Whisky & Words #1: GlenDronach, 12 years & “A Guide to the Good Life” — William B. Irvine

Welkom bij deze eerste editie van Whisky & Words op ons blog! ^_^ Aangezien ik een fervent lezer en whisky liefhebber ben, leek het Bren een leuk idee om mij eens in de zoveel tijd eens een dubbele recensie te laten schrijven van een boek, met een whisky! 🙂 Het gaat er daar natuurlijk ook om, of ze een beetje bij elkaar passen!

In deze eerste editie heb ik een filosofisch werk gecombineerd met een mooie Speyside whisky, de Glendronach original, 12 years. Whisky vind ik altijd een drankje wat je gezellig op de avond drinkt in goed gezelschap. Het nodigt vaak uit om wat te filosoferen onder het genot van een drankje en een hapje erbij. Maar een goed boek erbij is natuurlijk ook heerlijk! Dus, hoe bevielen ze? Laten we beginnen met de whisky!

Review: Glendronach, 12 years, single malt

1583679016930

Merk: Glendronach
Land: Schotland
Streek: Speyside
Leeftijd in jaren: 12
Inhoud: 70 cl
Alcoholpercentage: 43
Soort vat: Sherry Cask

Als het om whisky gaat hou ik eigenlijk van twee soorten whisky: hele turfige “lik een asbak leeg” whisky’s en sherry bommetjes. Deze whisky was dan ook een hele goede keuze van Bren, want ik had al een tijdje geen op sherry vaten gerijpte whisky meer staan! Hij heeft een hele mooie amberkleur en ik vind dat meteen iets gezelligs geven. Op de verpakking staan ook tasting notes, dat vind ik altijd wel handig als leidraad, maar toch merk ik vaak dat ik wel wat verschil heb. Dit zijn mijn bevindingen:

Neus: Zoete geuren, vanille en fruit

Smaak: Volle, ronde smaak. Zoet en warm. Een hint van rozijnen en vooral die heerlijke sherry smaak!

Afdronk: Lange afdronk, de smaak blijft nog even hangen, maar je proeft ook iets notigs!

Dit is in alle opzichten gewoon wat ik zoek in een whisky die op sherry vaten heeft gerijpt. Vooral de volle smaak en lange afdronk zorgen ervoor dat je gewoon echt geniet van deze whisky. Perfect dus voor bij een goed boek en een stukje oude kaas, of gedroogde worst (helemaal zo eentje met noten erin!).

Voor whiskies gebruik ik een scoremodel van 1-100, om beter aan te kunnen geven wat de overall score is. De Glendronach 12 years krijgt van mij een mooie 82 punten!

Score: 82

Review: A Guide to the Good Life — William B. Irvine

Genre:                               Filosofie / Zelfhulp
Publisher:                         Oxford University Press
ISBN:                                  978-0-19-537461-2
Editie:                                Hardcover
Bladzijdes:                        314
Verschijningsdatum:      November 2008

Dit boek had ik van Bren gekregen voor onze eerste Kerst samen en iedere keer wilde ik hem oppakken, maar kwam het er maar niet van. Nu vond ik dat het onderhand hoog tijd werd, speciaal voor de eerste editie van Whisky & Words 😉 A Guide to the Good Life is een filosofie boek over de stoïcijnen, maar het is vooral een zelfhulp boek om de oude wijsheid van deze filosofen toe te passen op ons moderne leven. Klinkt goed, toch?

1001004006291499.jpg

Die oude Grieken en Romeinen waren zo gek nog niet. Ik heb al eerder werk gelezen van Marcus Aurelius, Seneca, Epictetus en andere grootheden uit de filosofie. Dit boek behandelt dan ook eerst de geschiedenis in grote lijnen, voor het ingaat op hoe we nu het gedachtegoed van deze wijsgeren kunnen toepassen op ons leven!

“Furthermore, much as a master carpenter teaches an apprentice by showing him techniques that can be used to build things out of wood, Epictetus taught his students the art of life by showing them techniques that could be used to make something of their life.” —Blz. 52-

Het tweede deel gaat over het toepassen van psychologische technieken die de stoïcijnen hebben uitgevonden. Dit zijn een aantal zeer handige dingen om toe te passen, zoals negatieve visualisatie. Dit is een oefening, waarbij je je probeert voor te stellen dat iets je ontnomen is en hoe je hier mee om zou gaan. Op deze manier kun je dan jezelf trainen om te gaan met verliezen. Klinkt gezellig? Een ding van wat dit boek je probeert bij te brengen is dat de stoïcijnen helemaal niet negatief waren ingesteld, maar ze wel van mening waren dat je voorbereid moest zijn op dingen als verlies. Dankbaarheid is daar ook een groot onderdeel van, dus waarderen wat je nu hebt, want dit kan ooit anders zijn. Zo zijn er diverse technieken die je jezelf kunt aanleren om jezelf te wapenen, bijzonder nuttig, vond ik zelf! Een ding wat ik erg mooi vond was deze passage:

“She should remember that all we have is “on loan” from Fortune, which can reclaim it without our permission— indeed, without even advance notice. Thus, “we should love our dear ones…, but always with the thought that we have no promise that we may keep them forever,” —Blz.68-

Het derde deel van het boek gaat over stoïcijns advies. Van relaties tot hoe om te gaan met beledigingen. Ook hierin staan weer diverse manieren hoe je het gedachtegoed kunt gebruiken om je leven een stuk aangenamer te maken. Een van de belangrijkste dingen die ook steeds weer wordt benadrukt is dat je moet proberen los te laten waar je geen controle over hebt. En dat je je beter druk kunt maken om dingen waar je volledige controle over hebt (je gedachten en meningen, bijvoorbeeld) of dingen waar je gedeeltelijke controle over hebt (zoals het winnen van een tenniswedstrijd).

Het laatste deel van het boek gaat over hoe je nu alle geleerde technieken en wijsheden kunt toepassen op het moderne leven. Ik heb hier erg veel inzichten van gekregen. Een ding waar wel op gehamerd werd door de schrijver, wat eigenlijk wel een beetje jammer is, is dat je niet moet verkondigen dat je een moderne stoïcijn bent, vooral om te voorkomen dat je uitgelachen wordt door anderen. Nu ben ik absoluut heel erg stoïcijns ingesteld, dus met de instelling dat je je niet druk moet maken om dingen waar je geen controle over hebt en het omgaan met beledigingen, zou je van mij best mogen zeggen dat je het bent. Wat maakt het jou immers uit wat anderen van je vinden? 😉

20200207_212458

“If you consider yourself a victim, you are not going to have a good life; if however, you refuse to think of yourself as a victim— if you refuse to let your inner self be conquered by external circumstances— you are likely to have a good life, no matter what turn your external circumstances take.” —Blz. 221-

Dit boek heeft me echt uitgedaagd om anders te denken over sommige zaken. Dit is ook echt zo’n boek dat je af en toe eens uit de kast haalt om nog eens wat stukjes te raadplegen, als je even niet meer weet hoe je iets aan moet pakken. Ik was al een fan van de stoïcijnse school van filosofie, maar dit boek heeft me doen inzien dat ze al die duizenden jaren geleden het echt niet slecht voor elkaar hadden, deze luitjes!

Cover: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟🌟
Print/Lettering: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Inhoud: 🌟🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Conclusie

Wat een heerlijk boek, met een heerlijke whisky! Het was echt dubbel genieten dit keer, dus deze eerste editie is voor mij zeker geslaagd! Uiteraard moet je wel écht genieten van je whisky, want te veel en lezen lukt mij niet meer, hahaha. Dat gezegd hebbende deed ik dat dan ook niet tijdens het lezen. Over meerdere sessies heb ik dit boek uitgelezen en alleen als ik in de avond las in het weekend nam ik er dan een glaasje bij. Het las op die manier heerlijk weg, samen met Bren die dan ook soms gezellig een glaasje Disaronno mee dronk en ook een boek aan het lezen was. 🙂

Sláinte mhaith and happy reading!

~Jeffrey

4 Comments on “Whisky & Words #1: GlenDronach, 12 years & “A Guide to the Good Life” — William B. Irvine

  1. Jeffrey, WHISKEY & WORDS # 1: GLENDRONACH, 12 YEARS & “A GUIDE TO THE GOOD LIFE” – WILLIAM B. IRVINE……….A big hit with me! Love that scotch!!! The stoics come across as a glum, gloomy lot seeing poor relationships & insults as, perhaps, having more importance than they should in our lives. –I guess that’s their point!!! As I read this by you, I think of my favorite “Serenity Prayer” as I have previously discussed with you. –Great piece by you once again! Phil

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Jeffrey’s tweede wrap-up van 2020 – The Book Dragon's Nook

  3. Pingback: Quarantaine Quality Time – The Book Dragon's Nook

  4. Pingback: Jeffrey’s boeken top 5 van 2020 – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: