Review: De griezelige kregs van het wirwarwoud – Samuel J. Halpin

Genre:                     Jeugdboek / sprookje
Uitgever:                Billy Bones
ISBN:                       9789463850056
Uitvoering:            Hardcover
Aantal pagina’s:   367
Uitgave:                 Augustus 2019

“REGELS:

1) Alle was moet overdag gedaan worden. Haal elke dag voor zes uur ’s avonds de was van de lijn en breng alles naar binnen ( zelfs als het nog nat is )
2) Alle suikerklontjes moeten achter slot en grendel worden gehouden.
3) Vergrendel ’s nachts de ramen en trek de gordijnen dicht.
4) Veeg NOOIT, MAAR DAN OOK ECHT NOOIT, het stof van de raamkozijnen.”

griezelige kregs in het wirwarwoud.jpg

Dit zijn de regels die Bloem van haar oma te horen krijgt, regels waar ze zich altijd en te immer aan zal moeten houden in de tijd dat Bloem bij haar oma logeert in het dorpje Zwello. Dit logeerpartijtje is er niet perse eentje die uit vreugde is ontstaan, al vindt Bloem het echt wel heel erg leuk om haar oma weer te zien. Bloem heeft iets verschrikkelijks meegemaakt waar drie dingen bij betrokken waren: een vrachtwagen met wasmanden, een onoverzichtelijke bocht en Bloems moeder. Deze drie dingen veroorzaakten samen een afgrijselijk ongeluk waarbij Bloem haar moeder in het ziekenhuis verloor. Sindsdien heeft ze last van, naar het lijkt, paniekaanvallen. Ze blijft het gevoel houden dat er toch echt weer iets verschrikkelijks zal gaan gebeuren, maar wat of wanneer, dat weet ze niet.  Aan haar vader heeft Bloem niets, als ze hem zou vertellen hoe ze zich voelt zou hij dat toch maar afdoen als onzin. Of hij zou zeggen dat ze maar moest gaan fietsen, want volgens haar vader is dat dé manier om ergens mee om te gaan, of vanaf te komen, het is de oplossing voor alles. Maar dat is het niet voor Bloem. Ook de logeerpartij bij haar oma heeft te maken met haar vaders obsessie met fietsen, hij is er namelijk twee weken op uit naar Canada, waar hij zijn eenendertigste fietstocht zal gaan maken. Bloem kon niet mee, dus zo komt ze dan ook bij haar oma terecht. Alleen die twee weken worden er al heel snel meer als Bloem een mailtje van haar vader ontvangt. Daarin vertelt hij haar dat het nog wat weken langer gaat duren voor hij weer thuis komt, omdat zijn werk hem heeft gevraagd om, nu hij daar toch is er ook gelijk wat vergaderingen en projecten bij te willen wonen en te bekijken. Dan ontmoet Bloem een jongen, genaamd Erasmus Sterk. Ze vindt hem maar raar en eerlijk gezegd komt hij ook wel heel vreemd over, ook wordt hij erg gepest op school en dat vindt Bloem verre van eerlijk. Er ontstaat al snel een vriendschap tussen de twee. Erasmus is onwijs slim en vertelt Bloem van alles over het dorp, maar hoe raar ze dat eerst ook vindt allemaal en er niets van gelooft, slaat dat langzamerhand om…

20200114_105159.jpg

“Hij volgt die lessen niet omdat hij stom is, maar omdat hij niet tegen stomme mensen kan.” -blz.169-

Samen gaan ze steeds vaker op stap en al snel weten ze zeker dat er wel degelijk iets heel erg vreemds aan de hand is in hun dorp Zwello. Er verdwijnen namelijk steeds meer kinderen en buiten dat blijken de kinderen ook hun kleur te verliezen en dat in de letterlijke betekenis van de zin. Bloem en Erasmus besluiten op onderzoek uit te gaan om de waarheid te achterhalen. Want wat is er toch aan de hand in Zwello? Voor hun zoektocht zullen ze het enge en donkere Wirwarwoud moeten betreden, maar zijn ze daar dapper genoeg voor?

20200407_144549

“Welkom in Zwello,
Een klein dorp waar kinderen plotseling
hun kleur verliezen en verdwijnen
zonder een spoor achter
te laten…”

Wat heb ik dit jeugdboek met onwijs veel plezier gelezen zeg. Al vanaf het eerste moment dat ik het boek in de boekhandel zag liggen was mijn interesse gewekt. En wat ben ik blij dat ik het gelezen heb, want dit is een hartstikke leuk verhaal met ook nog eens hele leuke illustraties erin, getekend door Hannah Peck. Ik had het boek in no time uit en kan het dan ook zeker aanraden aan de jeugd vanaf 10 jaar tot welke leeftijd dan ook. Belangrijke onderwerpen als pesten komen ook aan bod, want Erasmus wordt gepest op school. Nu gebeuren deze dingen jammer genoeg ook in het echt en vind ik het daarom ook heel erg belangrijk dat er in boeken als dit aandacht aan wordt besteed. Want als er iets niet goed is, dan is het wel pesten. Doe dat dan ook niet en wordt je zelf gepest, meldt het dan, niemand is het waard om jou zo te mogen behandelen. Maar dit boek brengt je buiten goede lessen ook een lach op je gezicht, want er zit een heerlijke humor in het verhaal. Vooral de oma van Bloem heeft me zo vaak zo hard laten lachen, wat een heerlijk mensie is dat zeg. Maar natuurlijk zijn de avonturen die Bloem, Erasmus en hun nieuwe vrienden meemaken ook spannend en hartstikke cool. Dus wat denk je…. Ben jij dapper genoeg om dit boek te gaan lezen? Ik denk van wel en wens een ieder die dit boek gaat lezen alvast onwijs veel leesplezier!

 

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟1/2
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟1/2
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟

Overall: 🌟🌟🌟🌟1/2 😀

Happy Reading!!!

Liefs,

Bren

 

One Comment on “Review: De griezelige kregs van het wirwarwoud – Samuel J. Halpin

  1. Bren, This Youth Book/Fairytale for 10 years & up sure sounds like it captures adult readers like you as well! Bloem does not have an easy time of it staying with her grandmother & living under grandmother’s rules, despite the fact that she likes staying over with her grandmother. But then it does not help that her weeks of stay are extended by her father’s cycling trip being extended for weeks due to “business.” In your words, “the adventures that Bloem, Erasmus and their new friends experience are also exciting and very cool.” But the books treatment of the subject of bullying is a big contribution to readers. But you add that there is much humor to be found as well!!! You also commend the illustrations of the book. I like that map with the caption, “”Welcome to Zwello, a small village where children suddenly lose their color and disappear without leaving a trace.” Your concluding remarks in your review say it best suggesting if readers are brave enough to read “THE CREEPY KREGS OF THE TANGLE,” by SAMUEL J. HALPIN, they will discover much reading pleasure! –Excellent review! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: