Recensie: De adelaar — Astrid Ketzer

Genre:                           Young-Adult

Uitgeverij:                    Godijn Publishing

ISBN:                             9789493157101

Uitvoering:                  Paperback

Aantal pagina’s:         109

Uitgave:                       Oktober 2019

Heel veel dank aan Uitgeverij Godijn Publishing voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

adelaar.jpg

In dit boek volg je de zeventien jarige Dritan die in het communistische Albanië woont. Het Albanië van 1986, dat onder het extreem strenge regime staat van hun dictator Enver Hoxha. Een makkelijk leven heb je daar absoluut niet. Dritan heeft zich nooit thuis gevoeld in zijn geboorteland, altijd heeft hij stiekem geweten dat hij op een dag zou verdwijnen. Het systeem is zo verschrikkelijk, onrechtvaardig en vol geweld, Dritan wil daar niets mee van doen hebben. Overal kun je worden afgeluisterd, als dat al niet gebeurd, een eigen mening hebben? Niet bepaald verstandig, dus doe je er goed aan die voor je te houden, een rooskleurige toekomst kun je er wel vergeten. Het is ondenkbaar hoe mensonterend er gehandeld wordt. Dritan wil weg, vluchten, alleen moet hij nog een manier bedenken hoe. De tijd van de dienstplicht breekt aan en dan leert hij Petrit kennen, die al snel een goede vriend van hem wordt. Petrit woont in een dorpje vlakbij de Griekse grens en zo langzamerhand begint er een ontsnappingsplan bij Dritan op te komen. Maar gaat het hem lukken om Albanië veilig te verlaten? Zijn plan is er namelijk absoluut niet eentje zonder gevaar voor eigen leven…

De adelaar 1

“De onderdrukking is de grootste reden van zijn voorgenomen vlucht. Wat ook meespeelt, hij wil zich bewijzen. Door een daad te verrichten. Een grote daad die indruk maakt op het regime, het leger en iedereen die hem een toekomst in Albanie onmogelijk heeft gemaakt.” -blz.34-

De Adelaar is een Young Adult novelle en ik kan eerlijk zeggen dat ik niet eerder een YA als dit gelezen heb. Want het meestal gangbare verhaal in Young Adults is hier absoluut niet van toepassing, het is juist een serieus verhaal met een verhaallijn die zich dan wel afspeelt in 1986, maar die net zo goed van deze tijd zou hebben kunnen zijn. Het is een verhaal dat erg gevoelig kan liggen voor mensen die deze tijd hebben meegemaakt. Ik vind het een gewaagde keuze voor een Young-Adult maar absoluut een geslaagde keuze! Het verhaal wordt verteld vanuit Dritan, zo leer je hem en de mensen om hem heen kennen, maar ook de wereld waarin hij leeft. Het is absoluut goed geschreven en ik had deze novelle dan ook in no time uit. Het weet je hoe dan ook te raken, erg knap gedaan!

“Alles in zijn jonge leven stond in het teken van weggaan, elk contact en iedere actie. In alle eenzaamheid heeft hij naar vandaar toegewerkt. Hij, Dritan, gaat de oversteek maken en zal daarbij iedereen versteld doen staan. De twijfel die soms boven probeert te komen, drukt hij weg, laat hij niet toe. Hij weet dat die zijn besluit ondermijnt. Zijn focus is gelegd op de grens en hij houdt die vast. Als een magneet wordt hij er naartoe getrokken.”-blz.71-

Kaft: 🌟🌟🌟

Papiergeur: 🌟🌟🌟½

Print: 🌟🌟🌟🌟

Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟½

Verhaal: 🌟🌟🌟½

Overall: 🌟🌟🌟🌟

One Comment on “Recensie: De adelaar — Astrid Ketzer

  1. Bren, “The Eagle,” by Astrid Ketzer, is a captivating short story. I can Identify living in the time of Dritan in 1986 in Communist Albania. People of my senior years grew up during the Cold War after World War II & all of eastern Europe was under Soviet control. I agree with your assessment that a story such as this is far more than a story for Young Adults!!! –Good review of a serious & sad circumstance as the premise of this short book!!! –You connected with this story there is no doubt! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: