Review: Thrawn: Treason — Timothy Zahn

Genre:                               Scifi
Uitgever:                          Del Rey
ISBN:                                 978-1-9848-2098-3
Bindwijze:                       Hardcover
Aantal pagina’s:              333
Uitgavedatum:               Juli 2019

En daar was ‘ie dan eindelijk! Het laatste boek in de nieuwe Thrawn trilogie! Dit boek kreeg ik voor kerst van Bren en ik kon niet wachten om eraan te beginnen, maar ik had eerst nog een flink stapeltje andere boeken te lezen.

9200000103384638.jpg

Thrawn: Treason vindt plaats rond de tijd dat de Death Star alleen nog bekend was onder de projectnaam Stardust. Dit boek geeft ons een kijkje hoe die periode er eigenlijk aan toe ging en laat ons vooral zien hoe de intrige en politieke spelletjes rondom dit project waren. Grand Admiral Thrawn probeert nog steeds budget te krijgen voor zijn TIE Defender programma, wat volgens hem vele malen beter is dan een, volgens hem, kwetsbaar station waar het Galactic Empire nu mee bezig is. Director Krennic is het hier uiteraard niet mee eens en besluit een weddenschap af te sluiten met hem. Als Thrawn het voor elkaar krijgt om een nare plaag van Grallocs binnen een week weg te krijgen van diverse toevoerslijnen naar het Stardust project, dan geeft Krennic zijn stem om budget vrij te geven voor het TIE Defender programma. Uiteraard heeft ook Grand Moff Tarkin hier een flink aandeel in dat de weddenschap überhaupt ontstaat. Hij en Krennic kunnen elkaar niet luchten en Tarkin weet hoe gewiekst de Chiss (het ras van Thrawn) is.

Thrawn neemt de weddenschap aan, ervan overtuigd dat hij de plaag binnen een week onder controle weet te krijgen. Krennic stuurt zijn assistent Ronan naar de Chimera, de Star Destroyer van Thrawn, om in de gaten te houden of hij zich wel aan zijn deel van de deal houdt. Hoe verder hun zoektocht vordert naar het mysterie rondom de Grallocs die schepen aanvallen, hoe duidelijker wordt dat er veel meer aan de hand is. Als ze dan ook nog eens een schip tegenkomen van de Chiss Ascendancy wordt al helemaal duidelijk dat het niet zomaar om een simpele plaag van vervelende wezens gaat.

Eli and Ar'alani.png

Eli Vanto and  Admiral Ar’alini

“Learning about each other’s differences is a way to enrich our lives”
— Eli Vanto

Dit boek was zo goed! Het was niet zomaar goed, nee het was echt fantastisch! Ik heb er van begin tot eind van genoten. De intrige tussen Director Krennic, Grand Moff Tarkin, Thrawn en alle andere hoge piefen van de Galactic Empire is erg goed neergezet. Ook wordt de loyaliteit van alle hoofdpersonen op de proef gesteld en gaat het er in het verhaal ook vaak om “Wat is het juiste om te doen gezien de situatie?” Er zijn ook veel ruimtegevechten en we komen veel meer te weten over de mysterieuze Chiss Ascendancy.

Als afsluiter van deze trilogie is dit echt een geweldig boek. Het had echter wel een behoorlijk open einde, waardoor ik stiekem hoop dat er nog meer Thrawn boeken gaan komen (spoiler alert: Ja, er komen er nog meer!). Het valt niet te ontkennen dat Timothy Zahn een van de meest intrigerende Star Wars karakters heeft gecreëerd met Thrawn. Maar ook de andere medespelers als Eli Vanto die ik zo erg miste in het tweede boek maakte dit keer weer een terugkeer. En we leren veel meer andere Chiss kennen, zoals Admiral Ar’alani en Vah’nya, die allemaal erg veel toevoegen aan het al rijke Star Wars universum.

0_22-GFeTYflfSuBsG.jpg

“One must never dwell on failure. When defeat has come, a true warrior accepts it, learns from it, and continues on.” — Thrawn

Als je nog nooit een Star Wars boek hebt gelezen, dan zou ik je echt aanraden om te beginnen met deze trilogie. Timothy Zahn is een van de beste Star Wars schrijvers en zijn schrijfstijl is consistent van hoge kwaliteit. Ik hou van deze verhalen en ze geven de Galactic Empire zo veel meer diepte! Een must read voor elke Star Wars fan!

Cover: 🌟🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Print/Lettering: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy reading!

~Jeffrey

2 Comments on “Review: Thrawn: Treason — Timothy Zahn

  1. Pingback: Jeffrey’s tweede wrap-up van 2020 – The Book Dragon's Nook

  2. Pingback: Jeffrey’s boeken top 5 van 2020 – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: