Review: Cosmos — Carl Sagan

Genre:            Non-fictie / Wetenschap
Uitgever:        Brilliance Audio
Uitvoering:    Audioboek
Speelduur:    14 uur, 31 minuten
Uitgave:         Mei 2017
Verteller:       Levar Burton

Cosmos van Carl Sagan is niet zomaar een boek over wetenschap, het is een boek dat geschreven is voor iedereen en wat een zeer breed scala aan onderwerpen aansnijdt. Van het ontstaan van het universum tot leven op aarde en van zwarte gaten tot de geschiedenis van de wetenschap op aarde. Het is een prachtige nalatenschap van deze wetenschapper.

Cosmos cover

Al een tijdje luister ik graag naar audioboeken als ik onderweg ben, maar met de komst van het Corona virus reis ik aanzienlijk minder. Toch kreeg ik een tijdje geleden zin om weer eens naar een audioboek te luisteren en besloot ik dit te doen tijdens het diamond painten, aangezien ik normaal muziek op heb staan. Dit bleek een perfecte combinatie!

Cosmos is voorgelezen door Levar Burton, die voor velen bekend is als Geordi LaForge in Star Trek: The Next Generation. Dit had voor mij als bijkomend voordeel dat ik het ook voor me zag dat Geordi me deze informatie vertelde, wat perfect past bij het boek, want het gaat natuurlijk over wetenschap en het universum! 🙂

Quotes

Het boek is oorspronkelijk afkomstig uit 1980, maar deze editie is pas opgenomen in 2017. Daardoor merk je dat sommige onderwerpen en dingen die in het boek besproken worden ietwat verouderd zijn, omdat we in die 40 jaar flink wat stappen hebben gemaakt. Dat zal natuurlijk altijd zo blijven met non-fictie boeken en dat is tevens het mooie aan hoe wetenschap werkt. Een geaccepteerd feit van gisteren kan vandaag al weer verleden tijd zijn. Dat is hier ook het geval. Toch is veel wat er besproken wordt nog steeds onveranderd en vooral de stukken die gaan over de geschiedenis van de wetenschap spreken enorm tot de verbeelding.

Stellar Ash

Waar Cosmos vooral in uitblinkt is de enorme hoeveelheid onderwerpen die Carl Sagan aansnijdt, hierdoor lijkt het soms wel een klein beetje van de hak op de tak te gaan, maar omdat elk hoofdstuk ook ongeveer een uur duurt, kun je dat dus prima als “episodes” benaderen van een serie. Op die manier blijft het goed te behappen en alle hoofdstukken vormen een mooi, afgerond geheel die vaak over een specifiek onderwerp gaan. Vooral de hoofdstukken over Mars en of we ooit met lichtsnelheid zouden kunnen reizen vond ik enorm interessant als scifi schrijver. Dan kom je er pas achter hoeveel invloed licht heeft op ons hele bestaan en het verloop van tijd, wat in veel opzichten een vreemd concept blijft. Het spreek in ieder geval enorm tot je verbeelding en daagt je uit om ook zelf over al deze onderwerpen na te denken en een beeld te vormen.

Cosmos

Een van de dingen waar ik me altijd over blijf verbazen is hoe ongelooflijk groot het universum toch eigenlijk is. Van onze “lokale cluster” en de melkweg tot aan het alomvattende, we zijn maar zo klein in het geheel, maar we zijn wel allemaal gemaakt van sterrenstof 😉

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Informatie: 🌟🌟🌟🌟 (vanwege de verouderde informatie)

Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!

Liefs,

~Jeffrey

 

2 Comments on “Review: Cosmos — Carl Sagan

  1. Jeffrey, Carl Sagan….He wrote the book on it all! Topics, from all you describe here, we should all be up on as timely today as when he wrote the book. And as an author of sci-fi this book must send sparks flying in your mind & imagination! –Write on, Jeffrey! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: