Quarantaine Quality Time

We zitten tot eind April nog eventjes allemaal zoveel mogelijk thuis en dat maakt dit hét perfecte moment om eens lekker aan jezelf te werken. Momenteel doen Bren en ik dat ook. Zij, omdat ze uit een depressie wil komen en ik omdat ik bij moet komen van mijn burn-out. Dat laatste betekent dat ik nu veel tijd voor mezelf moet nemen en ik lees super graag non-fictie. Wel het type zelfhulp, psychologie, wetenschap en filosofie. Non-fictie is namelijk een nogal breed begrip!

Omdat ik dus best veel non-fictie lees heb ik vandaag een paar mooie boekentips voor jullie die perfect zijn als je nu even de tijd wilt nemen om aan jezelf, je leefomgeving, of leefstijl te werken. Of misschien is dit juist wel het perfecte moment om jezelf een compleet andere levensfilosofie aan te meten waarin je jezelf kunt wapenen tegen de constant veranderende en overprikkelende wereld om ons heen. Kijken jullie mee? 🙂

Het 6 minuten dagboek

Bren en ik gebruiken allebei dit leuke en handige dagboek. Ik had zowel een review voor het theorie– als het praktijkdeel geschreven, want in het eerste deel van dit dagboek wordt uitgelegd hoe alles werkt, maar vooral ook wat de wetenschappelijke feiten zijn waarom alles wat je doet goed is voor je geest en welzijn!

20190930_190202

Het kost je dus maar 6 minuten per dag, maar je neemt ’s ochtends bij het opstaan en ’s avonds voor het slapengaan dus eventjes drie minuten de tijd om eventjes bij wat dingen stil te staan. Je begint met waar je dankbaar voor bent, wat je van de dag wilt gaan maken en een positieve affirmatie. Zo start je de dag al meteen met een positieve noot! En ’s avonds sta je dan weer stil bij hoe je dag is verlopen, welke leuke dingen je hebt meegemaakt, wat je eventueel beter had kunnen doen en wat je goede daad was van de dag! Daarnaast zijn er ook nog wekelijkse vragen, sommige zijn echt lastig, maar geven je wel heel veel inzichten en dan nog je maandelijkse rapport en trackers om je nieuwe goede gewoonten bij te houden!

Ikigai

Wat is jouw ikigai? Mijn wat? Je ikigai… Oftewel, het Japanse woord voor jouw reden om elke dag op te staan! Dit leuke boekje van Boekerij is de eerste van een hele reeks van Francesc Miralles en Hector García. Er wordt veel verteld over de zogenaamde blauwe zones op aarde waar de mensen uitzonderlijk oud worden en dit boek probeert te achterhalen hoe het toch komt dat de mensen zo oud worden daar. Wat is het aan hun leefstijl, of leefomgeving dat er voor zorgt dat ze zo lang (en ook gelukkig) blijven leven?

Ikigai

Hoewel ik vond dat de onderbouwing soms wel wat te wensen over liet op wetenschappelijk gebied moet je dit boekje vooral lezen met een filosofische insteek. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je je leven moet spenderen aan de dingen die voor jou belangrijk zijn en dat je geniet van het leven, maar wel alles met mate moet doen. Voldoende beweging en genoeg sociaal contact zijn in ieder geval een deel van de sleutel en dat je de tijd hebt voor jezelf om je eigen passies na te jagen. Er is ook een praktijkboek van Ikigai, daar wil ik zelf ook nog eens naar kijken, hoewel voor mij natuurlijk allang duidelijk is dat mijn Ikigai schrijven is 😉

Factfulness

Wat was ik weggeblazen door dit boek zeg! Factfulness is me nog heel lang bijgebleven nadat ik het heb gelezen en ik ging er ook in rap tempo doorheen. Niet alleen voelt dit boek gewoon bijna aan als een soort “feelgood” over de realiteit van onze wereld, maar alles is ook nog eens helemaal wetenschappelijk onderbouwd! Het is een boek dat je hoop kan geven, dat het helemaal niet zo slecht gaat met onze wereld als we denken, maar het boek is ook zoveel meer dan dat!

Factfulness

Dit boek geeft je diverse handvatten die je kunnen helpen om de wereld beter te begrijpen, maar vooral ook kritisch te denken. Zo is veel naar het nieuws kijken niet bepaald goed voor je gesteldheid en als je dan nieuws kijkt, houd dan altijd in je achterhoofd dat nieuws bedoeld is om belangrijk en sensationeel te klinken. Nieuws gaat over uitzonderlijke dingen, maar dit boek zegt bijvoorbeeld ook dat je sceptisch moet zijn. Als je ziet dat ergens 5000 mensen aan gestorven zijn is je eerste reactie “Wow, dat is veel”, maar als je het dan op procentuele basis bekijkt over de gehele bevolking, of je legt ze naast de cijfers van een andere ziekte, of fenomeen, dan valt het ineens heel erg mee. Zo is dat nu ook met Corona in vergelijking tot andere ziekten. Dat neemt niet weg dat het erg is, maar je kunt wel veel beter relativeren en daardoor een koeler hoofd houden tijdens deze crisis. Lezen dus, dit boek!

Outer Order Inner Calm

Nu je toch thuis zit, kun je net zo goed eens goed gaan opruimen. Al die meuk die in je huis staat waar je eigenlijk allang afscheid van had moeten nemen. Waarom bewaar je postzegels als ze toch maar liggen te verstoffen? Of alle oude verpakkingen van apparaten waar de garantie toch al dertig jaar van is verlopen? ( Ja, Jeff waarom??? 😛 red.)

outer-order-inner-calm

Outer Order Inner Calm heb ik nog niet zo heel lang geleden gelezen, maar we hebben zeker al baat gehad bij dit boekje. Het staat vol handige tips om je huis eens goed op te ruimen en dat creëert een hoop rust voor de geest! Dat dit werkt is maar gebleken, want we hebben alle kamers opgeruimd en zo veel troep weggegooid, naar de kringloop gebracht, of in de verkoop gezet, dat we eindelijk weer het gevoel kregen een paar kamers terug te hebben.

A Guide to the Good Life

Zin om eens iets anders te lezen dan de standaard “zen” en mindfulness methodes? Probeer eens dit boek; A Guide to the Good Life beschrijft in detail hoe je jezelf een nieuwe levensfilosofie aan kunt meten volgens de oude Stoïcijnse manier van leven. De Stoïcijnen hadden het goed op orde, want ze lieten zich zo min mogelijk beïnvloeden door alles wat van buitenaf kwam. Een van de belangrijkste dingen die dit boek je bij probeert te brengen is dat je je niet druk moet maken om zaken waar je totaal geen invloed op hebt, omdat dit alleen maar onnodig veel stress oplevert.

20200207_212458

Dit boek las ik regelmatig met een goed glas whisky 🙂 Dat paste er ook wel bij volgens Bren en mij. Ik heb mezelf ondertussen al veel van de dingen aangeleerd die in dit boek staan en ik moet zeggen dat het ook echt helpt. Ook al is het verdomd lastig om je om bepaalde zaken niet druk te maken, helemaal als je een piekeraar bent, zoals ik. Maar goed, dat betekent niet dat dit boek echt veel kan doen voor je! Ik werd er in ieder geval heel erg blij van!

Happy Quarantine! Stay safe!

Hopelijk hebben jullie wat aan deze boekentips! Ik kan ze niet hard genoeg aanbevelen en dit zijn stuk voor stuk boeken die mijn leven hebben veranderd en nieuwe inzichten hebben gegeven. Als ik er echt een mag kiezen, dan is het wel Factfulness, want dat boek is zo krachtig geschreven en goed onderbouwd! Kortom, genoeg te doen zo, lijkt mij! 🙂

Happy reading!

Liefs,

~Jeffrey

 

One Comment on “Quarantaine Quality Time

  1. Jeffrey & Bren too! You offer books which offer much to consider & think about in one way or another. If I went title by title, you know me too well by now, Jeffrey, I would have something to say on each book! So let me just comment that that bottle of Glendronach scotch to accompany “A Guide To The Good Life” looks better & better to me. I have a bottle of Johnny Walker Black scotch which tempts me often but never touched in years! –Your reviews are a good read about “good reads”!!! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: