Report: Zonderlingen Scifi & Fantasy Event, Arnhem

Afgelopen zaterdag, 7 maart was het zover! Het Zonderlingen Scifi & Fantasy evenement van Godijn Publishing in het Theater het Hof in Arnhem! Wat hadden we hier allebei ontzettend naar uitgekeken! Want dit keer waren we er niet alleen als bezoeker, nee, Jeffrey mocht ook nog eens deelnemen aan een Scifi & Fantasy panel waarbij het publiek het panel het hemd van het lijf mocht vragen! Hoe dat was? Dat lees je straks! ๐Ÿ™‚

20200307_162128
Garvin “The Quote Man” Pouw

De gastheer van de dag was niemand minder dan Garvin Pouw en wat deed hij het onwijs leuk! Hij praatte alles aan elkaar op zijn eigen manier en dat was vooral lekker luchtig, zonder al te veel poeha, precies zoals we gewend zijn van hem! ๐Ÿ˜› Na een korte introductie en een warm welkom gaf hij het woord aan Johan Klein Haneveld die op deze dag een interactieve workshop gaf over world building in scifi en fantasy! Het was een ontzettende leuke sessie, waarbij Johan diverse dingen aanhaalde waar hij allemaal aan dacht bij world building. Zo vroeg hij zich bijvoorbeeld af hoe het toch kon dat iedereen normaal rondliep op Tatooine in Star Wars zonder ademmaskers of hoe het toch kon dat ze in een ruimtemonster liepen zonder last te hebben van het vacuum dat niet zo heel ver van ze vandaan was. Allemaal goede punten! ๐Ÿ˜‰ Al waren wij het niet eens met zijn stellingen over de Force in Episode IX ๐Ÿ˜›

20200307_164114

Na Johan zijn workshop werd zijn nieuwste bundel “Ruisreigers” door Elly overhandigd, want dit boek was tevens de boekpresentatie van Johan zijn nieuwste telg! Daarna was het even tijd voor een korte pauze!

IMG_20200307_173556
Esther Wagenaar was ook gezellig met ons mee! ๐Ÿ™‚
20200307_145235
Patty introduceert zichzelf bij het scifi & fantasy panel ๐Ÿ™‚

Toen was het toch eindelijk zo ver! Het scifi & fantasy panel! Vanwege omstandigheden was het panel er in ietwat aangepaste vorm. Oli Veyn was helaas verhinderd, vanwege het Corona virus (hierdoor waren er รผberhaupt helaas minder mensen aanwezig dan gepland ๐Ÿ˜ฆ ) En ook Joost Uitdehaag moest last minute weg, vanwege een spoedgeval. Toch waren Patty van Delft en Ellis van Zijll naast Jeffrey van de partij! ๐Ÿ™‚ Na een korte introductie van ons allemaal begon Johan met zijn eerste vraag.

20200307_155139

Garvin begint de sessie ๐Ÿ™‚

20200307_153727
Johan legde ons het vuur aan de schenen! ๐Ÿ˜‰

De eerste vraag ging uiteraard direct over world building en hoe dit voor de panelleden allemaal ging. Het was erg leuk om te horen dat dit voor iedereen toch best wel heel anders gaat. De een plant ook veel meer alles vooruit dan de ander, maar uiteindelijk blijft het natuurlijk wel zo dat je een geloofwaardige wereld, of zelfs universum neer moet zetten!

20200307_153004

Hier was Jeff druk aan het uitleggen wat er allemaal bij komt kijken als hij een verhaal schrijft. Als iemand die veel plot wordt hij toch nog regelmatig verrast door karakters die ineens iets heel anders gaan doen dan hij gepland had en dan moet hij als verslaggever toch even doorgaan en kijken of het allemaal wel in het verhaal past!

Uiteraard werden er ook wel wat lastigere vragen gesteld. Zo ging het op een gegeven moment ook over diversiteit en hoe je dat het beste in een verhaal kunt verwerken. Patty had daar ook nog een mooie anekdote over die we mochten quoten:

“In mijn boeken komt diversiteit aan de orde. Zo is er bijvoorbeeld een lesbisch stel in de Drรคgan Duma serie. Ik werd ooit in een recensie op mijn vingers getikt dat ik dit volgens een lezer meer had moeten uitwerken, hier dieper op in had moeten gaan. Daar ben ik het niet mee eens.

Op het moment dat je diversiteit binnen mensen aan de kaak wilt stellen, de struggles, de problemen die mensen ondervinden die bijvoorbeeld homoseksueel zijn, dan moet je daar uiteraard extra aandacht aan besteden.
Maar op het moment dat je, net als ik, de diversiteit als geaccepteerd (zoals dat in de echte wereld zou moeten zijn) wilt uitbeelden, dan vind ik dat je dat ook op die manier in het verhaal moet verwerken. Als je in die situatie het er te dik bovenop gaat leggen en de diversiteit als het ware onderstreept, mis je mijns inziens het doel dat je wilt bereiken.
Wil je een boodschap van acceptatie overbrengen, doe dat dan ook en schenk minder aandacht aan onze verschillen dan je doet aan onze overeenkomsten.”

team celtica
De aanwezigen van Team Celtica deze dag! ^_^

Het was een enorm leuke sessie en het uur vloog dan ook voorbij! Hopelijk kunnen we dit in de toekomst nog veel vaker gaan doen, want wat was het leuk en wat deed het publiek ook ontzettend goed mee! De vragen waren zeker niet altijd even makkelijk, maar het panel had gelukkig wel op zo’n beetje alles een antwoord!

Na het panel was het dan zover! De bekendmaking van de winnaars van Zonderlingen, de schrijfwedstrijd waar de dag om ging. Want wie waren nu de gelukkige 25 schrijvers die een plekje in de bundel hadden weten te bemachtigen? En wie zou er uiteindelijk vandoor gaan met de hoofdprijs?!

20200307_165701.jpg
Het podium werd steeds voller naarmate meer winnaars op het podium werden geroepen!

Uiteindelijk kwam er dan toch echt een winnaar uit de bus! Mike Jansen kreeg de felbegeerde prijs overhandigd en staat in de bundel met zijn verhaal “Door het vuur”.

20200307_165815
De gelukkige winnaar met zijn prijs! ๐Ÿ˜€

Nadat de winnaars bekend waren kreeg iedereen nog een exemplaar van Zonderlingen overhandigd. Wij hebben er ook eentje meegekregen als bedankje dat Jeff in het panel zat, super leuk! ^_^

Het leuke op dit soort dagen is dat je ook altijd nog even gezellig kunt kletsen met iedereen en dat deden we natuurlijk ook! Zo had Esmeralda van Belle nog steeds een paar boeken te signeren van Bren, maar niet zomaar gesigneerd, ze mocht er “wat leuks” in zetten en dat heeft ze letterlijk gedaan! Dit ontstond uit een geintje dat ze er wat leuks in zou zetten en Bren daagde haar uit om dat dan ook werkelijk te doen. Zo gezegd zo gedaan dus, hahaha, gotta love this:P

20200307_160334

20200311_225517
Mooi toch? Hahaha! Hier houden we van, gewoon lekker gek doen!

Een ding waar wij iedere keer echter maar niet aan toekomen is dat we eens met Elly Godijn op de foto gaan. Telkens kwam er weer iets tussen, dus dit keer waren we vastbesloten om eindelijk eens die foto te maken met Elly! Zie hier het resultaat:

IMG-20200307-WA0008

Zo, eindelijk weer iets wat van de bucket list af kan, hahaha ๐Ÿ˜› Het is altijd zo gezellig op de evenementen van Godijn Publishing, we kunnen dan ook niet wachten op de volgende, waar we uiteraard weer van de partij zijn om verslag te doen van de dag! Hopen jullie daar dan ook te zien ๐Ÿ™‚

Happy reading!

Liefs,

Bren & Jeffrey

One Comment on “Report: Zonderlingen Scifi & Fantasy Event, Arnhem

  1. Jeffrey & Bren, I wish the “Like” were “Love” for this great post I have been anticipating! The Eccentric Scifi & Fantasy event of Godijn Publishing in Arnhem was a great event & experience from all you present here in word & photos!!! I’m so proud of you, Jeffrey, & Patty as the main stays of the panel discussion. In reading your trilogy, I never considered how important “world building” was in sci-fi! And sure enough that was your first question followed by story writing & characters taking on a different direction than planned. I thought Patty handled the diversity question extremely well. Altogether a great day in Arnhem for you both with all the aspects of this event of Godijn Publishing. –And Geri & I visited Arnhem while on tour of the Netherlands in 2011. –Good job here! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: