Review: 15 Minutes to Happiness — Richard Nicholls

Genre:Zelfhulp / Non-Fictie
Uitgever:Bolinda Audio
ISBN:9781489423443
Uitvoering:Audioboek
Speelduur:7 uur, 23 minuten
Uitgave:December 2017

15 Minutes to Happiness.jpg

Richard Nicholls heeft niet alleen dit boek geschreven, hij heeft ook het audioboek ingesproken. Daarnaast heeft hij een podcast en is hij ook praktiserend psycholoog, dus hij is gewend om veel te praten. Heel eerlijk was het behoorlijk wennen aan zijn stem, die naast wat eigenzinnig ook nogal Brits was. Maar als je eenmaal gewend was, luisterde zijn manier van vertellen erg lekker weg.

In 15 Minutes to Happiness vertelt Richard Nicholls over meerdere hoofdstukken hoe je allerlei oefeningen kunt doen in slechts 15 minuten tijd die je geluk kunnen verhogen. Elk hoofdstuk behandelt verschillende onderwerpen en je kunt ook diverse tests doen om te zien hoe het gesteld staat met je geluk en je zelfvertrouwen. Hij haalt hierbij ook diverse onderzoeken aan waarin wordt uitgelegd dat mensen enorm slecht zijn in bepalen waar ze nu echt gelukkig van worden. Onze maatschappij is nou eenmaal heel erg materialistisch ingesteld en daardoor hebben we vaak het idee dat we van alles moeten hebben, terwijl onderzoek aantoont dat kopen van spullen vaak maar een tijdelijke boost geeft in het geluksgevoel. Het is bijvoorbeeld beter om iets te kopen voor een ander, dat verhoogt dat gevoel veel meer, net als geld doneren aan een goed doel dat doet.

Wat mij opviel aan dit audioboek was dat veel van de onderwerpen die aangehaald werden voor mij niet echt veel nieuws onder de zon waren, waarschijnlijk omdat ik onderhand zoveel zelfhulp boeken heb gelezen dat het allemaal ook een beetje op elkaar begint te lijken. Dat maakt echter niet dat dit boek slecht is, sterker nog, ik zou het mensen echt aanraden, juist ook omdat er een praktisch deel zit aan het boek met alle oefeningen die je kunt doen. Een paar van de belangrijkste zijn:

  • Mindfulness meditatie
  • Fysieke training
  • Het bijhouden van een dagboek
  • Dankbaarheid beoefenen
  • Geen dingen kopen, maar ervaringen

15 Minutes to Happiness 2

Een van de latere hoofdstukken ging over dat veel mensen graag willen afvallen en dat dat altijd weer een probleem lijkt te zijn. Dit herken ik ook en wat ik erg kon waarderen aan dit hoofdstuk was dat er aangehaald werd dat het eigenlijk raar is dat mensen willen afvallen, terwijl wat ze eigenlijk willen is dat ze beter in vorm zijn. Aangezien spieren zwaarder zijn dan vet komen mensen vaak juist aan als ze beter in vorm zijn namelijk. Dus het concept van afvallen is dan ook best een wassen neus en tevens de reden waarom veel diëten eigenlijk niet helpen, omdat je daarna weer terugvalt in je oude gewoonten. Alleen als je je leefstijl aanpast kun je blijvend resultaat behouden. Wat bijvoorbeeld een goed idee is, is om de grootte van de borden waarvan je eet aan te passen, omdat onderzoek aantoont dat je ook daar een voldaan gevoel van krijgt, terwijl je toch je porties aanpast. Ook werd het belang van grotere doelen opdelen in kleinere doelen aangehaald, iets wat in het boek Kaizen ook uitgebreid werd uitgelegd. Zo is het bijvoorbeeld beter als je hoofddoel is om 25 kilo af te vallen dat je eerst als doel stelt dat je er 5 afvalt. Op die manier is het veel minder demotiverend als je op de weegschaal staat, maar onthoud dat het nooit perse om de kilo’s gaat, maar om hoe erg je in vorm bent!

Al met al een zeer informatief audioboek, met allerlei verschillende manieren om je geluk te vergroten. Veel ervan deed ik al, zoals het bijhouden van een dagboek, dankbaarheid beoefenen en mediteren. Dat zijn dingen die onderhand een routine zijn geworden. Wat ik ook fijn vond was dat er duidelijk gezegd werd in dit boek dat sommige dingen écht niet werken. Zo werkt het bijvoorbeeld niet om tegen jezelf in de spiegel te zeggen dat je een superslank persoon bent, als je dik bent, omdat de kans dat je daar zelf in gelooft toch niet groot is en dan werkt het alleen maar averechts. Ook werd er gewaarschuwd dat mensen zo snel wennen aan bepaalde dingen dat het ook geen goed idee is om dagelijks een “random act of kindness” te doen, omdat het geluksgevoel wat je hiervan krijgt steeds minder wordt. Ook hier is het net als met andere dingen in het leven, doe alles met mate. 😉

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟
Stemgeluid: 🌟🌟🌟🌟 (wel even wennen!)
Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

~Jeffrey

One Comment on “Review: 15 Minutes to Happiness — Richard Nicholls

  1. Jeffrey, A nice self-help audiobook, “15 Minutes to Happiness,” by Richard Nicholls, doing his own reading/recording with a not so immediately pleasing British accent. I always like to hear when your books have exercises & tests like this one, in this case to increase your happiness. –With five most important exercises you list! You were well on your way, as you said, with a number of things to increase your happiness. I like the suggestion to guard against materialistic needs by buying something for someone or donating to charity! –Good review, Jeffrey! I will be taking daily trips to the hospital soon for Geri & I’ll have a lower profile re commenting on your posts & Bren’s. Please excuse me to Bren! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: