Over dankbaarheid

Vandaag is de eerste week dat ik weer normale uren draai voor mijn werk. Als ik nu terugkijk vanaf het moment dat het gewoon echt niet meer ging en ik moest toegeven dat ik een burn-out had tot nu, dan kan ik zeggen dat ik er een heel stuk sterker uit ben gekomen. Als mensen tegenslagen krijgen is het de manier waarop je ermee omgaat wat uiteindelijk zegt wat voor soort persoon je bent, of bent geworden.

Een hoop mensen die een burn-out hebben gehad zullen je vertellen dat het geen pretje is. Het gevaar als je er niks van leert en jezelf opnieuw probeert uit te vinden is dat je riskeert weer in dezelfde situatie terecht te komen. Er zijn genoeg mensen die van de ene burn-out zo weer de andere in gaan, omdat ze niet de tijd nemen er lering uit te trekken. Wat het mij geleerd heeft is dat je een baan niet maar zomaar moet behouden omdat het je een vals gevoel van zekerheid geeft en een goed inkomen. Ik weet dat het makkelijk gezegd is voor sommige mensen, maar ik weet tegelijkertijd ook dat voor jezelf kiezen belangrijker is dan welke baan dan ook. Vooral als er een punt komt dat je jezelf naar je baan sleept dag in, dag uit.

Uitgebreid zelfhulpboeken lezen

Tijdens mijn herstelperiode heb ik een heleboel zelfhulpboeken gelezen. Momenteel ben ik bezig met The Cambridge Happiness Profiler van Patrick van Hees. Bij dit boek zit ook een code waarmee je zijn CHAP test kunt doen, waarmee je je geluk kunt toetsen en daar komt dan uiteindelijk een cijfer uit. Mijn cijfer was toen ik de test deed een 7,5 en daarmee scoor ik dus gemiddeld voor een Nederlander. Wat vooral interessant is bij deze test is dat er drie dingen uit komen die voor jou Geluksbronnen zijn en drie dingen die Groeigebieden zijn. Zodra ik het boek uit heb komt er uiteraard een uitgebreide review op ons blog, dus nog even geduld 😉 En ik wil ook meer over mijn ervaringen gaan delen op ons blog, in de hoop dat mijn methodes ook werken voor jou!

33 Quotes to Help You Experience More Gratitude

Dankbaarheid beoefenen

Waar ik vandaag iets over wilde schrijven is echter niet over een stel boeken die ik gelezen heb, maar wat het boek waar ik het net over had en vele andere die ik ondertussen heb gelezen het wel over eens zijn, is het belang van dankbaarheid beoefenen! En het mooie is, je hebt er verdomd weinig voor nodig om dat te doen! Zelf doe ik het al een paar jaar en het heeft mij enorm geholpen door wat rot periodes. Hoe rot het echter ook gaat in je leven, er is altijd wel iets waar je dankbaar om kunt zijn. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, sterker nog, als je kleine dingen kunt waarderen ben je al een stuk rijker als persoon! Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor het dak boven je hoofd, dat je op zondag lekker veel kunt lezen in het zonnetje, of dat een dierbare vriend op bezoek is geweest. Er zijn veel manieren om dankbaarheid te oefenen, maar de onderstaande vind ik persoonlijk de drie beste.

Een dankbaarheidsdagboek bijhouden

Er schijnt wel een debat te zijn over wat het beste tijdstip is om dit te doen, maar het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek en hier elke dag minstens drie dingen in opschrijven waar je dankbaar voor bent is een hele goede manier om dankbaarheid te beoefenen. Zelf doe ik het het liefst als de dag voorbij is, omdat het een goede manier is om te reflecteren op de dag en terug te kijken naar al het goeds dat je in je leven hebt. Het kan zelfs helpen om je beter te laten slapen, omdat je de dag met een positieve noot eindigt!

50 Gratitude Quotes + Free PDF Printable! — Sweet PlanIt

Dankbaarheid delen

Een andere optie, die misschien wel veel leuker is, omdat je het niet alleen doet, is het delen van je dankbaarheid met iemand anders. Dat kan een gezinslid zijn, je partner, een vriend, of zelfs je kat! Maar een moment uitkiezen op de dag om je dankbaarheid te delen kan je geluk over de tijd vergroten. Bren en ik doen het ook zo nu en dan en als ze me dan vertelt waar ze dankbaar voor is, dan realiseer ik soms dat ik daar ook dankbaar voor ben! Op die manier creëer je dus een win-win situatie en het is ook nog eens leuk om te doen. Ik zou niet aanraden dit perse elke dag te doen, want dan kan het te geforceerd gaan aanvoelen en dat is nou juist wat je niet wilt. Het moet gewoon lekker soepel gaan, zoals je normaal een gesprek zou voeren met elkaar.

Een brief schrijven, of iemand vertellen dat je dankbaar bent voor die persoon in je leven

Complimenten lijken wel een zeldzaamheid tegenwoordig, dus als je er een krijgt kan het lastig zijn om deze te accepteren. Datzelfde ervoer ik enige tijd geleden toen iemand mij vertelde dat ze helemaal weg was van mijn scifi trilogie. Ik werd helemaal de hemel ingeprezen en ik werd daar zelf best wat ongemakkelijk van en vond het lastig om dat compliment te accepteren. Waarschijnlijk omdat ik, als het erop aan komt, toch best onzeker ben over mijn schrijfvaardigheden en hoe geweldig mijn boeken zouden zijn. Misschien is dat een soort schrijversvloek. 😉 Maar goed, het feit dat iemand de moeite nam om mij een compliment te geven dat maakte wel mijn dag helemaal. Daarom probeer ik dus ook regelmatig hetzelfde te doen en de mensen waar ik veel om geef te vertellen hoeveel ik ze waardeer en hoeveel ze voor me betekenen. De allerbeste manier om dat te uiten is een brief te schrijven aan diegene en deze dan hardop voor te lezen. Na afloop kunnen ze de brief dan nalezen wanneer ze maar willen! Het is een superkrachtige manier om dankbaarheid te tonen.

1596464460256

We zouden allemaal meer dankbaar moeten zijn

En, wat vind je van al deze opties? Misschien heb je zelf wel een hele mooie manier om dankbaarheid te tonen? Laat het ons weten in de commentaren! 🙂 En vergeet niet dankbaar te zijn! 😉

Have a nice week! En bedankt voor het lezen! 😉

~Jeffrey

One Comment on “Over dankbaarheid

  1. Jeffrey, Just back from the hospital visiting Geri. Talk about gratitude for a person like my wife, Geri! She is coming along a little slower than the first surgery, this being the 4th day after her day of surgery. Last surgery Geri came home on the 5th day after the surgery day. This time it will take a few days longer is our guess. YOUR POST HERE BLEW ME AWAY!!! Since we never had that heart-to-heart email discussion, I never expected you to say here that you are back to work at your old job!!!!!!!!!!! Way to go! And I appreciate your thoughts/reflections about the process/road back! “The Cambridge Happiness Profiler,” by Patrick van Hees, sounds like another good self-helper….to be reviewed by you. And then all you said about gratitude; practicing it, keeping a journal, sharing it, & sending someone a complimentary letter. How could a person miss with all that positiveness!!! Hope you will share more about the experience; first, getting back to work & how you did it, & second, what it’s like return back in the saddle or some altered position at your old job. Best of the Best Wishes to you, Jeffrey!!!!!!!!!! Love to you & Bren too! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: