Review: On the Geneology of Morals — Friedrich Nietzsche

Genre:Filosofie / Non-Fictie
Uitgever:Penguin Classics
ISBN:978-0-141-19537-7
Uitvoering:Paperback
Aantal pagina’s:167
Uitgave:November 2013 (origineel: 1887)

Dit boek kwam van een lijst van Mark Manson (van The Subtle Art of Not Giving a Fuck). De lijst bevat zeven boeken die je kijk op de wereld kunnen veranderen. Na het lezen van “On the Genealogy of Morals” kan ik concluderen dat ik inderdaad nieuwe inzichten heb opgedaan in zaken waar ik me niet bewust van was. Nietzsche heeft een wonderlijke manier van vertellen en zijn unieke kijk op de wereld en hoe moreel is ontstaan is mooi om te lezen.

On the Genealogy of Morals kaft.jpg

Dit boek is eigenlijk een collectie van drie essays waarin Nietzsche ons verschillende dingen probeert bij te brengen. In het eerste deel “Good and Evil, Good and Bad”, verklaart hij hoe de mensheid het concept van goed en kwaad over de millennia heeft ontwikkeld. Dit is direct ook de beste van de drie essays, moet ik toegeven. Zowel in concept als hoe alles voor de lezer is gepresenteerd. Tenminste, tot ongeveer de vijftiende passage, want dat is een lang segment in het Latijn. Helaas is nergens in het boek de vertaling voor dit stuk opgenomen. Mijn Latijn is ongeveer net zo goed als mijn Mandarijn, dus ik had werkelijk geen idee waar dit stuk over ging en nog steeds niet, want ik vond het ook niet nodig om het op internet op te zoeken.

Nietzsche Quote

De tweede essay: “Guilt, Bad Coscience and Related Matters” duikt dieper in de oorsprong van schuld en hoe we over de jaren heen een geweten hebben ontwikkeld. Als je dat allemaal leest, snap je inderdaad veel beter hoe het (mogelijk) is ontstaan. Nietzsches uitleg over hoe dit alles is ontstaan en hoe wij van een stel “barbaren” tot zulke gecompliceerde wezens zijn gegroeid is erg boeiend om te lezen.

De laatste essay; “What Do Ascetic Ideals Mean?” begint met een hoop informatie over de artiest Richard Wagner. Dit gaat ontzettend lang door, zonder echt tot een punt te komen en ik moet toegeven dat ik me met moeite door dit stuk heen heb geworsteld. Maar nadat ik het eerste deel van deze essay had overleefd kon ik bijna niet stoppen met lezen. Nietzsche hield maar niet op over dat God en geloof allemaal lekker de vinkentering kon genieten. Echt prachtig om te lezen! Het is dan ook bijzonder duidelijk dat hij de hoop had dat religie een tijdelijk symptoom was van de mensheid en dat, met wat tijd, we zouden leren te geloven in onszelf als atheïsten. Al waarschuwt hij wel dat we daarbij niet moeten vervallen in nihilisme.

On the Genealogy of Morals 1

Overall was dit een heerlijk provocerend boek voor je gedachten en dit boek koester ik dan ook in mijn collectie. De essays zelf krijgen van mij allemaal rond de 4/5 sterren, maar ik haatte deze vertaling om een aantal redenen:

1. Zoals eerder gezegd waren diverse segmenten volledig in Latijn, wat ik niet kan lezen. Ik ga mezelf hier de schuld niet voor geven, maar eerder de luie vertaler die niet de moeite nam om dat ook even op te nemen in dit boek. Had makkelijk gekund namelijk.

2. Nietzsche hield ervan om bepaalde termen, gezegden en spreekwoorden van andere talen te lenen en ze zitten er dan ook nog allemaal in, inclusief kleine cijfertjes. Je moet dan helemaal naar achteren bladeren om in de notities op te zoeken wat ze betekenen. Dit werd erg vervelend en haalde je volledig uit het “verhaal”, omdat je soms meerdere keren per pagina naar achteren moest bladeren en weer terug. Ook dit vind ik weer een tekortkoming van de vertaler. Ik snap dat je de geest van een werk wilt behouden, maar ik had deze Engelse vertaling gekocht en verwacht dan ook dat alles netjes vertaald is.

Als je wilt beginnen met iets van Nietzsche te lezen, dan zou ik beginnen met dit boek. Ik heb hierna ook “Beyond Good and Evil” gelezen en die was een heel stuk pittiger om door te komen! Dit werk is een stuk laagdrempeliger, maar absoluut de moeite waard. Al zou ik iedereen wel aanbevelen om dan een andere uitgave te proberen die hopelijk beter vertaald is dan deze editie 😉

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟½

Happy Reading!

Liefs,

~Jeffrey

One Comment on “Review: On the Geneology of Morals — Friedrich Nietzsche

  1. Jeffrey, I thoroughly enjoyed your discussion of “On the Genealogy of Morals” by Friedrich Nietzsche; without going into the excellent content of the tree essays & your criticisms of not translating the Latin & foreign terminology relegated to the back of the book. — The content of which really gets my juices flowing from my undergrad philosophy studies of which I still have the texts & my graduate work in political theory which basically is philosophy. Philosophy is as captivating as Pokemon!!! HA! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: