Review: Het teken in de lucht — Johan Klein Haneveld

Genre:Science Fiction
Uitgever:Godijn Publishing
ISBN:978-94-92115-66-9
Uitvoering:Paperback
Aantal pagina’s:252
Uitgave:September 2018

Het teken in de lucht - kaft.jpg

Het teken in de lucht is een sciencefiction verhalenbundel. Alle verhalen spelen zich af in hetzelfde fictieve universum. In elk verhaal, op de eerste na is er altijd een entiteit aanwezig en dat is de Autoriteit. Een soort regeringsorgaan die er voor zorgt dat de mensheid weer opklimt na een periode die De Duisternis wordt genoemd. Het lijkt er dan in eerste instantie op dat de Autoriteit een alwetend persoon is, bijna een soort God die weet wat het beste is voor alle mensen.

Zoals altijd met verhalenbundels is het bij mij altijd maar afwachten hoe het valt, want ik vind ze meestal minder leuk om te lezen dan een boek wat een groot verhaal vertelt. Johan Klein Haneveld heeft een zeer beeldende schrijfstijl en je ziet alles dan ook zo voor je. Alles wordt uitvoerig beschreven en de verhalen zijn dan ook meer plot, dan karakter gedreven. Nu vind ik het bij korte verhalen al lastig om een band met de personages op te bouwen, maar dat gebeurde eigenlijk bij geen van de verhalen. Dat is in dit geval ook niet erg, want het gaat meer om wat er in het verhaal gebeurt.

Het teken in de lucht 1

Alle verhalen spelen zich in een later tijdperk af en er staat bij elk verhaal bij wanneer het exact plaatsvindt. De techniek lijkt dan ook in elk verhaal weer verder ontwikkeld te zijn en de mensheid verspreid zich steeds verder door het universum heen. We bezoeken Mars, Europa en verre exoplaneten waar nauwelijks leven is en koloniën gevestigd zijn met maar enkele duizenden mensen. Alles spreekt enorm tot de verbeelding en het is goed te merken dat Johan Klein Haneveld sciencefiction kent, maar toch niet al te diep ingaat op specifieke dingen, waardoor het te droog en theoretisch zou worden.

Wat voor mij bij verhalen het verhaal kan maken of breken is het einde. Bij verhalenbundels geldt dat misschien nog wel twee keer zo veel, omdat je juist opbouwt naar een eind. Daar zit hem dan ook bij deze bundel voor mij een beetje de crux, want hoewel de verhalen op zichzelf goed zijn waren de eindes ervan voor mij vaak zo anticlimactisch dat ik na een verhaal soms het boek weg legde en alles even moest laten bezinken. Misschien komt het omdat ik hoopte op een twist, of een ironisch einde, zoals ik gewend ben van mijn sciencefiction idool Philip K. Dick, die de lezer vaak op een dwaalspoor zet en het verhaal daardoor lang bijbleef. Zijn de verhalen dan slecht? Nee, dat absoluut niet en ze staan ook vol met wonderlijke (technologische) dingen, maar ik miste soms net even die “oomph”. Pas bij de laatste twee, drie verhalen had ik dat wel. Ik denk dat het dan ook beter is dat ik gewoon geen verhalenbundels meer ga lezen. Het is denk ik beter als ik me aan een volledige roman van Johan Klein Haneveld ga wagen, want zijn schrijfstijl is wel ontzettend fijn en ik vond de werelden die hij schetste ook erg gaaf.

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

~Jeffrey

4 Comments on “Review: Het teken in de lucht — Johan Klein Haneveld

 1. Jeffrey, Quite a different sci-fi book with this story collection, “The Sign In The Air.” –But all stories tied together in the same fictional universe & the Authority assures humanity’s survival against The Darkness! –Cool! I hear more plot than character emphasis & each story an era in itself! –Neat! And while the story endings are mostly anti-climatic, the author fills the stories with great techie things. You are just looking for more “oomph” as you said & you will stick with Johan Klein Haneveld’s complete novels since he is still a good writer! Neat book & excellent review by you! Here we are anxiously awaiting Geri’s surgery FINALLY next week, July 30, long delayed due to COVID. –So anxious, both of us, after so long a wait since the first surgery, August 12, 2019. Phil

  Geliked door 1 persoon

  • Hey Phil! Yes, I did like this book, but I do admit that story bundles are not really my thing. That’s why I’d rather read a full novel by Johan Klein Haneveld, but I already heard I can expect one later this year, so I’m looking forward to reading that one 🙂

   Wow, it’s been so long a wait for you guys until the surgery for Geri! I really hope everything will be okay and you can finally move on. Bren’s and my thoughts are with you both! Wish Geri the best of luck with the surgery and keep us posted!

   ~Jeffrey

   Geliked door 1 persoon

   • Jeffrey & Bren, Sorry to communicate personal things here on your website. Thank you for the hope that all will go well with Geri’s surgery. Exactly, we want to move on with our lives!!! We even have the townhouse repairs complete for the most part & want to enjoy some life once again. I will tell Geri of your good wishes for her. You & Bren are on my list to private message on FB after her surgery. Thanks for the caring! Phil

    Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Jeffrey’s vijfde Wrap-up van 2020 – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: