Gastreview: Naaktportret — Loes den Hollander

Genre:                      Literaire Thriller
Uitgever:                 Karakter Uitgevers
ISBN:                        978-90-6112-116-9
Uitvoering:             Paperback
Aantal pagina’s:     319
Uitgave:                   Januari 2008, 3e druk

Screenshot_20200505-152018_bolcom.jpg

De rode draad door het verhaal heen is het grote geheim wat Marijkes ouders met zich meedragen en waar zij pas meer over te weten komt wanneer zij volwassen is. Ook komt zij erachter waarom haar vader zo’n hekel heeft aan het cijfer 8. Wanneer Marijke uit huis gaat, gaat zij in een bejaardentehuis in Rhenen wonen en werken. Zuster Meyer neemt haar uiteindelijk onder haar hoede en is als een moeder voor haar. Zij hebben contact met elkaar totdat zuster Meyer komt te overlijden.

Vanaf het eerste hoofdstuk zit je meteen middenin dit spannende verhaal, geschreven door Loes den Hollander. In dit boek bestaat ieder hoofdstuk uit twee delen, één waarin je in het heden bent en het tweede deel is over het verleden. Dit word duidelijk aangegeven door ** bovenaan de pagina’s. Marijke heeft in mei altijd last van nare dromen over haar verleden. Via de post ontvangt zij foto’s uit haar verleden en komen er telefoongesprekken waarbij er niets word gezegd maar zij wel iemand hoort ademen. Haar man Lodewijk krijgt hier niets van mee omdat hij na een vreemd ongeluk in een revalidatiecentrum terecht is gekomen. Ook Jeroen (de zoon van haar man) krijgt hier niets van mee, omdat hij een verstandelijke beperking heeft woont hij in een begeleid wonen project.

Lodewijk is schilder en hij heeft ooit van Marijke een naaktportret geschilderd, vandaar ook de titel van het boek. Hij is haar tweede man en Lodewijk heeft diverse relaties gehad, meestal van korte duur. Doordat zijn moeder hem en zijn zus Petra op jonge leeftijd heeft verlaten, heeft hij bindingsangst. Jeroen is een groot fan van moppen en dan het liefst over domme blondjes! Hij heeft zelfs een schrift waarin hij ze opschrijft om de moppen dan goed te kunnen onthouden. Jeroen blijkt voorspellende dromen te hebben wanneer het erop lijkt dat ze vaak nog uitkomen ook!

IMG-20200501-WA0010.jpg

“‘Wat is er nog meer zo merkwaardig aan hem?’wilde ik weten. Ik had het gevoel dat Lodewijk nog niet alles had verteld. ‘Hij droomt over dingen die dan later toevallig gebeuren.’ ‘Hoe bedoel je: toevallig?’ wat ik zeg. Hij droomt en er gebeurt wat hij droomde. Maar volgens mij heeft hij in die gevallen eerder iets gehoord en daar blijft hij dan mee bezig. Ik droom ook vaak over dingen die me geraakt hebben. Jij niet?’ Ik gaf geen antwoord.”  – blz 182

Marijke gaat samen met haar schoonzus Petra een fietstocht van een paar dagen door Drenthe maken om even haar gedachten ergens anders op te zetten. In de trein ontmoeten zij twee mannen, Hans en Herman die toevallig ook een fietstocht gaan maken. Uiteindelijk besluiten ze om samen op te trekken en zij kunnen het erg goed vinden met de twee mannen. Voor het eerst in haar leven durft Marijke haar verhaal te delen met Hans, wat er met haar tweelingdochters is gebeurd en ook over haar eerste man Onno. Hij dacht dat hij de ziekte Chorea van Huntington had maar zelfs nadat specialisten dit hadden uitgesloten, bleef hij hiervan overtuigd.

IMG-20200501-WA0009.jpg

“Nadat ik hem alles over de ziekte van Onno heb verteld is het een tijdje stil geweest tussen ons. Ik ben gestopt met praten toen ik bij de laatste dag dat Onno leefde was beland. ‘Nu wil ik ophouden’ heb ik gezegd. ‘Het is voor dit moment wel genoeg.’”

Plotseling word Marijke ’s avonds gebeld door het verzorgingshuis waar haar moeder woont, met een verontrustend telefoontje over een vrouw helemaal in het zwart gekleed met een zwarte hoed op haar hoofd. Op dat moment besluit zij direct naar huis te willen. Petra en zij pakken de volgende dag meteen de trein naar huis. Gelukkig blijkt met haar moeder alles okay te zijn. Marijke gaat ook meteen even kijken bij Lodewijk en daar blijkt ook de zwart geklede vrouw met zwarte hoed te zijn, maar dit keer met minder goede bedoelingen dan bij haar moeder!

Dit boek is tot op het laatste moment ongelooflijk spannend en je leeft ontzettend met Marijke mee. Hoeveel dingen kunnen er mis gaan in iemands leven en wat voor gevolgen hebben die voor de rest van haar leven. Gelukkig is alle ellende nu voorbij …

Cover: 🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟
Print/Lettering: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟

Overall rating 🌟🌟🌟1/2

Liefs,

Marsha

One Comment on “Gastreview: Naaktportret — Loes den Hollander

  1. Marsha! Welcome back to reviewing here on The Book Dragon Nook! “NUDE PORTRAIT,” by author LOES DEN HOLLANDER is quite a thriller novel from all you relate here. The book format of past & present in each chapter sounds interesting. And the plot storyline you tell about Marijke’s life is intense!!! I would have to read your review again to get all the story lines straight! –Good job on quite a story! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: