Review: Blauw — J.B. Ocean

Genre:                     Roman
Uitgever:                Hamley Books
ISBN:                       978 94 6396 703 7
Uitvoering:            Paperback
Aantal pagina’s:   232
Uitgave:                 Februari 2020

Met hartelijke dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke mening.

FB_IMG_1583673172983

De 32 jarige Olivia heeft het niet makkelijk in haar leven. Haar moeder ziet ze al zo’n tien jaar niet meer, die heeft iets gedaan wat Olivia haar nooit zal kunnen vergeven. Iets waar alleen haar beste vriendin Ella weet van heeft. Toch heeft Olivia een mooi leven opgebouwd samen met haar man, hun kat en haar kunstgalerie. Ondanks al dat fijns kampt Olivia met heftige emotiewisselingen en blijft ze denken dat haar huwelijk geen eeuwig leven is beschoren door haar geheime verleden en dat terwijl Leon juist een super lieve, trouwe man is en de wereld voor haar over heeft. Ella moet haar vaak bijstaan om haar er weer bovenop te helpen. De schuld en spijtgevoelens van hetgeen wat jaren geleden in Olivia haar leven heeft plaats gevonden zijn niet te stuiten en het verdriet ervan lijkt haar steeds meer over te nemen. Ze weet zich geen raad en raakt dan ook betrokken bij een ongeluk, gelukkig komt ze hier zonder kleerscheuren vanaf. Maar Ella vindt dat er nu toch echt hulp bij moet worden gehaald, omdat het zo niet langer kan. Ze is bloemiste en een van haar vaste klanten is een psychologe. Ella regelt dat Olivia hier snel bij terecht kan en dat ze nu toch echt moet gaan praten over haar problemen. In het begin denkt ze dat het toch niets voor haar gaat zijn, maar gelukkig zet ze door. Stukje bij beetje begint Olivia steeds meer over haar verleden en haarzelf bloot te geven en lijkt het wat beter met haar te gaan. Ze besluit haar Leon ook te gaan vertellen wat haar nou echt is overkomen die zomer zoveel jaren geleden in Frankrijk en waarom ze geen kinderen wilt. Eindelijk neemt ze hem na al die jaren in vertrouwen, al is ze doodsbang voor zijn reactie, stel nou dat hij haar daardoor niet meer wilt en haar een verschrikkelijk mens vindt?

20200302_134331.jpg

“Wanneer ze eenmaal begint te vertellen, kan ze niet meer stoppen. Steen voor steen beitelt ze het muurtje dat ze om zich heen heeft gebouwd stuk. Kwetsbaar zit ze nu voor hem, wachtend op zijn reactie. Of dit is het einde, of eindelijk het begin.” —blz.70- 

Tijdens Olivia’s zoektocht naar haarzelf en antwoorden op al haar vragen komt ze erachter dat zij niet de enige is die dingen achterhoudt en verzwijgt en niet de enige is die een zoektocht begint naar antwoorden. Haar hele leven komt op op zijn kop te staan en niets is wat het lijkt. Ze zal tot het uiterste moeten om de antwoorden te krijgen waar ze al zo lang naar verlangd. Maar gaat haar dat ook lukken en gaat ze dit aan kunnen, of is ze daarvoor al te laat?

“Weet je, meisje, de grootste vrijheid van mensen ligt erin om te kunnen kiezen, kies voor eerlijkheid. Wees eerlijk tegen jezelf en tegen anderen. Je mag nog zo geschoold en intelligent zijn, het is de manier waarop je anderen behandelt wat maakt wie je bent, wie je zult zijn, hoe je zult worden herinnerd. Ook al klinkt je lied nog zo vals, maak dat het een oprecht lied is, schat.” —blz. 195- 

Blauw is het debuut van het schrijversduo J.B. Ocean, twee vriendinnen uit Antwerpen. En daar mogen ze echt trots op zijn. Het is een verhaal dat je absoluut ontroerd. Hoe gebroken je ook kan zijn, liefde en vriendschap zijn de sterkste lijdraden in het leven. De schrijfsters hebben dit boek zeer sterk weten neer te zetten, het verhaal had mij al snel in zijn greep en ik leefde onwijs mee met Olivia. Tijdens het lezen zie je Olivia haar kracht en sterkte gewoon groeien, dat vond ik zo mooi om te lezen. Ook merk je er eigenlijk helemaal niets van dat het door twee personen geschreven is, alles gaat zo vloeiend in elkaar over gewoon. Erg knap en al helemaal bij een debuut, waar je daar meestal toch wel iets van kan merken. Al met al een zeer mooi en goed verhaal en ik ben heel benieuwd met wat voor meer moois dit schrijversduo in de toekomst nog gaat komen 🙂

Cover: 🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟1/2
Lettertype: 🌟🌟🌟1/2
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟

Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy Reading!!!

Liefs,

Bren

One Comment on “Review: Blauw — J.B. Ocean

  1. Bren, “Blue” being written by two people, the duo authors going by JB OCEAN, is quite unusual. But you say you “do not notice that it is written by two people, everything is so fluent.” This story about Olivia is quite intense. In you critique you say, ” It is a story that is absolutely moving. No matter how broken you may be, love and friendship are the strongest guides in life.” And as with good stories, you identify with Olivia, sympathizing with the character & admire her growing strength. An intense review by you for an intense first novel by these authors. –Excellent review, Bren! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: