Interview: Boekhandel Haasbeek – Alphen aan den Rijn

Boekhandel Haasbeek is de leukste boekenwinkel van Alphen aan den Rijn. Wij komen hier regelmatig en vonden het dan ook super tof dat we herkend werden door een van de medewerkers van de winkel; Wally Klos. Wally is zeker geen onbekende voor veel bezoekers van de winkel en na een leuk gesprek met haar vroegen we of ze zin had om een keer een interview met ons te doen, want we zetten immers graag boekwinkels in het zonnetje! Eindelijk, na wat maandjes wachten konden we dan eindelijk het interview inplannen en hadden we op een zondagmiddag in het café een enorm gezellig gesprek met haar! Lezen jullie mee? 😊

20191117_162035.jpg

Jeffrey: Superleuk dat je mee wilt doen aan dit interview, Wally. Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Wally: Mijn naam is Wally Klos, ben getrouwd en we hebben 2 dochters. Ik ben 53 jaar en ik ben 36 jaar geleden hier terecht gekomen. Eerst was ik aangenomen voor de zomervakantie en als weekendhulp. Na mijn VWO opleiding wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik wilde doen en aangezien er net iemand wegging bij Haasbeek, ben ik toen hier begonnen na mijn examens. Het was een aparte tijd, omdat veel van mijn vrienden studeerden en ik zo’n beetje de enige was die al een fulltime baan had. Ik woonde ook al na mijn eerste jaar werken op mezelf. Ik wilde eigenlijk al vanaf mijn zesde twee dingen worden: moeder en winkeljuffrouw en dat is allebei gelukt!

IMG-20191117-WA0007
Wally wordt helemaal blij van boeken, net als wij! ^_^

Jeffrey: Wow, dat is een lange tijd zeg, dat is bijna net zo lang als dat wij allebei hier op Aarde zijn, haha! Hoe lang zit Haasbeek hier al in Alphen aan den Rijn?

Wally: Sinds november 1936 is Haasbeek in Alphen aan den Rijn gevestigd. Al zitten we wel pas sinds eind 2011 in dit pand. Bij het oude pand hadden we ook een bovenverdieping en kon je bij ons terecht voor boeken, wenskaarten en tijdschriften. Sinds september van 2001 zijn we van eigenaar gewisseld. De nieuwe eigenaar was Eelco Eskens, hij heeft het stokje overgenomen van mevrouw Haasbeek. In 2018 zijn we gefuseerd met vestigingen van de Kler. We werken nu met elf vestigingen samen en dat maakt het vaak makkelijker om dingen in te kopen of bepaalde dingen te regelen.
Het klopt dat er ook nog een andere Haasbeek in Alphen aan den Rijn zit, maar die is van de broer van mevrouw Haasbeek geweest en wordt nu gerund door zijn kinderen. Regelmatig worden we daar nog mee verward. We zitten hier dus al een hele tijd in Alphen aan den Rijn!

20191117_162000.jpg

Jeffrey: Wij vinden het altijd zo gaaf om te horen als een boekwinkel zo’n rijke geschiedenis heeft en vooral dat jullie dan ook nog steeds bestaan en dat het goed gaat! Om zo lang te bestaan moet je wel innovatief zijn in deze branche, hoe pakken jullie dat aan?

Wally: Je redt het inderdaad niet met alleen maar boeken. We verkopen ook hele leuke cadeau artikelen, magazines en daarnaast is er nog een Barista Café in ons pand aanwezig waar mensen gezellig een kop koffie kunnen drinken. Zo zie je hier ook regelmatig boekenclubjes verzamelen om boekbesprekingen te doen. Je merkt wel dat het lastiger is soms, omdat veel jongeren graag online bestellen. Daarom promoten we onze eigen webshop ook veel, in de hoop dat mensen dan ook daar gaan bestellen (en niet bij de blauwe meneer, red.).

20191117_162007.jpg

Bren: Er is inderdaad wel altijd iets te doen ook in de winkel, met allerlei events en ik vind al die bookish spulletjes die jullie verkopen altijd zo ontzettend leuk ook! Wat trekt je zo aan om in een boekenwinkel te werken?

Wally: Het allerleukste aan dit beroep vind ik het contact met de klanten. Helpen zoeken naar het juiste boek en een kort praatje houden met ze. Ik verbaas me er ook over dat in veel winkels waar ik zelf kom er vaak bij het personeel niet eens een lachje vanaf kan. Dat doen wij hier heel anders! Voor mij voelt het niet als werken, maar is dit echt een hobby waar ik mijn geld mee kan verdienen. Heel vaak kom ik ook stiekem naar de winkel tussendoor, want ik woon hier in de buurt en dan kan ik het vaak niet laten om toch eventjes iets te doen.

20191117_162259.jpg

Jeffrey: Klinkt als een flink uit de hand gelopen hobby, dan, hahaha! Maar wel echt super dat je van zo’n passie je werk hebt kunnen maken! Lees je zelf veel? Want je moet natuurlijk wel weten waar je het over hebt als je boeken verkoopt.

Wally: Moet heel eerlijk toegeven dat ik vroeger thuis niet mega veel boeken had. Ik las allerlei pocketboekjes of wat goedkopere boeken. Toen mijn oudste zus in Alphen naar school ging (ik kom zelf uit een dorpje in de buurt) werd zij lid van de bibliotheek en nam ook altijd een hele stapel boeken voor mij mee. Ik denk dat ik nu zo’n vijftig boeken per jaar lees. Op mijn nachtkastje ligt altijd een boek! Er komt zo ontzettend veel leuks binnen, dat het onmogelijk is om alles bij te houden, maar ik pik vaak degenen eruit die mij het leukste lijken. Ik lees zowel Young Adult (YA), literatuur, romans en spanning. En af en toe wat non-fictie.

IMG-20191117-WA0009.jpg

Bren: Oh, ook al van heel jongs af aan dus! Wat goed! Wat zijn boeken die jij graag zou willen aanbevelen?

Wally: Wat YA-boeken betreft heb ik een paar aanraders die ik afgelopen tijd heb gelezen:

Jen Minkman – Schaduw van de tijd / Stilte in de storm

Chinouk Thijssen – Serie Truth of Dance

Naast YA heb ik ook nog wat andere aanraders:

Anne Jacobs – Het weesmeisje / De moed van het weesmeisje

Genki Kawamura – Als katten van de wereld verdwijnen

Bren: Even wat anders… Aangezien het in boekenland de laatste jaren best wel zwaar is en er jammer genoeg landelijk al aardig wat boekhandels hun deuren hebben gesloten of op het punt staan te gaan sluiten, wat doen jullie er aan om het hoofd boven water te houden, op te vallen?

Wally: Nou, sowieso al wat ik eerder zei, we verkopen meer dan alleen boeken, maar we organiseren ook signeersessies en af en toe een event.  Regelmatig is er wel iets in de winkel waar mensen heen kunnen gaan, zoals boekpresentaties, signeersessies of YA-events.
In 2015 hadden we  voor de eerste keer een YA-event, toen was het nog heel klein, maar er komen steeds meer mensen op af en de 5e editie was nog niet zo lang geleden.
Een tijdje geleden is Ronald Giphart hier ook nog geweest.

Daarnaast hebben we nog de nieuwsbrief die naar iedereen die geïnteresseerd is wordt gestuurd. Ik schrijf deze zelf en ook nog een aparte voor YA-boeken, want dat is toch een heel ander publiek. De nieuwsbrief wordt eens per twee weken verzonden, de YA nieuwsbrief een keer per maand.

IMG-20191117-WA0005.jpg

Jeffrey: Ja, dat kan ik me voorstellen. Die boeken zijn ook wel echt voor een specifiek, maar toch best breed publiek geschreven. Zijn jullie ook op social media actief? Zo ja, wat zijn dan de links ernaar toe?

Wally: Uiteraard zijn wij daar ook actief! Dit zijn de adressen waar je ons kunt vinden:

Facebook: https://www.facebook.com/HaasbeekCentrum/

Twitter: https://twitter.com/Haasbeekcentrum

Instagram: https://www.instagram.com/haasbeekcentrum/

Het Instagram account wordt wel hoofdzakelijk gebruikt voor YA boeken!

Bren: Dankjewel! Jullie delen vaak erg leuke dingen, dus als de lezers het nog niet doen, kan ik ze zeker aanraden om jullie op social media te gaan volgen! Is er nog iets wat je zou willen meegeven aan de lezers van dit interview?

Wally: Oh, dit vind ik een erg lastige vraag, haha! Blijf vooral lezen, want er is niks leukers dan een boek lezen! Je stapt echt even in een andere wereld. Verfilmingen zijn vaak leuk, maar het boek is altijd beter. Met een boek gebruik je ook je eigen verbeelding en dat maakt het zo mooi.

Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste is dat men vooral bij de boekhandel moet blijven kopen om ervoor te zorgen dat de boekhandels blijven bestaan! Het is zo veel leuker om zelf even een winkel in te stappen, de boeken aan te raken en te snuffelen tussen al het leuks! Dus ik hoop dat mensen vooral gezellig naar onze winkel komen en er ook echt een uitje van maken!

IMG-20191117-WA0008.jpg

Jeffrey: Ja, dat doen wij in ieder geval zeker! Wij komen graag in boekwinkels, juist om al die redenen die je al hebt genoemd. En wat natuurlijk ook erg fijn is, is dat als er zulk leuk en behulpzaam personeel rondloopt je altijd wel slaagt! Want zij weten als geen ander wat bij je past als lezer. Juist dat stukje service en de tijd en moeite die erin gestoken wordt om je te laten slagen is altijd wat een bezoek aan boekhandels als Haasbeek zo leuk en uniek maakt!

Bren: Ontzettend bedankt voor het gezellige interview, Wally! We komen snel weer terug voor meer boekies, haha!

Wally: Jullie ook bedankt en we zien graag iedereen die na dit interview enthousiast is geworden in onze winkel!

Jeffrey & Bren: We hopen dat jullie dit interview weer leuk vonden! Ga vooral eens op bezoek naar Haasbeek! Houd ook onze Facebook pagina goed in de gaten, want er komt nog een superleuke winactie aan in samenwerking met Boekhandel Haasbeek!

Happy reading!

Liefs,

Bren & Jeffrey

2 Comments on “Interview: Boekhandel Haasbeek – Alphen aan den Rijn

  1. Bren & Jeffrey, Nice to see you continuing with your bookstore visits & interviews here with Wally Klos at Bookstore Haasbeek in Alphen aan den Rijn. I recall your last such visit & interview. Besides her personal story being of interest, I find it interesting to hear the same need to sell a line of items more than books to survive as an independent bookstore just like the last bookstore you visited. Bren & Jeffrey, your visits such as this & interviews are so vital to promote & keep these bookstores going despite the online book sale competition that is so immense!!! –Valiant effort here by you two working together to promote reading!!! Phil

    Geliked door 1 persoon

    • Thank you so much Phil! We are planning to do more reviews like these, because it’s such a joy to visit a bookstore. The whole experience is so much better than just browsing online for books. I admit that I do order books online sometimes, but it pales in comparison to going to a store. We always love chatting with the people who work there, because most of the time, they’re booknuts, just like us! This blog is all about promoting reading and sharing our stories, and we will keep doing just that! ~Jeffrey

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: