We moeten af van het moeten

Het is nu sinds begin Maart dat ik thuis zit en eerst nog niet goed wist wat er nu precies aan de hand was met me. Alles was te druk, te veel en ik merkte dat ik steeds meer mezelf ging afschermen tegen allerlei prikkels die binnenkwamen. Na een aantal weken werd duidelijk dat ik toch echt in een burn-out zit. Gezellig, daar zit je dan samen thuis, allebei niet lekker in je vel, gedeelde smart. 😉 Nog geen week later werd het land ook nog eens op slot gezet vanwege de Corona crisis. Hoe dan ook had ik dus thuis komen te zitten, met mijn kantoorbaan, want iedereen werkt nu momenteel thuis. Ergens wel ironisch dus.

Niks moeten 4.jpg
Medusa moet niks

Maar goed, dan weet je dat je in een burn-out zit en dan? Wat ik vooral voel is dat ik erg rusteloos ben en elke dag moe wakker word. Slapen gaat wel, maar ik rust er niet echt van uit. Langzaam probeer ik weer regelmaat te creëren in mijn leven, maar tegelijkertijd is er duidelijk gezegd: “Je moet af van het moeten.” Goed, niks moet dus, klinkt in theorie veel makkelijker dan het in de praktijk is, want sommige dingen moeten natuurlijk altijd, zoals boodschappen doen en dingen in het huishouden. Bren en ik hebben er allebei erg veel last van; het moeten van dingen. Misschien dat ik er wat makkelijker mee om kan gaan momenteel, maar dan alsnog in mijn hoofd zit ik nog steeds met van alles wat ik moet doen van mezelf. Maar juist daardoor is heel veel misgegaan bij me.

Niks moeten 1
Bobbie moet niks

Kortom, we zitten er nu allebei nogal mee. Hoe komen we af van het moeten van dingen? Deels lossen we het op door alles wat wel moet een beetje te verdelen. Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar dingen die stress opleveren. Kunnen we er vanaf? Moeten we er direct iets mee? We bekijken dus ook of het echt wel iets van prioriteit heeft en als dat zo is, of het helpt ons om daarna weer rustiger te worden in ons hoofd, dan doen we het. Zo zijn we stukje bij beetje aan het proberen meer rust te creëren, want dat is voor ons nu allebei hard nodig.

Niks moeten 2
Blix moet nix 😉

Het hielp dan ook niet dat ik van de week na het gesprek met de arbo arts al weer hoorde dat hij het liefst wil dat ik volgende week al weer aan de slag ga. Iets wat me erg voorbarig lijkt, aangezien ik direct al weer terug bij af ben qua stress, bij de gedachte alleen al en dat ik het gevoel heb onder druk gezet te worden, terwijl ik pas net bezig ben weer alles op orde te hebben. Op die manier kom ik dus niet van het moeten af!

Niks moeten 3
Storm moet ook niks

Het lijkt dan ook een soort worsteling voor ons beiden, maar het grote voordeel is dat wij elkaar er doorheen kunnen slepen en door goed in beeld te krijgen waar we nu precies van af moeten om rust te creëren en daar zijn we voorlopig nog wel even mee bezig. We doen er denk ik goed aan als we de voorbeelden van onze katten opvolgen, die moeten ook niks. Stapje voor stapje gaat het ons wel lukken! Dat moet gewoon 😉

Mysty moet niks
En Mysty moet al helemaal niks! 😛

Heel veel liefs,

~Jeffrey

4 Comments on “We moeten af van het moeten

 1. Jeffrey & Bren, Finding the routines of “keeping house” stressful sounds like just a case of “cabin fever” we call it due to sheltering in with the pandemic. Time to declare a “day off”!!! Give yourselves a break. I can identify with what you say about getting sleep but still being tired. I have experienced that in my life during stressful periods. The stress, whether conscious or not, drains our energy. When you beat this stress thing it will be like a light turning on. “All of a sudden I feel good!” you will say. And perhaps that occupational health and safety doctor is just following procedure after X number of weeks. Assuming benefits are attached in the form of money support & health care, he may be obligated to push you back to work. But does it have to be the old job or a new job? Is the occupational health and safety doctor satisfied if you are seeking, looking for employment? But how do you work if everyone is under a shelter order?And I see the irony you spoke of with everyone not working due to COVID-19; if only you knew & held out. Anyway, I think your stress & energy will be resolved when you address the job issue but to YOUR satisfaction!!! Be tough! Be strong! And with the pandemic if the occupational health and safety doctor says you have no choice but to stay home, relax with it all & roll along. “Forgive your situation,” don’t stress, & gain your energy back. Phil

  Geliked door 1 persoon

 2. Jeffrey, I plead innocent to the above!!!!!!! My comment is the first 17 lines ONLY up to the first “Phil”!!!!!!!!!! I don’t know how this happened!!!!!!!!! Phil

  Like

 3. Wat bij mij ook helpt: lijstjes maken. Dan is het uit mijn hoofd, en ik kan dan makkelijker overzien wat er allemaal moet. En, belangrijker nog: ik kan makkelijker prioriteiten stellen. Nog een voordeel is dat ik de taak kan afstrepen of afvinken als ik hem af heb, wat ook weer motiveert.

  Geliked door 1 persoon

  • Wij zijn ook heel erg van de to-do lijstjes ja, dus dat helpt absoluut om in ieder geval de noodzakelijke dingen op te schrijven en te doen. De truc zit hem er ook in dat je lijstjes maakt die haalbaar zijn, dus niet meteen alles willen. Daar heb ik op mijn eigen blog ook veel aandacht aan besteed. 🙂

   ~Jeffrey

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: