Review: Als de nacht eindigt – Laura Diane

Genre:                      Dystopisch / Young Adult
Uitgeverij:               Clavis
ISBN:                        978 9044837117
Uitvoering:             Hardcover
Aantal pagina’s:    220
Uitgave:                  Oktober 2019

Als de nacht eindigt - kaft

“Er schijnt licht in de hoeken van haar hart. Maar ze wordt verblind door haar eigen duisternis”

Lya Marlow heeft in haar hele leven nog nooit de zon gezien. Niet omdat ze daarin een keuze heeft, of vanwege een zonneallergie. Nee, de zon is in haar wereld levensgevaarlijk. Op twee augustus 2108 scheurde een gigantische zonnevlam, zo groot en zo ongelooflijk krachtig door de atmosfeer heen alsof de aarde niets was. Vanaf die dag, ook wel “de Tweede” genoemd is niets meer zoals het ooit is geweest. De mensheid leek wel te worden weggevaagd, al vrij snel erna werden de mensen ernstig ziek van de straling. Ze stierven met vele duizenden tegelijk. Een jaar daarna werden er verbrande lichamen op de straten gevonden….de zon was niet meer hun vriendin, maar hun vijand geworden. Vanaf dat moment werd ieders leven volledig anders.

Als de nacht eindigt 1

“Want als de nacht overgaat in de dag herrijst de zon. De alles verwoestende vijand die meer slachtoffers heeft gemaakt dan welke oorlog dan ook in de geschiedenis van Amerika” -blz.16-

De mensen krijgen de opdracht van hun koning dat ze vanaf dan van de nacht hun dag maken en overdag moeten zij binnen blijven, dit wordt nu hun nacht. Lya is daardoor niet anders gewend dan om zo te moeten leven in het duister. Maar makkelijk heeft ze het niet, haar vader is ernstig ziek en zal niet meer beter worden, hier heeft ze het ontzettend moeilijk mee. Haar moeder probeert toekomstplannen te maken voor Lya die ze totaal niet ziet zitten. Veel toekomst is er niet in Spruce Pine, of je gaat werken in de mijnen en als vrouw zul je moeten trouwen. Ze wil weg en als ze op een dag haar vader dan ook nog eens tegen haar moeder hoort zeggen dat zij haar bij hem weg moet houden, is voor Lya de maat vol. Ze besluit weg te lopen. Te ontsnappen aan deze wereld, waarin alles maar moet….al was het maar gewoon voor een enkele dag.

“Ik denk dat het gemakkelijker is om iemand van wie je houdt los te laten dan om machteloos te moeten toezien hoe iemand van wie je houdt zichzelf verliest.” -blz.213-

Haar vriendinnen Gwen en Carli zien dit wel zitten, nou ja…voor eventjes dan, ze willen natuurlijk wel weer veilig thuis zijn voordat de zon opkomt. Maar of dit ze gaat lukken? Tijdens hun avontuur buiten de veiligheid van hun stad komen ze twee jongens tegen die niet uit Spruce Pine komen. Dit verrast de meiden behoorlijk, want hun is altijd verteld dat hun stadje de enige bevolkte stad was die er in North Carolina is. Hoe zit dat dan in vredesnaam? Want als dat al niet waar is, wat klopt er nog meer niet dan? Ze begint steeds nieuwsgieriger te worden en stiekem ontstaat er hoop naar een leven buiten de stad. Maar hoe langer ze buiten de muren van hun stad zijn, hoe veilig zijn ze dan nog? De zon moet toch een keer opkomen….

Als de nacht eindigt 2

“Angst voor de dood is zinloos en van haar proberen te ontsnappen ook. Want hoe vaak je het ook probeert, hoe hard je ook rijdt of rent, op het eind krijgt ze je toch altijd te pakken.” -blz.211-

Wat is “Als de nacht eindigt” een onwijs gaaf boek zeg. Vanaf de allereerste bladzijde werd ik volledig mee gezogen het verhaal in en dat liet me ook niet meer los. Wat is dit waanzinnig goed geschreven. De wereld die door de klimaatverandering volledig veranderd is natuurlijk een ding dat heel erg bij onze werkelijkheid ligt. Hopelijk komt het natuurlijk nooit zo ver en wordt de mensheid wakker en beseft een ieder dat we er nu nog iets tegen kunnen doen. Dit verhaal sleept je niet alleen volledig mee in een spannend avontuur, maar laat je dus ook echt meedenken over onze aarde. En dat vind ik absoluut goed. De schrijfstijl van Laura Diane is heerlijk vlot en laat alles voor je ogen tot leven komen. Je voelt de emoties van de personages zo goed en al snel krijg je een band met ze. En dan dat einde….holy fuck…. wat een cliffhanger….Ik heb nog een aardige tijd met het boek dichtgeklapt in mijn handen gezeten met een “ja en nu dan”-gevoel. Want je wilt het allerliefste gewoon verder lezen. Het is zo spannend, ik kan dan ook niet wachten tot het tweede en laatste deel in deze duologie uitkomt, ik moet gewoon weten hoe het verder gaat. Je begrijpt het al, ik ben absoluut fan van dit verhaal 😀 Wat is dit een waanzinnig goed verhaal zeg, loved it!!!

“Nee, realiseer ik me met mijn vaders glimlach nog op mijn netvlies. Ik voel me geen rebel. Ik ben een rebel.” -blz.163-

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟1/2
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟½
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟

Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

Bren

One Comment on “Review: Als de nacht eindigt – Laura Diane

  1. Bren, What a great part one in this duology series with this great dystopian young adult novel that reads well I am sure for adults!!! To think of living by night & everyone being killed by the sun’s radiation, sets a strong premise for the storyline as you describe it, saving much, I am sure, for readers. The climate change connection is excellent! And you seem totally absorbed by Laura Diane’s “When The Night Ends,” feeling the characters’ emotions & bonding with them & that cliffhanger ending! I am sold! –Must be a big success or will be!! –Great review!, Bren! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: