Review: Syndroom – J. Sharpe

Genre:                    Thriller
Uitgever:                Zilverspoor
ISBN:                       978 94 630 8101 6
Uitvoering:            Paperback
Aantal pagina’s:    291
Uitgave:                  Augustus 2017

 

Hartelijk dank aan Uitgeverij Zilverspoor voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Screenshot_20200515-151318_Chrome

“Hoe vind je iemand die volgens anderen niet bestaat?”

Dit is het verhaal van Peter en zijn zusje Aisha. Wanneer Aisha zich verdrietig voelt, omdat hun vader zich niet aan een afspraak heeft gehouden, besluit Peter om samen met zijn zusje te gaan winkelen. Onderweg naar het winkelcentrum gebeurt er echter iets heel erg vreemds. Aisha begint in paniek te raken en zegt dat ze achtervolgd worden, eerst wil hij daar niets van weten en denkt dat ze zich maar aanstelt, vooral als ze het ook nog eens heeft over de man uit haar dromen. Dat kan toch niet waar zijn. Maar na een tijdje weet hij toch heel niet zo zeker meer of het wel onzin is, de bus achter hen blijft ze achterna zitten. Ze worden wel degelijk achtervolgd…

“Jongen, er staat je nog een hels ritje te wachten. En ik ben hier om te zorgen dat het je nooit lukt om het einde te bereiken.” -blz.118-

Toch weten ze het winkelcentrum te bereiken, nog behoorlijk van slag door het hele gebeuren weet Peter zichzelf ervan te overtuigen dat alles maar een verzinsel was, een raar iets in zijn eigen hoofd. Aisha zegt toch ook dat er niets aan de hand was. Aisha begint met kleding passen en Peter wacht tot ze de ene na de andere outfit laat zien, maar dan blijft het akelig stil in het pashokje… Aisha is verdwenen, maar hoe of wat, dat weet hij niet. Het winkelpersoneel blijft ook maar beweren dat hij toch echt in zijn eentje de winkel in kwam…Peter heeft het gevoel dat ‘ie gek begint te worden en dat ze een of ander rot geintje met hem uithalen. Maar iedereen blijft bij zijn woord… En als zijn vader hem uiteindelijk komt ophalen, belandt hij ook nog eens met hem in een dikke ruzie, hoe durft Peter zich zo te vertonen en hij hoort aan zijn vaders carrière te denken en waar heeft hij het toch over met zijn zusje, hij heeft geen zusje! Niemand, zijn vrienden, zijn vader, de school, werkelijk niemand weet zich zijn zusje te herinneren. Peter snapt er helemaal niets van en begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen. En alsof dat nog niet het ergste is, beginnen er steeds meer vreemde dingen om hem heen te gebeuren…wat is hier aan de hand? En wie is toch die afgrijselijke vent met zijn witte dreadlocks? Peter snapt er werkelijk niets meer van, want wat is nu nog echt en wat niet?

20200502_002400

“Ik wordt in de gaten gehouden. Ik weet het zeker. Toch besluit ik om niet om me heen te kijken en hard door te lopen, de menigte in.” -blz.111- 

 

Zohw, nou dat was dan mijn allereerste kennismaking met J. Sharpe zijn werk. Ja, ja ik weet het, bijna ongeloofwaardig, maar in mijn geval toch echt zo. Heel veel al wel over gehoord en was daarom toch stiekem wel benieuwd of hij nou echt zo goed is als dat velen beweren. Hij wordt tenslotte vergeleken met niemand minder dan Stephen King! Syndroom kreeg het in ieder geval voor elkaar om me flink op een dwaalspoor te zetten en dat gebeurt niet snel! Het ene moment denk je dat Peter het allemaal maar droomt, dan voelt het als een psychose en het andere moment was ik er toch wel van overtuigd dat dit nooit verzonnen kon zijn allemaal. Dit zorgde er samen met de fijne en vlotte  schrijfstijl voor dat ik het boek in no time uit had. Ik wou natuurlijk weten hoe het in elkaar zat en of Aisha nou wel of niet bestond, wat er nou allemaal aan de hand was. Maar tot aan het einde aan toe houdt de auteur je in spanning en laat de lezer zelf beslissen wat er aan de hand is. Ik snap nu wel de vergelijking met Stephen King, ik heb vele boeken van deze grootmeester der horror in huis en hij heeft ook van die verhalen dat je zit van; euhm what? En dat weet J. Sharpe in dit verhaal ook goed naar voren te brengen. Menig maal werd ik van de wijs gebracht en dat vind ik knap, soms vond ik het wel wat ongeloofwaardig, maar ik denk ook weer dat dat juist de hele bedoeling is van dit boek. Want tsja….bestaat ze nou wel of niet, is wat er allemaal gebeurd nou echt of niet….

20200501_103951

Wat ik ook hilarisch vond, was dat ik een aantal keer iets dacht en dat het dan letterlijk de pagina erna door de hoofdpersonage’s zelf ook werd afgevraagd. Hoezo mindfuck? Op een gegeven moment dacht ik namelijk dat iets wel heel erg bizar klonk en dat Peter het maar voor zoete koek leek te slikken, de bladzijde erna kwam deze zin: “Met twee vingers pakte ik mijn neusschot vast.’Je weet hopelijk hoe bizar dit alles klinkt.”-blz.182-  Dan voel je je wel even heel verbonden met de personages hoor, hahaha. In ieder geval mijn interesse is gewekt en ik ben zeker heel erg benieuwd naar meer J. Sharpe zijn boeken 🙂

 

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟
Happy Reading!!!
Liefs,
Bren

One Comment on “Review: Syndroom – J. Sharpe

  1. Bren, Wow! What a thriller! J. Sharpe’s “Syndrome compares to a Stephen King kind of book! Does Aisha exist or not….& the author lets the reader decide??? Brother Peter doe not know if he is dreaming, psychotic, or are things for real!!! –A dress shop can do this to a guy waiting on a sister changing outfit after outfit until she disappears! And Peter’s father picking hime up says, “What sister?” What a thriller!!!!!!!!!!!!! –Smooth writing by the author, good story telling, you connecting to the characters…..No wonder you want to read more J Sharpe!!! Question: “What I also found hilarious was that I thought a number of times and that it was literally questioned the page afterwards by the main characters themselves. Why mindfuck?” On the book cover “Mindfuck” is at the top & “Syndrome” below the author’s name! –That’s curious! –Great review once again!!! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: