ieder geval zeker! Maar was dit ook op de goede manier voor mij? Helaas was dit niet helemaal het geval. Het boek begint met de voorgeschiedenis van de kelk, dit is prettig want je krijgt meteen de historie van het nog komende verhaal. Zoals de titel beschrijft draait het boek om een kelk, een die zwarte magie bevat.
 
In dit verhaal volg je Bibi op haar reis met Jayden. De jonge magiër wil op reis naar de Orde van Yrith waar ze haar zullen leren hoe ze haar magie onder controle kan krijgen. Iets wat haar verzorger Rudolphus vreemd genoeg ernstig afraad. Als ze oud genoeg is besluit ze toch te vertrekken naar de Orde en komt snel haar compagnon voor de reis, Jayden, tegen. Als lezer zal je dit tweetal volgen tijdens de komende gevaren.
 
“Jayden zal je vergezellen naar de burcht in de Oostelijke landen.”
 
In het boek lopen er twee verhaallijnen door elkaar. Het goede en het kwade. In het begin is het ingewikkeld, maar uiteindelijk vind je je weg erin als lezer. Door deze beide lijnen op te lichten wordt er een poging gedaan om het verhaal van beide zijdes te belichten.
 
De Kelk van Yrith 1
 
“Je kan geen weerstand bieden aan de wil van de necromancer. Het is niet mogelijk….Niemand kan dat.”
 
Helaas door de hoeveelheid personages en wisselingen van perspectief word het een rommelig geheel. Je merkt dat de schrijver heel graag het verhaal zo compleet mogelijk wilde maken, maar helaas komt dit niet goed tot zijn recht. De hoofdpersonages zijn te weinig uitgediept en de bijpersonages teveel, er word veel gezegd en toch weinig verteld in sommige hoofdstukken. Wel heeft het verhaal een beeldend karakter en dat maakt het ondanks de hordes wel goed te lezen.
 
Iets wat opviel is dat er in het boek een aantal dingen staan die niet mogelijk zijn. Fantasy is fantasy, maar ook dit moet binnen de perken blijven, dat miste ik soms in het verhaal. Dit is dan ook erg jammer want het verhaal heeft wel veel potentie. De plot was zeer interessant en het was dan ook erg jammer dat er in de uitwerking zoveel niet lekker liep. Al met al heb ik ondanks de minpunten dit boek wel met plezier gelezen. 
 


Cover: 🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟

Liefs,

Lisa

One Comment on “Review: De Kelk van Yrith — Mark Tamminga

 1. Tja, niet alles is voor iedereen gelijk. Rommelig had ik nog niet als reactie gehoord, maar dat mag je natuurlijk vinden, geen probleem. Dingen die niet kunnen in fantasy vind ik wat vaag en ik wil je dan ook vragen om mij een aantal voorbeelden te geven.
  Als je wilt kun je mij die mailen.
  In ieder geval toch blij dat je de moeite hebt genomen om het te lezen.

  Met vriendelijke groet,
  Mark Tamminga

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: