Review: Loving Someone with Bipolar Disorder — Julie A. Fast & John D. Preston

Genre: Psychologie / Zelfhulp
Uitgever: New Harbinger Publications
ISBN: 978-1-60882-219-5
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 236
Uitgave: 2012

Bren gaf mij dit boek als kado een tijdje geleden en natuurlijk niet geheel zonder reden, want Bren heeft natuurlijk een bipolaire stoornis (type 1 met rapid cycling) en dat betekent dat je best wel wat kennis moet hebben van de ziekte om een goede relatie met elkaar te kunnen hebben. Niet dat ik het slecht deed, maar elk hulpmiddel is er weer een en dat is wat dit boek ook precies wil zijn.

Loving Someone with Bipolar Disorder - cover

Loving Someone with Bipolar Disorder is niet alleen maar een theorieboek. Het is een echt doe-boek! Er wordt vanaf de eerste hoofdstukken dan ook gevraagd of je een dagboek wilt gaan bijhouden waarin je alles gaat opschrijven over de bipolaire stoornis. Van wat het met jouw gevoelens doet, tot het benoemen van al je partner’s symptomen en triggers. Kortom, het is nogal wat en dat is ook de reden waarom ik deze review nog niet eerder heb geschreven.

“When you decide to treat bipolar disorder first by thinking about the role it plays in your relationship and you then learn to break down your partner’s bipolar disorder into its major symptoms, you are creating a foundation for a healthy and stable relationship. Your role as a partner is important and you can truly help your loved one and your relationship find stability.” — Blz. 33-

Laat ik vooropstellen dat dit boek is geschreven voor zo’n beetje iedere relatie met iemand die een bipolaire stoornis heeft. Dat betekent ook dat de hele extreme gevallen (en die zijn er zeer zeker) ook worden beschreven. Vaak als ik dat soort stukken las over die relaties was ik erg blij dat dit bij Bren en mij niet het geval is en dat zij ook al een leven lang ervaring heeft opgebouwd. Dat werkt dus absoluut in mijn voordeel, omdat Bren er ook openhartig over durft te praten. Daardoor hebben we aardig wat uurtjes tijd besteed aan het in kaart brengen van haar symptomen en triggers en konden we daar openhartig over praten. Dit is in veel relaties, als ik het boek mag geloven, niet het geval. Vaak werd er dan ook vermeldt dat als je partner momenteel niet in staat is om te participeren aan het opstellen van het behandelplan, dat je alvast in je eentje aan de slag kon gaan.

Loving Someone with Bipolar Disorder - 1

“It’s often difficult to know how to help your partner when they are ill. The solution is to write down what works and what doesn’t, so that you can read the list as soon as you see the first signs of bipolar disorder.” —Blz. 65-

Als je eenmaal aan het einde van het boek bent belandt, dan heb je als het goed is veel geschreven in je dagboek. Dit is een continu proces en dat betekent dat je nooit klaar zult zijn met alles helemaal fine-tunen. Het allerbelangrijkste dat dit boek je bijbrengt en waar ik ook dankbaar voor ben is dat de ziekte te managen is, zolang je allebei zorgt voor een stabiele omgeving en triggers zoveel mogelijk weet te voorkomen. Dit is natuurlijk nooit volledig onmogelijk, dus zal het altijd blijven gaan om zoveel mogelijk te voorkomen, want vooral bij een Bipolaire Stoornis is voorkomen zeker beter dan genezen.

Loving Someone with Bipolar Disorder - 2
Ik ben erg blij met Bren d’r handleiding 😛

“There are many things about bipolar disorder that you may not like, but you will have to face them if you want to create a stable, healthy, and joyful relationship.” —Blz. 196-

Dit boek kan je een hoop bijbrengen, maar ik wil benadrukken dat het allerbelangrijkste is dat je met je partner blijft communiceren, want dat is de sleutel tot succes. Niet alleen voor een gezonde relatie met iemand met een bipolaire stoornis, maar een universele sleutel voor alle relaties.


Cover: 🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟½
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟½
Inhoud: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

~Jeffrey

3 Comments on “Review: Loving Someone with Bipolar Disorder — Julie A. Fast & John D. Preston

 1. Jeffrey & Bren too, I was looking forward to your review on this read, so personal for you & Bren with her candidness about her bipolar disease or disorder, With your depth of knowledge already & Bren experiences, the book was, indeed, worthwhile & helpful for you both individually & as a couple. You seem to jump from the theory portion of the book to the activity portion & keeping that diary!!! –Feelings, symptoms, & triggers!!! And then the most important part; once you breakdown your partner’s bipolar disorder into its major symptoms, you can create that foundation for a healthy & stable relationship. –Something you both were well along the way I am sure & now doing so much more in depth with this diary! Bren’s willingness to speak frankly is a big plus in talking about her symptoms & triggers. –And writing down what works & doesn’t!!! So your diary must be filled! The author’s message is so important; the disease can be managed with a stable environment &, therefore, prevent triggers! But you said it all, Jeffrey, to keep communicating with your partner as the key to success! If the author left it out, you & Bren have another ingredient for success….Lots of genuine caring & love for one-another. –Super review. Phil

  Geliked door 1 persoon

  • Hi Phil! I know you were looking forward to this one 🙂 It took some time, because of the practical part of the book and Bren wondered if I was able to write a proper review when we weren’t quite done with the journal, but keeping the journal is an ongoing process and I had completed reading this book a couple of weeks ago. The diary is quite filled, but there’s still plenty of room left. What’s important is that we keep communicating and asking each other how everything is going and if we can manage with everything that’s going on in our lives. And if there are certain things that need doing, we make to-do lists and get things done, prioritizing what’s most important to create rest and tranquillity. It’s been quite a journey so far, but it’s worth it, because we are so much more aware of the pitfalls and triggers that can worsen Bren’s mood and this helps us to ultimately prevent a lot of stress. I would 100% recommend this book to everyone who is in a relationship with someone with a bipolar disorder, because it can really help. The disorder is a part of our lives, but keeping it in check is a goal worth fighting for so we can live in peace and truly enjoy each other’s company. 🙂
   Thanks again for the compliment on the review! It is greatly appreciated! ~Jeffrey

   Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: World Mental Health Day 2020 – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: