Review: Ayoade on Top — Richard Ayoade

Genre:                  Non-fictie / Humor
Uitgever:              Faber & Faber
ISBN:                     978-0-571-33913-6
Uitvoering:          Hardcover
Aantal pagina’s:  229
Uitgave:                2019

Ayoade on Top is een boek over een film. De film in kwestie is de “dramedy” View from the Top met Gwynneth Paltrow in de hoofdrol. Met dit boek wil Richard Ayoade de lezer met een zeer diepzinnige analyse van de film ervan overtuigen waarom deze film een moderne klassieker is en waarom deze film zo ontzettend belangrijk is. Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige humor en gedachtegangen van de schrijver die aantonen dat hij zowel een film expert is, alsook iemand met het vermogen om ons dingen te laten zien die we zelf misschien niet hadden gezien, als we dit belangrijke boek niet hadden gelezen. Het boek is een reis door de film, maar ook door de geest van Ayoade zelf!

Ayoade on Top.jpg

Richard Ayoade is voor velen bekend als Maurice Moss van de IT Crowd televisieserie. Toen ik dit boek zag en even kort las waar het over ging wist ik het. Ik moest en zou dit boek hebben. Dat heb ik Bren ook diverse malen laten weten door eerst een afbeelding van de cover naar haar te sturen via Whatsapp en daarna nog regelmatig het boek ter sprake bracht, tot ze eindelijk overstag ging en mij dit boek voor de kerst als kadootje gaf. Dat is nog eens goed luisteren naar de wensen van je vriend. Bren wist hoe belangrijk dit boek was voor mij, ze snapte de noodzaak dat ik dit gelezen moest hebben!

In maar liefst vijf delen neemt Richard Ayoade ons aan de hand en leidt ons door de film heen, ondertussen krijgen we ook een kijkje in de geest van Ayoade. Om een passage heb ik echt kapot gelegen van het lachen. Dat was een stuk dat ging over Satan nadat hij uit de hemel was gegooid door God:

“In short he’s had a shocker, but he’s trying to look on the bright side. Getting chucked out of heaven is a profound bummer. This isn’t getting frozen out by Matt from sales because you didn’t invite him to your Great British Bake Off-themed fortieth; this is God asking you to leave His kingdom, and by all account He’s not a Huge One for self-doubt. There is no verse saying, ‘And lo, God felt that, on second thoughts, He’d been a bit hasty, so He said, “Adam, mate, at the end of the day it’s just a bit of fruit. It’s no biggie. I felt a bit mugged off by your missus, I’d been working a six-day week, I’m a little bit tired and emotional, we’re all new to this game, come back to the garden and we can thrahs it out over a couple of tins.”” — Blz. 24

Ayoade on Top 2.JPG

Het hele boek staat bomvol van dit soort stukken waar ik echt hard om heb moeten lachen, tot tranen toe. Wat nog erger is, is dat ik nu ook die film wil zien! En dat terwijl ik nu al weet wat ik kan verwachten. Er zullen geen verrassingen meer voor me zijn, maar als ik hem kijk weet ik nu wat veel onwetende mensen niet zullen weten: Deze film is een tijdloze klassieker!

Ik heb erg genoten van dit boek en ik wist ook eigenlijk niet dat Richard Ayoade van zichzelf zo grappig is! Het is een heerlijke soort, tegen absurdistische vorm van humor die continu wordt toegepast en het boek is dan ook consistent in zijn uitvoering. Ik ben erg blij dat ik het gelezen heb, maar het is en blijft een boek over een film en ook nog eens eentje over luchtvaart. Een gebied wat mij persoonlijk wat minder interesseert. Daardoor kom ik uiteindelijk op vier sterren uit, maar wel vier dikke sterren!

Cover: 🌟🌟🌟½
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟

Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!!!

Liefs,

Jeffrey

2 Comments on “Review: Ayoade on Top — Richard Ayoade

  1. Jeffrey, So “Ayoade on Top,” by a witty Richard Ayoade, is a book about a movie! The film, “View from the Top,” starring Gwynneth Paltrow, sounds like a great dramedy. I would love to see it!!! I love Gwynneth Paltrow! You really like his humor, despite the emphasis on aviation here & the movie. And author Richard Ayoade from his TV series, “IT Crowd.” –You’ve sold me! Phil

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Jeffrey’s derde wrap-up van 2020 – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: