Review: In tijden van besmetting — Paolo Giordano

Genre:                    Non-fictie
Uitgever:                De Bezige Bij
ISBN:                       978-94-031-9830-9
Uitvoering:            Paperback/Pocket
Aantal pagina’s:    80
Uitgave:                  April 2020

In tijden van besmetting is een klein boekje dat gaat over de huidige Corona crisis. Het is eigenlijk meer een essay, of verzameling van korte stukjes met de gedachten van Paolo Giordano over het virus en hoe dit onze fragiele samenleving beïnvloedt.

Wat Paolo Giordano vooral duidelijk wil maken met dit boek is dat dit virus eigenlijk de zoveelste bedreiging is voor de mensheid. Het is niet de eerste keer dat de mensheid door een virus of ziekte massaal wordt beïnvloedt en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn dat dit gebeurd. Toch wil de schrijver ook hoop meegeven aan de lezer, dat we dit met zijn allen kunnen, maar dat we hiervoor met zijn allen samen zullen moeten werken.

In tijden van besmetting kaft

“Als wij gezonde jongeren meer risico’s nemen om het virus op te lopen, brengen we het automatisch dichter bij hen [de vatbaren]. In een epidemie moeten de vatbaren zichzelf ook beschermen de anderen te beschermen. De vatbaren zijn ook een cordon sanitaire.” -Blz. 38-

Bij het lezen van dit boekje bekroop mij vooral een gevoel dat veel van de informatie die erin staat ondertussen al bekend is bij veel mensen, of in ieder geval bij mijzelf. Hoe een virus werkt, wat het doet en vooral wat we er met zijn allen tegen moeten doen om verspreiding te voorkomen. Als je dus al goed geïnformeerd bent over het virus zul je hier weinig uithalen.

Toch is het pleidooi wat Paolo Giordano houdt een hele goede, want we moeten in deze tijden niet zelfzuchtig zijn en denken dat het virus voor ons niet dodelijk is, als we niet in een risicogroep zitten en jong zijn. Dit virus beïnvloedt ons allemaal en misschien is het even vervelend dat we daar onze vrijheden voor op moeten offeren, maar het alternatief is een stuk minder rooskleurig en levert een aanzienlijke hoeveelheid onnodige doden op. Willen we dat op ons geweten hebben?

In tijden van besmetting

“We vertrouwden de instituties toch al niet en dat zal altijd zo blijven. Daarom zouden we graag de deskundigen raadplegen, maar die lijken niet zeker van hun zaak. En als we allemaal onzeker zijn, gedragen we ons nog slechter dan anders, waardoor we nog minder vertrouwd worden.” -Blz. 74-

In tijden van besmetting is een prima boekje om even snel tussendoor te lezen. Het is vooral een boekje dat ons hoop wil geven in deze tijd, maar verwacht geen nieuwe inzichten als je de ontwikkelingen van het virus op de voet hebt gevolgd. Wat ik ook zonde vond was dat er veel blanco pagina’s in dit boekje zitten en het is al zo onwijs dun, die keuze vond ik dan ook wat vreemd, maar wellicht werd het anders té dun? Ik miste soms ook een klein beetje een rode draad, maar vooral het laatste stukje uit het boekje raakte me en zorgde daardoor dat ik het weglegde met een hoopvol gevoel.

“De dagen tellen. Opdat wijsheid ons hart vervult. Niet toestaan dat al dit lijden voor niets is geweest.” -Blz. 80-

Cover: 🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟

Overall: 🌟🌟🌟

Happy Reading!!!

Liefs,

~Jeffrey

 

2 Comments on “Review: In tijden van besmetting — Paolo Giordano

  1. Jeffrey, The message of “In Times of Contamination,” by Paolo Giordano, is simple & worthy. This is not the first time humanity has been affected massively by a virus & won’t be the last. And, most assuring, we can do this by working together! –Thanks, Jeffrey, for your review of this collection of essays. Phil

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Jeffrey’s vierde wrap-up van 2020 – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: