Review: Titanium – Mara van Ness

Genre: Scifi
Uitgever: Quasis
ISBN: 978-94-98099-43-3
Serie: De zwijgende aarde #3
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 153
Uitgave: Juli 2019

 

Met dank aan Uitgeverij Quasis voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Titan, begin 24e eeuw.

Het Las Vegas van het zonnestelsel. Vergok je geld in een van de casino’s, surf op de methaanzeeΓ«n of bezoek een van de ‘kuuroorden’ waar elke maas in de wet benut wordt om je levensduur te rekken zonder je belastingvoordeel kwijt te raken.

Wanneer het contact met de aarde verbroken wordt, strandt wetenschapster Emmelie hier zonder geld of meetapparatuur. Om zich bezig te houden stort zij zich op haar oude liefde: theoretische natuurkunde. Tijdens haar zoektocht naar de Theorie van Alles stuit zij op een schandaal dat de manier van leven op Titan weleens op zijn kop zou kunnen zetten…”

Titanium is het derde deel in “De Zwijgende Aarde” scifi reeks, elk boek is door een andere auteur geschreven en ook elk met een apart genre. Zo valt Titanium onder absurdistische feelgood. Feelgoods lees ik vaak zat, maar een absurdistische had ik nog nooit van gehoord, laat staan gelezen, dus dat maakte me nog meer benieuwd naar dit boek. Maar het heeft absoluut woord gehouden aan het absurdistische gedeelte, want absurd was het zeker weten! Maar wel op een grappige manier. De polsband die Emmelie draagt heeft me menigmaal laten lachen en ik zou er echt heel wat over hebben om die zelf ook in bezit te hebben. Ik hou van sarcasme en vind het heerlijk als dat in boeken terug komt, alleen werd het soms te voorspelbaar bij sommige personages waardoor het echte sarcastische effect er wel vanaf werd gehaald en dat vond ik toch wel wat jammer. Mara van Ness heeft absoluut een fijne schrijfstijl waardoor je het boekje al snel uit hebt en vooral met Emmelie en Niek een band op kan bouwen.

“Zolang de wet is zoals die is en zolang er puren zijn met geld, zal je altijd dit soort praktijken hebben. Als het niet hier gebeurt, dan wel ergens anders. Dan kun je maar beter er zelf zo veel mogelijk voordeel uit halen, toch?” -blz.37-

Er is nog steeds geen contact met de aarde en hierdoor komt zij vast te zitten op Titan, maar wel zonder al haar apparatuur, want dat is nog steeds op Aarde. Hierdoor is zij genoodzaakt om een baantje te gaan zoeken (die ze gelukkig ook vindt), waardoor ze wel in haar levensbehoeftes kan voorzien. Al snel krijgt ze daar vriendschap met de beste chirurg van Titan, Lotte, alleen de operaties die Lotte uitvoert daar is Emmelie niet erg van gecharmeerd. Ze denkt er zo het zijne van, maar zolang het blijkbaar geaccepteerd wordt is daar nou eenmaal weinig aan te doen. Dan gebeurt er iets waar zowel Lotte als Emmelie niet op zaten te wachten en dat laat hun beider leven en dat van de bewoners op Titan aardig op hun kop staan. Om dit alles tot een goed eind te kunnen brengen zullen de vrouwen flink wat in hun mars moeten hebben…gaat dit ze ook lukken, of raakt Emmelie de enige persoon, Niek, waar zij gek op is dan toch kwijt?

Ik vond Titanium een vermakelijk boekje om te lezen, alleen had ik wat meer diepgang in het verhaal fijner gevonden. Dit omdat alle delen draaien om het letterlijke zwijgen van de aarde waar wij ons op bevinden, maar dan in de 24e eeuw en ik daar toch meer over zou willen weten. Wel vond ik het erg goed gedaan dat de Puren zich verheven voelen boven de mensen die niet “puur” meer zijn en daarmee wordt het racisme van, jammer genoeg vandaag de dag, heel subtiel aangehaald. Dit vond ik erg goed gedaan, want laten we eerlijk zijn, wat maakt het uit als je anders bent dan anderen, of een andere huidskleur hebt, we hebben allemaal bloed door onze aderen stromen en niemand is verheven boven een ander. Het is een leuk boekje en je vermaakt je er absoluut een paar uurtjes mee en ik vermoed dat het volledige verband met alles pas bij elkaar komt als je alle vijf de delen die deze serie bevat hebt gelezen. Daar ben ik dan ook zeker benieuwd naar. Het schandaal dat Emmelie ontdekt op Titan is er wel een van absurde proporties waar je toch eigenlijk niet eens over na wilt denken dat zoiets zou kunnen gebeuren. Al gebeuren dingen als dat natuurlijk al wel op de zwarte markt, maar dat het een soort van wordt gedoogd door de mazen in de wet, daar zou je als mens toch niet aan willen denken. Toch durf ik dit boekje zeker aan te raden aan andere lezers die van humor houden en scifi, verwacht alleen geen hoogstaand science fiction verhaal, maar dat is met dit deel dan ook niet de bedoeling lijkt me. Maar vermakelijk is het absoluut πŸ˜€ Ik ben dan ook zeker benieuwd naar de rest van de serie en of het zwijgen van de Aarde tot een oplossing gaat komen.


Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟1/2
Lettertype: 🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟1/2

Happy Reading!

Liefs,

Bren

One Comment on “Review: Titanium – Mara van Ness

  1. Bren, Quite an unusual little book is “Titanium,” by Mara Van Ness, Part III of a five part series & all written by different authors!!! You say the book falls under the category of “absurdist feel-good,” though sci-fi, & found the storyline absurd & funny. –Maybe it was protagonist Emmelie’s wristband that made you laugh so much! –And predicable sarcasm of the characters! With no contact with earth, Emmelie is stuck on planet Titan & needs a job to buy equipment left on earth. Emmelie becomes friends with Lotte, the best surgeon of Titan, though she disagrees with how the operations he performs are deemed acceptable on Titan!!! Then you refer to something terrible that happens & their lives & that of all the inhabitants of Titan turn upside down!!! And while you say the story lacked depth, there is a good message about racism that applies today that comes from the Puren who feel superior to others on Titan. Then you say Emmelie discovers a scandal of absurd proportions! And you conclude that this is a good book if you love both humor & sc-fi, though not intended to be high quality sci-fi as a story. Wow! –A lot you have to say about this little book! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: