Het belang van haalbare doelen stellen

Eerder deze week vertelde ik over het stellen van doelen voor dit jaar en dat ik er nog op terug zou komen hoe je dit kunt doen. Vandaag ga ik jullie laten zien hoe ik dit aanpak. Het is gelukkig niet moeilijk, maar je moet er wel eventjes goed voor gaan zitten natuurlijk! Zelf vind ik het heerlijk als ik een doel heb waar ik naartoe kan werken. Houd er altijd rekening mee dat een doel op zich ervoor zorgt dat je gelukkig wordt, aan je doelen werken moet dat al doen! Laten we een kijkje nemen 🙂

Het juiste gereedschap voor de klus

Vorig jaar was eindelijk mijn trilogie The Shaedon Resurgence klaar. Vlak na het uitkomen van het laatste boek voelde ik me leeg en had ik even geen idee wat ik met mijzelf aan moest. Ik wilde wel beginnen aan mijn nieuwe boek en had al voldoende ideeën, maar het duurde echt wel een tijdje voor ik de draad weer oppakte. Tijdens NaNoWriMo heb ik er toen 50.000 woorden aan toegevoegd en ik wil nu voor Juni klaar zijn met het manuscript. Het kostte me ook even tijd om te realiseren dat ik best wat rust had verdiend na het uitbrengen van mijn derde boek. Je mag gewoon even lekker lezen, gamen of bezig zijn met andere hobby’s.

plan plan plan


Plannen, plannen en nog eens plannen!
 

Ik plan en stel jaarlijks doelen voor mijzelf sinds 2016. Er is een bepaalde methode die ik daarvoor gebruik die ik zelf erg prettig vind. Door deze methode ben ik ook goed in staat mijn doelen in de gaten te houden. Ik kwam ooit een artikel tegen op de Evernote site en sindsdien is het een jaarlijks terugkerend ritueel geworden voor me. Ik kijk er ook elke keer naar uit om weer aan de slag te gaan met het stellen van doelen en weer een stukje persoonlijke ontwikkeling te doen. Ik vind het heerlijk om aan mijn doelen te werken en te zien dat ik weer gegroeid ben. Het enige waar je dus goed op moet letten is dat je doelen realistisch zijn, anders ga je jezelf teleurstellen en dat is absoluut niet goed voor je zelfvertrouwen. Het is dus enorm belangrijk dat je doelen ook haalbaar zijn!

Achievement unlocked!

Videogames zijn al sinds dat ik een klein Jeffje was een onderdeel van mijn leven en ik ben enorm vatbaar voor achievements en trophies in spellen. Ik vind het altijd heerlijk als ik er weer eentje krijg, omdat ik dan weer een doel heb gehaald. Met dit in mijn achterhoofd zorg ik er dus ook voor dat ik mijn doelen haalbaar houd, zodat ik datzelfde gevoel kan ervaren. Niemand vindt het leuk om terug te kijken naar alle doelen en te zien dat meer dan de helft niet is gehaald. Datzelfde geldt ook voor goede voornemens. Meer dan de helft van alle mensen die ze hebben laat ze verwateren, vaak al na twee weken in het nieuwe jaar. Maar dat heeft ongetwijfeld te maken met de manier waarop ze alles aanpakken, denk je niet?

 

mario-kart-8-blue-shell
Wees voorbereid op zogenaamde “blauwe schilden” tijdens je reis! 😉

 

 

Een voorbeeld: Dit jaar wil ik elke dag een blogartikel op mijn eigen blog posten en een paar per week op The Book Dragon’s Nook. Het doel is simpel, maar ook leuk; ik hou van schrijven en mijn gedachten delen met anderen. Er is zo veel waar ik over kan bloggen; boeken, videogames, LEGO, films, mijn werkmethodes, etc. Het is echt niet moeilijk om elke dag even iets te schrijven. Dus ik heb mezelf uitgedaagd om elke dag te gaan schrijven! Je bent immers geen schrijver als je niet schrijft 😉 Tegen het einde van het jaar hoop ik dat als gevolg daarvan ik ook meer volgers krijg. Dat laatste heb ik ook als doel, maar dat zou een natuurlijk gevolg moeten zijn als je meer content aanbiedt op je blogs, al zijn daar ook andere methodes voor natuurlijk. 🙂

 

Doel.JPG
Mijn 4e doel voor dit jaar, elke dag bloggen! Het gaat goed tot nu toe ^_^
Voor het stellen van mijn doelen gebruik ik al jaren Evernote. Als je wilt weten hoe dat exact werkt, check dan dit artikel

Zorg voor SMART doelen!

Als je doelen voor jezelf stelt, dan moet je zorgen dat ze zo eenduidig mogelijk zijn. Een methode die je hiervoor kunt gebruiken is de SMART-methode. Deze wordt in het bedrijfsleven veelvuldig gebruikt en zorgt ervoor dat je doelen duidelijk, maar vooral ook haalbaar zijn! SMART is uiteraard een afkorting en elke letter staat voor een criterium waar je doel aan moet voldoen. Laten we even kijken wat de letters betekenen:

S – Specific: Je doel moet specifiek zijn, dus het liefst uitgedrukt in cijfers, of eenduidig. Een goed voorbeeld:  “Ik wil dit jaar 25 boeken lezen.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil meer boeken lezen.”

M – Measurable: Je doel moet meetbaar zijn! Wanneer is je doel bereikt? Is het tussentijds te meten of je goed bezig bent?

Een goed voorbeeld: “Ik wil dit jaar 10 kilo afvallen.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil een betere conditie en slanker zijn.”

A – Achievable: Je doel moet haalbaar zijn. Eis dus niet teveel van jezelf!

Een goed voorbeeld: “Ik wil elke dag 15 minuten lezen.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil elke dag 6 uur lezen.”

R – Realistic: Je doel moet realistisch zijn. Vraag dus niet het onmogelijke van jezelf! Denk eraan dat alles wat je wilt doen wel haalbaar moet zijn met hoe je op dit moment als persoon bent.

Een goed voorbeeld: “Ik wil dit jaar een cursus creatief schrijven voltooien.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil binnen een jaar huisarts worden.”

T – Timely: Je doel moet een deadline hebben waarop je het wilt hebben bereikt. Een deadline maakt het vele malen waarschijnlijker dat je je doel gaat halen. Zet er dus altijd een tijd bij wanneer je het doel wilt hebben gehaald.

Een goed voorbeeld: “Eind Juni wil ik het manuscript van mijn vierde boek af hebben.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil uiteindelijk 10 kilo afvallen.”

Als je doel voldoet aan al deze criteria is het een SMART doel en dat betekent dat je veel duidelijker voor ogen hebt wat je wilt bereiken, binnen welk tijdbestek en het creëert op die manier enorm veel rust! Probeer het zelf maar eens. 🙂

Twaalf maanden, tien doelen

Mijn complete lijst met doelen bestaat uit doelen die voornamelijk met schrijven te maken hebben, maar ook een stel andere, zoals lezen en mijn conditie verbeteren, zoals jullie hebben kunnen lezen van de week.

Overall denk ik dat ik een stel mooie doelen heb gesteld voor dit jaar en ik hoop dan ook een heerlijk productief, creatief en inspiratievol jaar gaat worden. Het zijn vooral doelen waar ik een hoop lol aan ga beleven, dus dat maakt het ook een stuk waarschijnlijker dat ik ze ga halen 😉

Om nog even terug te komen op de titel van het artikel; haalbare doelen stellen is in mijn opinie iets dat je absoluut gaat helpen om je goed te voelen over jezelf. Als je eenmaal een doelt hebt bereikt voelt dat altijd heerlijk, maar het gaat natuurlijk niet om het doel op zich, het gaat ook om de weg ernaar toe! Dat je kunt terugkijken op een mooie weg die je bewandeld hebt!

Wat zijn jullie plannen voor dit jaar? Als je iets wilt doen om je leven positief te veranderen, of iets nieuws te leren, doe het dan gewoon! Want het is in dit opzicht altijd beter om spijt te hebben van iets dat je wel hebt gedaan, dan iets wat je niet hebt gedaan! Dat heb ik zelf ook vaak genoeg gedaan en dat gevoel van spijt is erg onprettig.

Happy planning!

Liefs,

~Jeffrey

One Comment on “Het belang van haalbare doelen stellen

  1. Jeffrey, This wider treatment with “THE IMPORTANCE OF SETTING ACHIEVABLE GOALS,” added to your five step SMART method in setting your goals for the year, brings the discussion “home” to the reader using yourself as an example! Bravo once again! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: