Gastreview: De Acht Poorten — Ronald van Assen

Genre:Avonturenroman / Young Adult
Uitgever:Godijn Publishing
Serie:Ron en Geertje (#1)
ISBN:9789493157217
Uitvoering:Paperback
Aantal pagina’s:152
Uitgave:Januari 2020

Met dank aan uitgeverij Godijn Publishing voor het beschikbaar stellen voor dit recensie-exemplaar.

De acht poorten is het eerste boek uit een trilogie rond de personages Ron en Geertje. De zestienjarige Ron heeft eigenlijk maar één interesse: computerspellen spelen. Wanneer hij op een dag zijn moeder moet helpen die in de Botanische Tuin van Delft werkt, valt hij tijdens de werkzaamheden in de vijver. Wanneer hij wakker wordt ligt hij in een schuurtje en is de Botanische Tuin verdwenen. Het is het jaar 1654 en Geertje heeft Ron in de waterput gevonden. Een zoektocht naar een weg terug naar Rons eigen tijd begint. Een zoektocht die Ron ook zal begeleiden op zijn weg naar volwassenheid.


Dit jeugdboek is oorspronkelijk in 2015 geschreven door auteur Ronald van Assen en in 2020 opnieuw uitgegeven door Godijn Publishing als het eerste deel van een trilogie. Van Assen leidde een ogenschijnlijk vrolijk leven, maar in zijn veertigste levensjaar stortte dat in. Van Assen begon vanaf dat moment zijn ware gevoelens te tonen en begon aan zijn persoonlijke reis naar een gelukkiger leven. Een deel van zijn therapie bestond uit schrijven. De acht poorten is een van de eerste boeken die Van Assen schreef. In zijn voorwoord schrijft de auteur dat het verhaal weliswaar fictief is, maar dat gevoelens en uitspraken van de jonge, brutale Ron deels gebaseerd zijn op zijn eigen jeugd. Ook verschillende plekken in Delft en personages in dit boek vinden hun oorsprong in plekken en personen die van grote waarde voor Van Assen zijn of waren.


Dit eerste verhaal van Ron en Geertje is een origineel en bijzonder verhaal. Het neemt je mee op reis door het zeventiende-eeuwse Delft. Een stad die ik persoonlijk niet zo goed ken, maar waar mijn moeder opgroeide. Een plek die ik graag beter zou willen leren kennen. Komt het even mooi uit dat achterin dit boek drie wandelingen door Delft zijn opgenomen! Dus Delft, here I come! (Wanneer we weer voluit naar buiten mogen natuurlijk…)


In de stijl van het boek kun je duidelijk merken dat het een jeugdboek betreft. Misschien is het zelfs nog iets te makkelijk voor zestienjarigen, waar het boek zich vermoedelijk op richt. Hier en daar zijn de dialogen een beetje rommelig en lijkt het verhaal een beetje van de hak op de tak te gaan. Wanneer je je bedenkt dat dit een van de eerste boeken is van Van Assen lijkt het me echter een goede poging. Op naar deel 2!


Overall: 🌟🌟🌟

Groetjes,

Elise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: