Review: Valkyrja — Inge Pietjouw

Genre:                   Fantasy / Avontuur / Mythologie
Uitgever:              Zilverspoor
ISBN:                    978 94 6308 208 2
Uitvoering:          Paperback
Aantal pagina’s: 305
Uitgave:               Maart 2020

Met hartelijke dank aan Uitgeverij Zilverspoor voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Valkyrja_kaft

De cover en achterflap van dit boek spraken me echt gelijk aan. Noorse mythologie, love it. En dan die prachtige raaf, de wolf en een stoere Vikingvrouw met het noorderlicht op de achtergrond, prachtig. Ik hou van verhalen uit die tijd en ik hou van mythologie. Dus heeft de cover mij ook weten te brengen wat ik hoopte te krijgen uit dit verhaal?

“Niets gaat zoals Kira wil. Allereerst is ze hartstikke dood. Dat zat niet in de planning, ze is nog maar 14 jaar oud. Als ze dan ook nog eens de taken van een weggelopen Valkyrja moet waarnemen, is ze helemaal klaar met haar bestaan.

Kira ploetert door, met het raafje Balthasar aan haar zijde. Maar zelfs in de dood laat haar verleden haar niet met rust. En dan veroorzaakt ze per ongeluk ook nog het begin van het einde der tijden. Nu is Kira zelfs haar dood niet meer zeker. “

Wat ik al zei, de hele omslag van het boek sprak me al gelijk aan. Ik hou van verhalen over de Vikingen en over mythologie. Het blijft me gewoon aantrekken en ik was dan ook laaiend enthousiast toen ik dit boek mocht lezen. Want dit zijn toch wel een aantal onwijs gave onderwerpen. Ik begon met lezen en dat was het dan, geluiden begonnen om me heen te vervagen, de wereld van het hier en nu werd steeds meer de wereld van Kira. Wat een onwijs gaaf verhaal! Het verveelt gewoon geen moment. Wat heeft Inge Pietjouw een heerlijke vlotte schrijfstijl die je vanaf het allereerste moment meeneemt het verhaal in. En de wereld die ze heeft geschapen voelt zo echt. Buiten dat het verhaal spannend is van begin tot eind, zit het ook nog eens vol heerlijke humor. Ik heb zo vaak hardop moeten lachen, maar ook vaak een hand voor mijn mond geslagen van ooooh f*ck…en nu dan? En die Valkyrjas wat zijn ze onwijs gaaf!

Valkyrja_1

“Het was genoeg geweest met haar geklaag en onzekerheid. Ze was nu eenmaal hier en dit was de enige plek in alle werelden waar ze enigszins welkom was. Een thuis was er niet meer. Geen familie meer, geen banden meer. Niets. Kira voelde zich vreemd opgelucht. Soms was het juist goed om helemaal niks meer te verliezen te hebben.”-blz.94-

Kira is een geweldig personage, ze wil een stempel op de wereld drukken, alleen haar leven wordt haar veel te snel ontnomen waardoor dat onmogelijk lijkt te zijn. Maar zoals het Noorse geloof gaat, ben je na je dood niet ineens vervaagd. Je leeft in je dood verder, in een van de vele lagen die het rijk kent. Maar ze komt niet zomaar ergens terecht, ze wordt opgewacht door Speer Drager, een echte Valkyrja die haar voor het blok zet en haar haar taken laat overnemen. Volledig onervaren staat Kira ineens met de wapens in haar handen en zal ze deze taak tot een goed einde moeten brengen. Na een tijd van twijfel, begint ze toch steeds meer te geloven dat ze dit kan. Ze moet Odin en alle anderen laten zien dat zij het toch echt waard is om een Valkyrja te zijn. Maar dit gaat niet helemaal volgens een soepel plan….Ze krijgt het onbedoeld voor elkaar om Ragnarok, het einde der tijden, te ontketenen. Nu zal ze alles op alles moeten zetten om dit weer goed te krijgen…Er is alleen een heel groot probleem….hoe gaat ze dit in vredesnaam doen als ze niet eens zeker weet of alles wel echt zo is als dat er gezegd wordt en wie kan ze in vredesnaam nog vertrouwen?

Vee sterft
Verwanten sterven
Ook jij zult sterven
Een ding echter
Sterft nooit;
De roem van jouw daden

(Hávamál)

Hou jij van een spannend meeslepend verhaal dat heerlijk weg leest, met de nodige humor erin? En hou jij ook van de Noorse mythologie en wil je je daar ook tussen wanen? Lees dan echt dit boek. Je zult er zo geen spijt van krijgen! Dit boek staat bij mij zeker tussen mijn favoriete boeken van dit jaar en ik hoop echt dat dit niet het laatste boek gaat zijn dat erover geschreven gaat worden, want wat was dit een onwijs gaaf avontuur. Loved it!!!

Cover: 🌟🌟🌟🌟1/2
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟1/2
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟1/2

Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Bren

 

3 Comments on “Review: Valkyrja — Inge Pietjouw

  1. Bren, You could not have given “Valkyrja” a better endorsement as one of your favorite books of the year! This book of Norse mythology by Inge Pietjouw is quite an adventure around the living or dead Kira,as you say, Norwegian faith teaching you live on in your death!!! You convey how well the author spins an exciting adventure, so real, with humor &, yet, shock as to “now what”!!! I can see Kira with weapons in hand trying to prove to Odin & everyone she is worthy to be a Valkyrja. Bren, your review should convince readers that they want to read this book with your hope that it is not the author’s last such book. Your praise is glowing calling this an “amazing adventure” & that you loved it!!! –Impressive review, Bren! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: